Κασάσα (Cachaça)

H Κασάσα είναι ένα είδος ρουμιού, που παράγεται αποκλειστικά στη Βραζιλία και χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά σε κοκτέιλ. Ανακαλύψτε τη!

Φίλτρα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Ταξινόμηση
Εμφάνιση ανά σελίδα

Pitu Cachaca 700ml

19,94 €

Sagatiba Pura Cachaca 700ml

21,25 €

Ypioca Reserva Castanheira (Prata) Cachaca 700ml

20,52 €

Συχνές Ερωτήσεις

01 Τι ξεχωριστό έχει η κασάσα (cachaça), σε σχέση με άλλες επιλογές ρουμιού;

 

Ενώ το ρούμι φτιάχνεται με πρώτη ύλη τη μελάσα, η κασάσα φτιάχνεται με πρώτη ύλη το χυμό ζαχαροκάλαμου. Και πάλι, όμως, δεν πρέπει να ταυτιστεί με το ρούμι Agricole, που επίσης φτιάχνεται από χυμό ζαχαροκάλαμου. Διότι, το Agricole παράγεται σε στήλες απόσταξης, με συνεχή διαδικασία. Αντίθετα, η κασάσα παράγεται σε άμβυκες ασυνεχούς απόσταξης. Έτσι, το πρώτο είναι ένα πιο «καθαρό» απόσταγμα, πλουσιότερο σε αλκοόλ, που πρέπει ύστερα να αραιωθεί με νερό, προκειμένου ο αλκοολικός βαθμός του να κατέλθει στο 40% ή 50%. Η κασάσα αποστάζεται απευθείας σε χαμηλότερο αλκοολικό βαθμό, που της επιτρέπει άμεση εμφιάλωση. Λόγω του τρόπου απόσταξής της, διαθέτει πληθώρα χημικών ενώσεων, που ευθύνονται για το μοναδικό της χαρακτήρα. Σε ό,τι αφορά την ωρίμανση, το ρούμι παλαιώνει μονάχα σε δρύινα βαρέλια, ενώ η κασάσα παλαιώνει σε βαρέλια κατασκευασμένα από ποικίλους τύπους ξύλου. Είναι κι αυτή μια αιτία της γευστικής ιδιαιτερότητάς της. Τέλος, η κασάσα παρασκευάζεται μονάχα στη Βραζιλία, ενώ το ρούμι οπουδήποτε.

02 Ποιες επιλογές κασάσας (cachaça) έχετε για κάποιον που δεν έχει ξαναδοκιμάσει;

 

Μια μη παλαιωμένη κασάσα, όπως η Sagatiba Pura, θα αποτελούσε σωστή πρόταση. Προσφέρει το βασικό χαρακτήρα του ποτού, άρα λειτουργεί άριστα ως αφετηρία.

03 Πώς περιγράφονται η γεύση και το άρωμα της κασάσας (cachaça);

 

Η προέλευσή της από ζαχαροκάλαμο εξηγεί το σχετικά γλυκό της χαρακτήρα. Είναι βοτανική στη γεύση, αρκετά πικάντικη και ταυτόχρονα στρογγυλή, εξαιτίας «ευγενικών» χημικών ενώσεων, που προκύπτουν από τον ασυνεχή τρόπο απόσταξής της. Σε ό,τι αφορά το άρωμά της, το γρασίδι και τα τροπικά φρούτα επικρατούν. Αν παλαιώσει σε βαρέλια, τότε αποκτάει μια επιπλέον οργανοληπτική διάσταση, που εξαρτάται από το ξύλο κατασκευής, πχ. αμπουράνα, βελανιδιά, καρυδιά, λεύκα, μυρόξυλο ή καρινιανή.

04 Ποια είναι η ιδανική περίσταση για να απολαύσω μια κασάσα (cachaça);

 

Λόγω του γευστικού και αρωματικού χαρακτήρα της, αλλά και λόγω του βραζιλιάνικου πνεύματός της, η κασάσα ταιριάζει καλύτερα με το καλοκαίρι. Εξάλλου, συμμετέχει συνήθως σε κοκτέιλ, άρρηκτα συνδεδεμένα με τη ζεστή περίοδο του έτους.

05Πώς θα επιλέξω την κατάλληλη κασάσα (cachaça) για ένα δείπνο ή πάρτι;

 

Σε δείπνο, προτιμήστε μια παλαιωμένη κασάσα, που θα λειτουργήσει υπέροχα μετά το φαγητό. Σε πάρτι, προτιμήστε μια μη παλαιωμένη, που θα λειτουργήσει υπέροχα ως συστατικό κοκτέιλ.

06 Υπάρχει συγκεκριμένη κασάσα (cachaça), που συνίσταται για συνδυασμό με φαγητό;

 

Οστρακοειδή, παστά ψάρια, σούσι, σεβίτσε, ορεκτικά με σολομό, μακαρονάδες με πέστο, σαλάτες με πράσινα λαχανικά, αβοκάντο και ξηρούς καρπούς, καθώς και σάντουιτς που περιλαμβάνουν ρόκα και προσούτο ταιριάζουν εκπληκτικά με μη παλαιωμένη κασάσα. Η παλαιωμένη ταιριάζει καλύτερα με πλατό τυριών και αλλαντικών.

07 Πώς μπορώ να αποθηκεύσω σωστά την κασάσα (cachaça), για να διατηρήσει τη γεύση της;

 

Ένα ράφι, μακριά από ηλιακό φως και πηγές θερμότητας, είναι ιδανικό. Εναλλακτικά, φυλάξτε τη στο ψυγείο, ειδικά αν πρόκειται για μη παλαιωμένη.

08 Υπάρχουν προτάσεις για να σερβίρω την κασάσα (cachaça) με τον καλύτερο τρόπο;

 

Αν προτιμάτε να την απολαύσετε σκέτη, επιλέξτε ένα χαμηλό ποτήρι και αν θέλετε προσθέστε λίγο πάγο. Μερικοί προτείνουν και την προσθήκη ελάχιστου χυμού lime. Συνήθως, ωστόσο, η κασάσα σερβίρεται κρύα σε μικρά ποτήρια, είτε με πόδι είτε σαν αυτά που φιλοξενούν σφηνάκια.

09 Ποια είναι τα πιο δημοφιλή κοκτέιλ, στα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί η κασάσα (cachaça);

 

Πιο δημοφιλές από το Caipirinha δεν υπάρχει. Η κασάσα συναντάει λεπτές φέτες lime, άχνη ζάχαρη και πάγο. Όσο για το Macunaima, αυτό αποτελείται από κασάσα, χυμό λεμονιού, σιρόπι ζάχαρης και Fernet-Branca, σε αναλογία 6:3:2:1. Ενδιαφέρον είναι και το Maçã, στο οποίο αναμιγνύονται κασάσα, χυμός μήλου, λικέρ σαμπούκου (elderflower) και χυμός lime, σε αναλογία 4:3:1:1.

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι σας.