Τα λικέρ μπορούν να σερβιριστούν ως απεριτίφ, αλλά και να χρησιμοποιηθούν στην παρασκευή κοκτέιλ και στη ζαχαροπλαστική. Στην κάβα μας θα βρείτε επώνυμα λικέρ.
Η τεράστια ποικιλία γεύσεων και αρωμάτων είναι το κύριο χαρακτηριστικό των λικέρ. Ο πλουραλισμός του χαρακτήρα τους οφείλεται στη χρήση μιας ατελείωτης λίστας συστατικών παραγωγής, που περιλαμβάνει φρούτα, βότανα, ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά. Τις περισσότερες φορές, τα λικέρ έχουν αρκετά χαμηλότερο αλκοολικό βαθμό, σε σύγκριση με τον μέσο όρο (του 40%) των τυπικών ποτών.
Υπάρχουν φρουτώδη λικέρ, όπως τα Grand Marnier, Archers και Macho. Υπάρχουν τροπικά λικέρ, όπως τα Passoã, Batida de Coco και Malibu. Υπάρχουν λικέρ ξηρών καρπών, όπως τo Frangelico, το Amaretto και το εξαιρετικό ντόπιο της Ποτοποιίας Πολυκαλά. Άλλα λικέρ βασίζονται στον καφέ, τη βανίλια και την καραμέλα, όπως τα Kahlúa, Baileys και Tia Maria. Μερικά έχουν έντονη την αίσθηση μπαχαρικών, όπως τα Fireball, Bénédictine και Kernel. Tέλος, υπάρχουν βοτανικά λικέρ, όπως τα Fernet Branca και Cynar, αλλά και λικέρ που βασίζονται στο ουίσκι, όπως τα Southern Comfort και Drambuie.
Πολύ μεγαλύτερη σημασία από την περιοχή της παραγωγής έχουν τα μυστικά της παραγωγής. Κάθε αποσταγματοποιός εφαρμόζει τη δική του, μοναδική συνταγή, που εξηγεί τον ξεχωριστό χαρακτήρα του κάθε λικέρ.
Το πλήθος χαρακτήρων των λικέρ αιτιολογεί το πλήθος περιστάσεων, στις οποίες απολαμβάνονται. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα χειμωνιάτικα βράδια, ενώ συχνά επισφραγίζουν ένα ωραίο μεσημεριανό γεύμα. Αποτελούν απαραίτητο συστατικό αμέτρητων κοκτέιλ και δεν είναι απίθανο να αποτελέσουν συντροφιά ενός απογευματινού καφέ.
Τις περισσότερες φορές, τα λικέρ απολαμβάνονται πριν το φαγητό, ως απεριτίφ και μετά το φαγητό, ως επιδόρπιο. Ωστόσο, κάποια λικέρ με βοτανικό χαρακτήρα μπορούν να συνοδεύσουν κυρίως πιάτα, όπως ψητό ψάρι, αρνί με μυρωδικά και ριζότο μανιταριών.
Τα περισσότερα λικέρ μπορούν να φυλαχθούν εκτός ψυγείου, σε μέρος δροσερό και ξηρό. Άλλα πρέπει να παραμείνουν στο ψυγείο, είτε λόγω ευαισθησίας των συστατικών τους (βλ. κρεμώδη λικέρ) είτε για λόγους σερβιρίσματος (βλ. λιμοντσέλο). Φροντίστε να κλείνετε προσεκτικά τη φιάλη, ώστε να μη χάνονται πολύτιμα αρώματα του ποτού.
Συνήθως σερβίρονται σε μικρής χωρητικότητας ποτήρια, που ποικίλουν σε σχήμα. Τα βαρύτερα σε αλκοόλ συχνά απολαμβάνονται με πάγο, προκειμένου να μειωθεί η έντονη αίσθηση της αιθανόλης. Άλλα σερβίρονται σε ιδιαίτερα χαμηλή θερμοκρασία, με τυπικό παράδειγμα αυτό της μαστίχας.
Αμέτρητα κοκτέιλ έχουν λικέρ στη σύστασή τους. Για παράδειγμα, το διάσημο Rusty Nail αναμιγνύει σκωτσέζικο ουίσκι και Drambuie. To Black Russian συνδυάζει βότκα με Kahlúa. To Cuban Heal αποτελείται από λευκό ρούμι, Cynar, λιμοντσέλο, σιρόπι μελιού και Peychaud’s bitters. To Mai Tai, από την άλλη, αποτελείται από παλαιωμένο ρούμι, Cointreau, χυμό lime και σιρόπι πικραμύγδαλου. Τέλος, ρούμι με γεύση καρύδας, Jägermeister και χυμός ανανά «συναντιούνται» στο California Surfer.