Τα λικέρ είναι ένα απαραίτητο συστατικό για ένα ωραίο κοκτέιλ. Διαλέξτε μέσα από μια μεγάλη γκάμα αυτό που σας αρέσει. Μπορείτε να βρείτε στο site μας παραγωγούς όπως Monin, Marie Brizard, Giffard.
Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία γεύσεων και αρωμάτων. Κλασικά λικέρ, όπως περγαμόντο, φράουλα, κεράσι, αλλά και πιο εξεζητημένα, όπως toffee, σύκο και ginger, όλα είναι διαθέσιμα στην Κάβα Κωνσταντακόπουλος.
Ένα κοκτέιλ αποτελείται από το ποτό βάσης και το συνοδευτικό συστατικό. Το λικέρ παίζει το ρόλο «γέφυρας» αυτών των δύο πλευρών, αφού διαθέτει άριστα «παντρεμένες» τόσο την αλκοόλη, όσο και τη γλυκαντική ουσία. Ας πάρουμε ως παράδειγμα ένα διάσημο κοκτέιλ, όπως το Cosmopolitan. Συνδετικός κρίκος ανάμεσα στη βότκα και τους χυμούς lime και κράνμπερι είναι το λικέρ πορτοκαλιού, πχ. το ξακουστό Cointreau.
Μια συχνή εναλλακτική χρήση του λικέρ για κοκτέιλ είναι η ανάμιξή του με ανθρακούχο νερό. Το λικέρ απογειώνεται στον ουρανίσκο, με τη βοήθεια των ατίθασων φυσαλίδων. Επίσης, ένα λικέρ για κοκτέιλ μπορεί να δώσει απίστευτη διάσταση στον καφέ ή το τσάι σας. Φυσικά ένα ποιοτικό λικέρ για κοκτέιλ μπορεί να σταθεί ακόμα και μόνο του, με την απλή συντροφιά του πάγου.
Ο χαρακτήρας ενός λικέρ για κοκτέιλ οφείλεται, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, στο συστατικό που προστέθηκε στην αλκοόλη γεωργικής προέλευσης. Έτσι, κάποια λικέρ είναι φρουτώδη (πχ. πεπόνι, αχλάδι), ενώ άλλα είναι βοτανικά (πχ. βιολέτα, τριαντάφυλλο). Υπάρχουν επίσης μερικά πικάντικα (πχ. ginger) και ορισμένα πιο εξεζητημένα (πχ. βανίλια, καρύδα, κακάο).
Πάντα στη γυάλινη φιάλη τους, σε σκιερό μέρος, εκτός ψυγείου, αλλά και μακριά από εστίες θερμότητας. Ας σημειωθεί πως η φιάλη πρέπει να τοποθετείται όρθια, ώστε το πώμα να μην έρχεται σε επαφή με το λικέρ.
Σε ιδανικές συνθήκες αποθήκευσης ενδέχεται να αντέξουν ακόμα και ένα χρόνο. Επειδή, όμως, σπάνια τηρούνται οι συνθήκες αυτές, το εξάμηνο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως χρονικό όριο.
Μια πολύ απλή πρόταση θα μπορούσε να είναι ο συνδυασμός ενός λικέρ triple sec ή blue curacao με Angostura bitters. Υπάρχει άπλετος χώρος πειραματισμού με λικέρ και άλλα υλικά για κοκτέιλ. Στόχος θα μπορούσε να είναι η επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα στη γεύση του λικέρ και την «αντίθετη» γεύση του συνοδευτικού. Εναλλακτικά, η προσθήκη κάποιου bitters ή κάποιου χυμού στο λικέρ μπορεί να επεκτείνει το γευστικό και αρωματικό ορίζοντα του τελευταίου.