BLOG

Ασύρτικο
Η διασημότερη ελληνική ποικιλία, όπως όλοι γνωρίζουν, κατάγεται από το νησί της Σαντορίνης. Το όνομα της ποικιλίας φαίνεται να έχει διατηρηθεί αναλλοίωτο για πολλούς αιώνες, κατά τους οποίους οι σαντορινιοί αμπελουργοί δεν σταμάτησαν ποτέ να εμπιστεύονται την ξεχωριστή αυτή ποικιλία. Το Ασύρτικο είχε συνδέσει τη φήμη και την τύχη του με αυτές του Σαντορινιού κρασιού για πολλούς αιώνες.
Αγιωργίτικο
Οι ιστορικές μελέτες δείχνουν ότι το Αγιωργίτικο είναι μια ποικιλία που η καλλιέργεια της κυριαρχούσε ανέκαθεν στην περιοχή της Νεμέας, παρόλες τις φωνές που ισχυρίζονταν ότι υπήρχαν και άλλες ερυθρές ποικιλίες. Οι φωνές αυτές στηρίζονταν στην ύπαρξη πολλών και διαφορετικών ονομάτων ερυθρών ποικιλίων που δεν έμοιαζαν με το όνομα ή και τις ιδιότητες του Αγιωργίτικου, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Μαυρούδι.
Ξινόμαυρο
Το Ξινόμαυρο είναι το κρασοστάφυλο της κεντρικής Μακεδονίας από την εποχή των Μακεδόνων βασιλέων, ίσως και περισσότερο. Το όνομα της ποικιλίας που έχει επικρατήσει σήμερα είναι περιγραφικό των ιδιοτήτων της ποικιλίας, όπως αποδόθηκε από τους αμπελουργούς. Έτσι, προέκυψε το Ξινόμαυρο γιατί τα σταφύλια ήταν «Ξινά» και «Μαύρα».
Οι Ερυθρωπές Ποικιλίες
Όμως, στο χώρο του κρασιού το ροζ με το γκρι συμπίπτουν όταν κρέμονται τα σταφύλια πάνω στο αμπέλι και η διαφοροποίηση στο χρώμα έχει να κάνει με την χώρα προέλευσης του αμπελουργού. Ο λόγος γίνεται για εκείνες τις ελληνικές ποικιλίες αμπέλου που τα σταφύλια τους δεν είναι μαύρα αλλά ούτε και άσπρα. Αυτές που λόγω της ιδιότητας τους αυτής στα ελληνικά έχουν αποδοθεί ως ερυθρωπές ενώ στα γαλλικά ως Gris.