Ροζέ Kρασιά από Ελληνικό και Διεθνή Aμπελώνα. Το Ροζέ Κρασί είναι πασπαρτού. Είναι το απόλυτο κρασί για όλο το χρόνο. Επιλέξτε ανάμεσα σε Ροζέ Ξηρά, Ροζέ Ημίξηρα και Ροζέ Ημίγλυκα, καθώς διαθέτουμε κρασί για κάθε περίσταση.
Την κομψότητα του ροζέ κρασιού τη συναντάμε σε ελάχιστα αλκοολούχα. Οι ροζ αποχρώσεις στο χρώμα και η ταυτόχρονη ανθική και φρουτώδης διάσταση σε άρωμα και γεύση είναι οι δύο κύριες αιτίες της μοναδικότητάς του.
To ροζέ του Κτήματος Δρυόπη είναι φτιαγμένο αποκλειστικά από Αγιωργίτικο. Ένα τόσο φινετσάτο κρασί μπορεί άνετα να λειτουργήσει ως ξεκίνημα. Όμοιου διαμετρήματος είναι η Μικρή Κιβωτός του Λαντίδη και το Gris de Nuit του Τσέλεπου, εξαιρετικές ροζέ οινοποιήσεις μιας ποικιλίας, που κατά κανόνα δίνει λευκά κρασιά: του Μοσχοφίλερου. Τέλος, οι Αμυγδαλιές του Κτήματος Αβαντίς είναι ένα άριστο Syrah, ικανό να κάνει ακόμα και «εχθρούς» του ροζέ να αγαπήσουν τα κρασιά του είδους.
Δε θα ήταν ψέμα ο ισχυρισμός ότι τα ροζέ κρασιά ακροβατούν μεταξύ ερυθρού και λευκού. Η αρκετά έντονη οξύτητά τους και τα ανθικά τους στοιχεία θυμίζουν την πλευρά του λευκού. Η συνήθειά μας να τα απολαμβάνουμε δροσερά, καθώς και οι νότες εσπεριδοειδών που συχνά διαθέτουν, θυμίζουν επίσης την πλευρά των λευκών. Αλλά οι γεύσεις και τα αρώματα φράουλας, κερασιού και πιπεριού, μαζί με τις αισθητές τανίνες τους, αποκαλύπτουν μια πλευρά «ερυθρότητας».
Περιοριζόμαστε σε δύο μόνο παραδείγματα: Τα διάσημα ροζέ της Προβηγκίας έχουν αρώματα βερίκοκου, φράουλας, ροδάκινου και πεπονιού, σε φόντο ελαφράς ορυκτότητας ή ελαφράς λιπαρότητας. Λογικό, αφού κύρια ποικιλία παραγωγής είναι το Grenache. Αν, όμως, μεταβούμε στο Αμύνταιο, εκεί που το Ξινόμαυρο έχει τον πρώτο λόγο, τότε θα ανακαλύψουμε «δυσκολότερα» ροζέ κρασιά, με πιο αισθητές τανίνες και στοιχεία φρούτων του δάσους. Σε αυτά, η ορυκτή διάσταση αντικαθίσταται από τη βοτανική.
Το ροζέ κρασί θεωρείται πιο ταιριαστό με ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές καταστάσεις. Ένα πικ-νικ, μια συνάθροιση καλών φίλων σε ταράτσα με θέα, μια γαριδομακαρονάδα σε παραλιακό εστιατόριο, ένα θερινό σινεμά, μα και αρκετές ανάλογες περιστάσεις, θεωρούνται ιδανικές για ροζέ κρασί. Ωστόσο, μη διστάσετε να το απολαύσετε και σε πιο κρύες εποχές. Όπως όλα τα είδη κρασιού, έτσι και το ροζέ είναι all-season.
Δεν υπάρχουν μονάχα λευκά αφρώδη κρασιά. Υπάρχουν και ροζέ. Και είναι σίγουρο πως σε ένα πάρτι θα δώσουν το στίγμα τους. Ένα δείπνο συνοδεύεται υπέροχα με ροζέ κρασί, αν τα πιάτα του περιλαμβάνουν ριζότο με θαλασσινά, μακαρονάδα με γαρίδες, ψητό σολομό ή σαλάτες με τόνο. Τολμήστε να δωρίσετε ένα ροζέ κρασί αν σας κάλεσαν για βραδινό bbq και ο καιρός είναι σχετικά ζεστός. Επίσης, αν το δείπνο φιλοξενεί ινδικά, κινεζικά ή ταϊλανδέζικα πιάτα, ένα ροζέ κρασί θα ταιριάξει περίφημα.
Αν παραγγείλατε ένα burger με γαλοπούλα, θα μπορούσατε να απογειώσετε την απόλαυσή σας με ένα Merlot. Aν το πιάτο σας περιέχει φέτες κρύου βραστού χοιρινού κρέατος και ρωσική σαλάτα, τότε μια Μαυροδάφνη πιστεύουμε πως θα κάνει τη διαφορά. Αν πρόκειται να έρθει μπροστά σας μια σωστή αστακομακαρονάδα, τότε το εύρος επιλογών είναι μεγαλύτερο: Ξινόμαυρο ή Grenache ή Λημνιώνας.
Όπως όλα τα κρασιά, έτσι και τα ροζέ μισούν τη ζέστη και τον ήλιο. Τα απαλλαγμένα από ακτινοβολίες δροσερά μέρη είναι τα αγαπημένα τους. Βέβαια, αν η φιάλη είναι ανοιγμένη, τότε ενδείκνυται η διατήρηση του υπόλοιπου περιεχομένου στο ψυγείο, για όχι παραπάνω από τρεις μέρες.
Τα ροζέ κρασιά μοιάζουν με τα λευκά, σε ό,τι αφορά τη θερμοκρασία σερβιρίσματος. Οι 12°C είναι μάλλον η ιδανική θερμοκρασία. Πάντα χρησιμοποιούμε κατάλληλο ποτήρι με πόδι, για να αναδειχθούν τα σπουδαία αρώματά του.
Δημοφιλέστατη είναι η Rosé Margarita, στην οποία ο τριμμένος πάγος, η τεκίλα, το λικέρ triple sec και ο χυμός lime συνδυάζονται με αφρώδες ροζέ κρασί. Επίσης δημοφιλής είναι η Rosé Mimosa, στην οποία το αφρώδες ροζέ κρασί και ο χυμός πορτοκαλιού δέχονται μια μικρή δόση λικέρ τριαντάφυλλου. Τέλος, οι λάτρεις του ήσυχου ροζέ κρασιού θα λατρέψουν το Cooler, στο οποίο το κρασί συνδυάζεται με βότκα, σιρόπι ζάχαρης και χυμό λεμονιού, σε αναλογία 3:2:2:1. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, προστίθεται μια ελάχιστη δόση σιροπιού ή πουρέ βατόμουρου.