CHARDONNAY

Μια από τις πιο δημοφιλείς λευκές ποικιλίες παγκοσμίως είναι το Chardonnay. Δεν υπάρχει οινική περιοχή του πλανήτη, που να μην το φιλοξενεί. Κοιτώντας στη Νότια Αμερική, θα το βρούμε σε αφθονία. Μα και στη Βόρεια Αμερική είναι εξόχως δημοφιλές. Αν περάσουμε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, θα το συναντήσουμε σε κάθε οινοπαραγωγική περιοχή της Ευρώπης. Η Νότια Αφρική το τιμάει επίσης, με ξεχωριστή επιτυχία. Αλλά και στις μακρινές περιοχές της Ωκεανίας, της Κίνας και της Ιαπωνίας υπάρχουν αχανείς εκτάσεις, καλυμμένες με αμπέλια Chardonnay. Λέγεται πως η καταγωγή του πατάει με το ένα πόδι στη Βουργουνδία της Γαλλίας και με το άλλο πόδι στην Κροατία. Ωστόσο, όλος ο πλανήτης αρέσκεται στη καλλιέργειά του και οι αιτίες τούτης της διασημότητας δεν είναι λίγες.

Είναι αρκετά εύκολο στην καλλιέργεια

Απαιτεί λιγότερη φροντίδα (πχ. λιγότερη άρδευση) και παρουσιάζει λιγότερες ευαισθησίες, σε σχέση με πολλές άλλες, πιο "φιλάσθενες" ποικιλίες. Οι κύριοι εχθροί του είναι η φόμοψη κι ο περονόσπορος, δύο είδη μυκήτων. Το στοιχείο της «ανατομίας» του Chardonnay, που ευθύνεται για την απειλή αυτή είναι το πλούσιο φύλλωμά του, που δυσχεραίνει την απομάκρυνση της υγρασίας. Οι μύκητες λατρεύουν την υγρασία, οπότε ευδοκιμούν.

Εμφανίζει ανθεκτικότητα στο κρύο

Αυτό εξηγεί, όχι μόνο την εκτεταμένη εξάπλωσή του, αλλά και την αρκετά πρώιμη έκπτυξη των οφθαλμών του. Δεν είναι αναγκαίο να μπει για τα καλά η άνοιξη, προκειμένου το Chardonnay να βρει το απαραίτητο θάρρος της αναγέννησης. Αυτό, βέβαια, ενέχει τον κίνδυνο καταστροφής του από απρόσμενους ανοιξιάτικους παγετούς, αλλά αυτό αποτελεί πρόβλημα περιοχών ψυχρότερου κλίματος. Οι θερμότερου κλίματος περιοχές (βλ. Ελλάδα) δε φοβούνται πολύ. Ακολούθως, αρκετά πρώιμη είναι κι η ωρίμανση των σταφυλιών του. Και ενώ η ωρίμανση του καρπού του αμπελιού συνοδεύεται, κατά κανόνα, από δραστική μείωση στην περιεκτικότητα των οξέων του, στο Chardonnay δε συμβαίνει υποχρεωτικά αυτό. Καταφέρνει να διατηρήσει σεβαστό ποσοστό της οξύτητάς του. Έτσι, τα κρασιά που αργότερα προκύπτουν είναι τραγανά, χαρακτηριστικό που πολλοί λάτρεις του κρασιού εκτιμούν.

Λαμβάνει μέρος σε οποιοδήποτε τύπο κρασιού

Η ευελιξία του το καθιστά ιδανικό για ήσυχα ή αφρώδη κρασιά, για ξηρά ή γλυκά κρασιά, αλλά και για φρέσκα ή παλαιωμένα κρασιά. Πολλοί οίνοι προερχόμενοι από την ποικιλία αυτή έχουν σοβαρές δυνατότητες παλαίωσης, πρακτική που αποκαλύπτει τις πραγματικές αρετές του Chardonnay. Ένα φρέσκο κρασί του είδους μάς χαρίζει διαπεραστικά αρώματα εσπεριδοειδών και τροπικών φρούτων, την ίδια στιγμή που μια ξεχωριστή αλμυρή οξύτητα κυριαρχεί στη γεύση. Ένα παλαιωμένο κρασί του είδους διατηρεί τα αρώματα τροπικών φρούτων, αλλά «χάνει» σε εσπεριδοειδή. Τη θέση των τελευταίων παίρνει μια σαφής αίσθηση βανίλιας και βουτύρου, που σε συνδυασμό με το εξωτικό φρουτώδες στοιχείο δημιουργεί αξέχαστο αποτέλεσμα.

Ταιριάζει με όλα

Δεν είναι λίγα τα blends, στα οποία συμμετέχει επιτυχώς η ποικιλία. Ας πάρουμε ως παράδειγμα τον Ροδίτη. Η ποικιλία αυτή, που κακώς θεωρείται «ταπεινή», διαθέτει παρόμοια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά με το Chardonnay, απλώς όχι σε τόσο πληθωρικό βαθμό. Ο συνδυασμός τους δημιουργεί ιδιαιτέρως εξωστρεφή κρασιά, που πείθουν ακόμα και δύσπιστους. Αν, βέβαια, αυτό σας φαίνεται λύση εκ του ασφαλούς, μπορεί να τεθεί ως παράδειγμα ένας πιο πρωτότυπος συνδυασμός. Τα γεμάτα φρεσκάδα αρώματα του Μοσχάτου Αλεξάνδρειας, όταν μπλέκονται με την ορυκτότητα του Chardonnay, δίνουν ένα απίστευτο χαρμάνι. Το ίδιο συμβαίνει και με τη Μαλαγουζιά, αν και στην περίπτωση αυτή τα αρώματα διαφέρουν αισθητά. Οι πιο τολμηροί οινοποιοί δε διστάζουν να αναμίξουν Ασύρτικο με Chardonnay, τονίζοντας τον ορυκτό χαρακτήρα των ποικιλιών. Η ιδιότυπη αυτή συμμαχία καταλήγει σε κρασιά με εντονότατη προσωπικότητα.

Είπαμε, ταιριάζει με όλα

Δεν εννοούμε μονάχα στην οινοποίηση. Εννοούμε και στο φαγητό. Ταιριάζει με ψάρι; Προφανώς. Απλό ή λιπαρό; Τηγανητό ή ψητό; Μικρό ή μεγάλο; Απάντηση: με όλα! Ταιριάζει με τυρί; Φυσικά. Κασέρι ή γραβιέρα; Μανούρι ή ανθότυρο; Καπνιστό Μετσόβου ή Βερμίου; Απάντηση: μα με όλα! Ταιριάζει με φρούτα; Πάλι ναι. Βερίκοκο ή ροδάκινο; Μήλο ή αχλάδι; Μπανάνα ή ανανά; Απάντηση: ξανά με όλα! Για να μην παρεξηγηθούμε, βέβαια, ας διευκρινίσουμε πως κάποιες επιλογές συνοδευτικού καθορίζονται από την παλαίωση ή μη του Chardonnay, καθώς και από τη γεωγραφική προέλευσή του. Όπως και να ‘χει, η αγαπητή λευκή ποικιλία είναι αληθινό μπαλαντέρ.

Και επειδή τα Chardonnay της κάβας μας είναι αρκετά, διαλέξτε ένα (ή και περισσότερα…).

 

 

Φαίδωνας Κυτρίδης

Βιολόγος, PhD / Τελειόφοιτος Οινολόγος