Το αψέντι, με τον μποέμ χαρακτήρα του, περιμένει να το γνωρίσετε!
Το αψέντι ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα ποτά, εξαιτίας του αρωματικού του προφίλ. Τα βότανα που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του αψεντιού είναι υπεύθυνα για τον μοναδικό οργανοληπτικό του χαρακτήρα. Επίσης, ο αλκοολικός βαθμός του συγκεκριμένου ποτού είναι ασυνήθιστα υψηλός.
Το αψέντι παρασκευάζεται από αλκοόλη γεωργικής προέλευσης, που αποστάζεται παρουσία βοτάνων. Ανεξαιρέτως συμμετέχουν η αρτεμισία, ο γλυκάνισος και ο μάραθος. Στο προϊόν της απόσταξης προστίθενται περαιτέρω βότανα, προκειμένου συστατικά τους να εκχυλιστούν στο υψηλόβαθμο απόσταγμα. Το πρασινωπό χρώμα του αψεντιού οφείλεται στη χλωροφύλλη, που από τα μουσκεμένα βότανα διαχέεται στο διάλυμα.
Πίνοντας το αψέντι σκέτο, η αίσθηση της αλκοόλης στη μύτη και η πικρή αίσθηση στο στόμα υπερνικούν τα υπόλοιπα στοιχεία. Αν το αψέντι αραιωθεί με νερό, τότε τα στοιχεία των βοτάνων, που συμμετείχαν στην απόσταξη, γίνονται σαφή. Αν στο μίγμα προστεθεί λίγο σιρόπι ζάχαρης, τότε μετριάζεται η πικρή γεύση.
Το αψέντι, λόγω των βοτάνων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του και λόγω του υψηλού αλκοολικού βαθμού του, πίνεται συνήθως την κρύα περίοδο του έτους. Οι λάτρεις του τζιν συχνά εναλλάσσουν αψέντι και τζιν μεταξύ χειμώνα και καλοκαιριού, αντίστοιχα.
Σημαντικό συστατικό του αψεντιού είναι ο γλυκάνισος, επίσης παρών στο ούζο. Όπως το ούζο ταιριάζει άψογα με θαλασσινά, έτσι ταιριάζει και το αψέντι. Μάλιστα, αν αυτά είναι καπνιστά, ο συνδυασμός είναι ακόμα καλύτερος. Ο οργανοληπτικός πλουραλισμός του αψεντιού το καθιστά ικανό να σταθεί δίπλα σε λευκό κατσικίσιο τυρί, ροκφόρ, χοιρινά ή μοσχαρίσια φιλέτα, καθώς και τάρτες φρούτων. Ένα χορταστικό σάντουιτς με ψωμί σίκαλης, σολομό, ρόκα και αβοκάντο συνοδεύεται ιδανικά από ένα μικρό ποτήρι αψέντι!
Φυλάξτε το αψέντι μακριά από ήλιο και ζέστη. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αν τοποθετηθεί εντός ή εκτός ψυγείου.
Σύμφωνα με την παράδοση, σε μικρό ποτήρι προστίθεται ένα pony (περίπου 30 mL) αψέντι. Πάνω σε διάτρητο κουτάλι, που στηρίζεται στο χείλος του ποτηριού, τοποθετείται κύβος ζάχαρης. Με διαδοχικές σταγόνες νερού η ζάχαρη σταδιακά διαλύεται, εμπλουτίζοντας το αψέντι. Το αψέντι, όμως, γίνεται όλο και πιο δημοφιλές σε κοκτέιλ. Στο Moulin Rouge, Archers Schnapps, αψέντι και γρεναδίνη αναμιγνύονται σε αναλογία 4:2:1. Στο Green Tear, αψέντι, χυμός φιγγιού (cranberry) και tonic αναμιγνύονται σε αναλογία 1:2:1.