H Κασάσα είναι ένα είδος ρουμιού, που παράγεται αποκλειστικά στη Βραζιλία και χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά σε κοκτέιλ. Ανακαλύψτε τη!
Ενώ το ρούμι φτιάχνεται με πρώτη ύλη τη μελάσα, η κασάσα φτιάχνεται με πρώτη ύλη το χυμό ζαχαροκάλαμου. Και πάλι, όμως, δεν πρέπει να ταυτιστεί με το ρούμι Agricole, που επίσης φτιάχνεται από χυμό ζαχαροκάλαμου. Διότι, το Agricole παράγεται σε στήλες απόσταξης, με συνεχή διαδικασία. Αντίθετα, η κασάσα παράγεται σε άμβυκες ασυνεχούς απόσταξης. Έτσι, το πρώτο είναι ένα πιο «καθαρό» απόσταγμα, πλουσιότερο σε αλκοόλ, που πρέπει ύστερα να αραιωθεί με νερό, προκειμένου ο αλκοολικός βαθμός του να κατέλθει στο 40% ή 50%. Η κασάσα αποστάζεται απευθείας σε χαμηλότερο αλκοολικό βαθμό, που της επιτρέπει άμεση εμφιάλωση. Λόγω του τρόπου απόσταξής της, διαθέτει πληθώρα χημικών ενώσεων, που ευθύνονται για το μοναδικό της χαρακτήρα. Σε ό,τι αφορά την ωρίμανση, το ρούμι παλαιώνει μονάχα σε δρύινα βαρέλια, ενώ η κασάσα παλαιώνει σε βαρέλια κατασκευασμένα από ποικίλους τύπους ξύλου. Είναι κι αυτή μια αιτία της γευστικής ιδιαιτερότητάς της. Τέλος, η κασάσα παρασκευάζεται μονάχα στη Βραζιλία, ενώ το ρούμι οπουδήποτε.
Μια μη παλαιωμένη κασάσα, όπως η Sagatiba Pura, θα αποτελούσε σωστή πρόταση. Προσφέρει το βασικό χαρακτήρα του ποτού, άρα λειτουργεί άριστα ως αφετηρία.
Η προέλευσή της από ζαχαροκάλαμο εξηγεί το σχετικά γλυκό της χαρακτήρα. Είναι βοτανική στη γεύση, αρκετά πικάντικη και ταυτόχρονα στρογγυλή, εξαιτίας «ευγενικών» χημικών ενώσεων, που προκύπτουν από τον ασυνεχή τρόπο απόσταξής της. Σε ό,τι αφορά το άρωμά της, το γρασίδι και τα τροπικά φρούτα επικρατούν. Αν παλαιώσει σε βαρέλια, τότε αποκτάει μια επιπλέον οργανοληπτική διάσταση, που εξαρτάται από το ξύλο κατασκευής, πχ. αμπουράνα, βελανιδιά, καρυδιά, λεύκα, μυρόξυλο ή καρινιανή.
Λόγω του γευστικού και αρωματικού χαρακτήρα της, αλλά και λόγω του βραζιλιάνικου πνεύματός της, η κασάσα ταιριάζει καλύτερα με το καλοκαίρι. Εξάλλου, συμμετέχει συνήθως σε κοκτέιλ, άρρηκτα συνδεδεμένα με τη ζεστή περίοδο του έτους.
Σε δείπνο, προτιμήστε μια παλαιωμένη κασάσα, που θα λειτουργήσει υπέροχα μετά το φαγητό. Σε πάρτι, προτιμήστε μια μη παλαιωμένη, που θα λειτουργήσει υπέροχα ως συστατικό κοκτέιλ.
Οστρακοειδή, παστά ψάρια, σούσι, σεβίτσε, ορεκτικά με σολομό, μακαρονάδες με πέστο, σαλάτες με πράσινα λαχανικά, αβοκάντο και ξηρούς καρπούς, καθώς και σάντουιτς που περιλαμβάνουν ρόκα και προσούτο ταιριάζουν εκπληκτικά με μη παλαιωμένη κασάσα. Η παλαιωμένη ταιριάζει καλύτερα με πλατό τυριών και αλλαντικών.
Ένα ράφι, μακριά από ηλιακό φως και πηγές θερμότητας, είναι ιδανικό. Εναλλακτικά, φυλάξτε τη στο ψυγείο, ειδικά αν πρόκειται για μη παλαιωμένη.
Αν προτιμάτε να την απολαύσετε σκέτη, επιλέξτε ένα χαμηλό ποτήρι και αν θέλετε προσθέστε λίγο πάγο. Μερικοί προτείνουν και την προσθήκη ελάχιστου χυμού lime. Συνήθως, ωστόσο, η κασάσα σερβίρεται κρύα σε μικρά ποτήρια, είτε με πόδι είτε σαν αυτά που φιλοξενούν σφηνάκια.
Πιο δημοφιλές από το Caipirinha δεν υπάρχει. Η κασάσα συναντάει λεπτές φέτες lime, άχνη ζάχαρη και πάγο. Όσο για το Macunaima, αυτό αποτελείται από κασάσα, χυμό λεμονιού, σιρόπι ζάχαρης και Fernet-Branca, σε αναλογία 6:3:2:1. Ενδιαφέρον είναι και το Maçã, στο οποίο αναμιγνύονται κασάσα, χυμός μήλου, λικέρ σαμπούκου (elderflower) και χυμός lime, σε αναλογία 4:3:1:1.