Προτιμάτε London Dry, Flavoured, ή Ιαπωνικό τζιν; Ό,τι κι αν αναξητάτε, θα το βρείτε σε εμάς! Διαλέξτε ανάμεσα στις αμέτρητες ετικέτες που διαθέτουμε.
Κατά κανόνα, το τζιν δεν υφίσταται παλαίωση, σε αντίθεση με πολλά άλλα ποτά, όπως η τεκίλα, το κονιάκ, το ουίσκι και το ρούμι. Επίσης, η κυριότερη γευστική παράμετρος του τζιν καθορίζεται από την άρκευθο. Πρόκειται για άγριο τύπο κυπαρισσιού, που συχνά αποκαλείται θαμνόκεδρος.
Οι τυπικές εκδοχές του Beefeater, του Bombay, του Gordon’s και του Gibson’s, μα και το ιδιαίτερα απαλό Greenall’s, μπορούν εύκολα να παίξουν το ρόλο αφετηρίας, για ένα ταξίδι στον κόσμο του τζιν.
Ας μην ξεχνάμε πως η επιστημονική ονομασία της αρκεύθου, δηλαδή του κυριότερου αρωματικού στοιχείου του τζιν, είναι Juniperus communis. Τα τρία πρώτα γράμματα του γένους Juniperus εξελίχθηκαν στη λέξη gin. Έτσι, ο βοτανικός χαρακτήρας της αρκεύθου κυριαρχεί στο συγκεκριμένο ποτό. Παράλληλα, νότες δεντρολίβανου, δημητριακών, γρασιδιού, φρούτων του δάσους και εσπεριδοειδών είναι παρούσες στο οργανοληπτικό του προφίλ.
Ενώ το κύριο άρωμα του τζιν προέρχεται από την άρκευθο, τα δευτερεύοντα αρώματά του προέρχονται από τα υπόλοιπα φυτικά πρόσθετα, που κάθε αποσταγματοποιός αποφασίζει να χρησιμοποιήσει. Αφού η διαθεσιμότητα βοτάνων, ριζών και καρπών διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, ανάλογα διαφέρει και το παραγόμενο τζιν.
Τα δροσιστικά κοκτέιλ, που έχουν ως βάση το τζιν, καθώς και ο λεπτός χαρακτήρας του συγκεκριμένου ποτού, είναι οι αιτίες που το συνδυάζουν με ανάλαφρα απογεύματα και ήπια βράδια του καλοκαιριού. Ωστόσο, το τζιν κρύβει μέσα του ζεστασιά, που δεν αποκλείει την απόλαυσή του ακόμα και το χειμώνα.
Ο προσδιορισμός «dry» φανερώνει την παντελή έλλειψη γλυκαντικών ουσιών, κατά την παραγωγή του τζιν. Οποιαδήποτε αίσθηση γλυκύτητας του dry τζιν οφείλεται αποκλειστικά στα φυτικά αρωματικά του. Τζιν που δε χαρακτηρίζονται ως dry είναι πιθανότατο να περιέχουν έστω και μικρή ποσότητα γλυκαντικής ύλης.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που διατηρούν το τζιν στο ψυγείο, ειδικά κατά τη θερμή περίοδο του έτους. Εκεί, όχι μόνο δροσίζεται, αλλά προστατεύεται από το φως και τη ζέστη. Φυσικά, η φύλαξη του σε δροσερό και ξηρό σημείο εκτός ψυγείου επίσης ενδείκνυται.
Αν θέλετε να ανακαλύψετε τον βοτανικό πλούτο του τζιν, προτιμότερο είναι να το απολαύσετε σκέτο ή με ελάχιστο πάγο. Είναι, βέβαια, γνωστό πως ένας από τους καλύτερους φίλους του τζιν είναι το τόνικ…
Εκτός από το πασίγνωστο Gin Tonic, στο οποίο αξίζει να πειραματιστείτε με την αναλογία των δύο συστατικών, διάσημο είναι και το Tom Collins. Περιέχει σόδα, τζιν, χυμό λεμονιού και σιρόπι ζάχαρης, σε αναλογία 4:2:1:1.