Το ρούμι ωριμάζει για χρόνια σε βαρέλια κι έτσι προκύπτουν διάφοροι τύποι του, όπως Χρυσό, Μαύρο, Παλαιωμένο και Overproof. Στη σελίδα μας θα βρείτε όλους τους τύπους, για να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει.
Αμέσως μετά την απόσταξη, το ρούμι είναι άχρωμο. Αρχίζει να αποκτάει χρώμα όταν τοποθετηθεί εντός βαρελιού παλαίωσης. Όσο μεγαλύτερο το χρονικό διάστημα παραμονής, τόσο πιο σκούρο το χρώμα. Το χρυσό ρούμι έχει απαλό χρώμα, επειδή τα χρόνια παλαίωσής του είναι σχετικά περιορισμένα. Παρά τη «συγκρατημένη» ωρίμανση, νότες βανίλιας, καραμέλας και ξηρών καρπών είναι εμφανείς στο ρούμι αυτό.
Το χρυσό ρούμι και το μαύρο ρούμι είναι οι δύο τύποι παλαιωμένου ρουμιού. Το μαύρο ρούμι έχει πιο σκούρο χρώμα από το χρυσό, εξαιτίας πιο μακροχρόνιας παλαίωσης και ενδεχόμενης προσθήκης μελάσας ή καραμέλας. Έτσι, το μαύρο ρούμι είναι πιο στιβαρό στο στόμα και πιο απλόχερο στη μύτη.
Αφού ολοκληρωθεί η απόσταξη, το ρούμι μεταγγίζεται σε ξύλινα βαρέλια παλαίωσης. Τα βαρέλια αυτά μπορεί να μην έχουν υποστεί καμία κατεργασία. Μπορεί, όμως, να έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για φύλαξη κρασιού ή να έχουν καψαλιστεί. Ανάλογα με τον τύπο του βαρελιού και το χρονικό διάστημα παραμονής του ρουμιού σε αυτό, το απόσταγμα αποκτάει ξεχωριστό χαρακτήρα.
Ετικέτες που φέρουν τα ονόματα Angostura, Bacardi, Diplomatico, Don Papa, Havana Club, Pampero και Plantation (πλέον Planteray, από τις αρχές του 2024) είναι σίγουρα δημοφιλείς.
Η παλαίωση προσδίδει σώμα στο ρούμι. Επίσης, το εμπλουτίζει με στοιχεία μπαχαρικών, φρούτων του δάσους, καραμέλας, μανιταριών και καπνού. Γενικά, η παλαίωση είναι υπεύθυνη για μια πιο στιβαρή «κατεύθυνση» του ρουμιού.
Ένα λευκό ρούμι είναι ιδανικό για όλα αυτά τα δροσερά κοκτέιλ, που στιγματίζουν τις όμορφες καλοκαιρινές μας στιγμές. Ένα ελαφρώς παλαιωμένο ρούμι, όπως το Demon’s Share 3 Y.O. ή το Bacardi Carta Oro, μπορεί να τα απογειώσει. Ωστόσο, ο πλουραλισμός του χαρακτήρα ενός ρουμιού βαθύτερης παλαίωσης, όπως του Matusalem Gran Reserva 15 Y.O, θα αποκαλυφθεί ευκολότερα αν το απολαύσουμε σκέτο ή με λίγο πάγο.
Το παλαιωμένο ρούμι απολαμβάνεται σε θερμοκρασία δωματίου, αν και μπορεί να δροσιστεί λιγάκι με ελάχιστο πάγο. Σημασία, βέβαια, έχουν ο βαθμός παλαίωσης και οι προτιμήσεις του κάθε καταναλωτή.