Τα ελληνικά ποτά περιλαμβάνουν λικέρ, τζιν, βότκα, μπράντυ και ρακή. Πρόκειται για είδη ποτών που παρασκευάζονται και σε πολλά άλλα μέρη της γης. Τα συγκεκριμένα, όμως, ενσωματώνουν χαρακτηριστικά της ελληνικής φύσης, εξαιτίας των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τους. Έτσι, καθίστανται μοναδικά, αξίζοντας πραγματικά μια δοκιμή.
Θα ήταν ιδανικό να ξεκινήσει κανείς με κάτι που δε θα συναντήσει πουθενά αλλού. Ένα λικέρ μαστίχας ή δίκταμου θα ήταν εξαιρετική αρχή. Το ίδιο ισχύει για ένα Metaxa, το ελληνικό ποτό που από μόνο του αποτελεί μια κατηγορία.
Η ρακή, που πρακτικά είναι συνώνυμο του τσίπουρου, συνοδεύει άριστα φρουτοσαλάτες, πιάτα θαλασσινών και αλλαντικά. Τα φρουτώδη και βοτανικά λικέρ της ελληνικής φύσης λειτουργούν καλύτερα ως επιδόρπια, παρά ως συνοδευτικά φαγητού. Όσο για τα ελληνικά τζιν, αυτά ταιριάζουν υπέροχα με πλατό εγχώριων τυριών, αυγοτάραχο, καπνιστά ψάρια, αλλά και με πιο τολμηρά πιάτα, όπως αρνί με δεντρολίβανο ή ριγανάτες σαρδέλες.
Αν πρόκειται για βότκα ή τζιν, μην παραλείψετε τον πάγο. Αν πρόκειται για ρακή, η παραμονή της στην ψύξη (ή ακόμα και στην κατάψυξη) πριν την κατανάλωση, ενδείκνυται. Κρύο πρέπει να σερβίρεται ένα οποιοδήποτε λικέρ μαστίχας, σε μικρό ποτήρι. Από την άλλη, ένα οποιοδήποτε Metaxa απαιτεί ειδικό ποτήρι κονιάκ και καταναλώνεται σε θερμοκρασία δωματίου ή λίγο κατώτερη.
To South of Heaven, εκτός από εξαιρετικό άλμπουμ και ομώνυμο τραγούδι των Slayer, είναι και εξαιρετικό κοκτέιλ. Αποτελείται από λικέρ μαστίχας, λευκό (γλυκό) βερμούτ και Fernet-Branca, σε αναλογία 4:2:1, καθώς και μερικές σταγόνες bitters με άρωμα σέλερι. Διαφορετικού ύφους είναι το Negroski, παραλλαγή του Negroni, με βότκα, ερυθρό βερμούτ και λίγες σταγόνες bitters. Για την παρασκευή του, εκτός από τη ντόπια βότκα Kastra Elion, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το πολύ ωραίο αθηναϊκό βερμούτ Otto’s.