Μπύρες από όλη την Ελλάδα γεμάτες γεύση και άρωμα! Διαλέξτε ανάμεσα από τις καλύτερες ετικέτες της αγοράς.
Οι ελληνικές μπύρες είναι πράγματι ξεχωριστές. Αιτία γι’ αυτό είναι ο αδιάκοπος πειραματισμός των ντόπιων ζυθοποιών με νέα στελέχη ζύμης. Κυριότερη αιτία, όμως, είναι η χρήση συστατικών της ελληνικής φύσης. Τα δημητριακά και ο λυκίσκος που παράγονται στην Ελλάδα έχουν το δικό τους χαρακτήρα. Ακόμα πιο ιδιαίτερο χαρακτήρα έχουν τα κάθε λογής βότανα, που χαρίζουν μοναδικά αρώματα κατά τη ζυθοποίηση.
Μία από τις πιο δημοφιλής ελληνικές μπύρες είναι η Νύμφη, που τιμάει τη Θεσσαλονίκη, δηλαδή τη νύμφη του Θερμαϊκού. Επίσης δημοφιλείς είναι η Νήσος, από το ξακουστό νησί της Τήνου και η Voreia, ένα διαμάντι μικροζυθοποιίας της βόρειας Ελλάδας.
Έχοντας ως κριτήριο την εμφάνιση, υπάρχουν ελληνικές μπύρες κάθε τύπου: ξανθιές, θολές, κόκκινες και μαύρες. Έχοντας ως κριτήριο τον τρόπο ζυθοποίησης, υπάρχουν και πάλι όλοι οι τύποι: ale και lager. Μάλιστα, στο χώρο της ale μπύρας, μπορεί κανείς να βρει IPA, porter, stout και wit, ενώ στο χώρο της lager μπύρας είναι παρούσες τόσο οι «απλές» lager, όσο και οι pilsener.
Αν και ο όρος χρησιμοποιείται περισσότερο στον οινικό χώρο, εκείνο που χαρακτηρίζει την ελληνική μπύρα είναι το terroir. Κατά κανόνα, οι εγχώριες μπύρες είναι πιο «λεπτές» από τις ξένες. Διαθέτουν διακριτικότερη αίσθηση λυκίσκου, πιο κρυστάλλινη γεύση δημητριακών και διανθίζονται από βοτανικά στοιχεία που μονάχα η ελληνική ύπαιθρος μπορεί να προσφέρει.
Μπύρα σε κοκτέιλ; Κι όμως, ναι! Δοκιμάστε να αναμίξετε μια ελαφριά ξανθιά lager, όπως η Νήσος ή η Magnus με τεκίλα. Προσθέστε και λίγο Cointreau και το αποτέλεσμα δε θα σας απογοητεύσει. Εναλλακτικά, συνδυάστε ουίσκι σίκαλης με μια Lola IPA ή μια Dr. Haze IPA, για να παντρέψετε τη μεστή γεύση του δημητριακού με τη γλυκόπικρη διάσταση των εσπεριδοειδών. Από το παιχνίδι δε θα μπορούσε να λείπει το τζιν, που ταιριάζει υπέροχα με μια σχετικά «βοτανική» pilsener, όπως η Voreia.
Η Μακεδονία και η Θράκη, με τις απέραντες εκτάσεις δημητριακών, είναι από τις γνωστότερες. Εκεί, για παράδειγμα, εδρεύει η Μικροζυθοποιία Σερρών & Β. Ελλάδας. Για τον ίδιο λόγο, γνωστή είναι και η Θεσσαλία, με τη Ζυθοποιία Πηνειού ως σπουδαίο παράδειγμα.
Τα τοπικά υλικά αντικατοπτρίζουν το ήπιο κλίμα και τα αμέτρητα μικροπεριβάλλοντα της ελληνικής επικράτειας. Ο πλουραλισμός γεύσεων και αρωμάτων των υλικών αυτών ενσαρκώνεται στην ελληνική μπύρα, μετατρέποντάς τη σε μια ιδιαίτερη εμπειρία προϊόντος ζύμωσης.