Όποιο Ρούμι εμφιαλώνεται με περιεκτικότητα σε αλκοόλ μεγαλύτερη από 50%, μπορεί να χαρακτηρίζεται ως Overproof.
Οποιοδήποτε ρούμι διαθέτει αλκοολικό τίτλο μεγαλύτερο του 50% χαρακτηρίζεται ως overproof. Άρα, το ρούμι του τύπου αυτού ξεχωρίζει για τη δύναμή του!
Η αίσθηση γλυκύτητας του ζαχαροκάλαμου είναι έντονη και συνοδεύεται από αρώματα και γεύσεις τροπικών φρούτων και πικάντικων μπαχαρικών. Η υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ συμβάλλει στην ενίσχυση της επίγευσης και στην παράταση της ζεστασιάς στον ουρανίσκο.
Όπως και στο τυπικό ρούμι, έτσι και στο overproof, η περιοχή παραγωγής παίζει ρόλο στον οργανοληπτικό χαρακτήρα του ποτού. Για παράδειγμα, το overproof ρούμι των Barbados είναι σχετικά καπνιστό, ενώ το αντίστοιχο των Βερμούδων κερδίζει στα στοιχεία καραμέλας.
Τα χειμωνιάτικα βράδια ταιριάζουν απόλυτα με το overproof ρούμι, ιδιαίτερα αν αυτό είναι παλαιωμένο. Ας μην ξεχνάμε, όμως, πως αρκετά από τα καλοκαιρινά κοκτέιλ, που βασίζονται στο ρούμι, αποκτούν περισσότερη ένταση, όταν μικρή ποσότητα overproof τύπου προστεθεί σε αυτά…
Η αλκοολική δύναμη του overproof ρουμιού ταιριάζει με αναλόγως δυνατά φαγητά. Το παστό ή καπνιστό λιπαρό ψάρι, τα πικάντικα λουκάνικα και το bbq αποτελούν κλασικά παραδείγματα.
Τα δροσερά και ξηρά σημεία είναι ιδανικά για τη φύλαξη ποτών, άρα και για overproof ρούμι.
Το overproof ρούμι είναι τόσο πλούσιο, που αξίζει κανείς να το δοκιμάσει σκέτο, σε χαμηλό ποτήρι. Λίγα παγάκια θα μετριάσουν την «επιθετική» διάθεση της αλκοόλης, χωρίς να καλύψουν το γευστικό και αρωματικό προφίλ του ποτού.
Μερικά από τα πιο δημοφιλή είναι το Mojito και το Mai Tai. Τις περισσότερες φορές, το τυπικό ρούμι που περιέχουν ενισχύεται με μικρή ποσότητα overproof, προκειμένου να ανέβει η σπιρτάδα του κοκτέιλ ένα σκαλί παραπάνω.