Ψάχνετε παλαιωμένα αποστάγματα; Βρείτε σε εμάς παλαιωμένα Τσίπουρα και παλαιωμένες Τσικουδιές.
Τα παλαιωμένα αποστάγματα δεν περιορίζονται μονάχα στο ουίσκι, στο ρούμι, στην τεκίλα και στο μπράντυ. Επεκτείνονται στο τσίπουρο και την τσικουδιά. Χωρίς προσθήκη οποιουδήποτε αρωματικού παράγοντα, το ξύλο του βαρελιού παλαίωσης αφήνεται να κάνει όλη τη δουλειά. Προσφέρει σπουδαία χαρακτηριστικά στο αρχικό, άχρωμο απόσταγμα, μετατρέποντάς το σε ένα χρυσαφένιο αλκοολούχο έργο τέχνης.
Μια εξαιρετική παλαιωμένη τσικουδιά, φτιαγμένη με περισσή φροντίδα, είναι η 35Ν. Εκτός από έναν ειδικό στα αποστάγματα, είναι ικανή να μαγέψει κι έναν αρχάριο ουρανίσκο. Στο πεδίο του παλαιωμένου τσίπουρου, δείγμα απίστευτης απαλότητας είναι το Αγιονέρι του Τσιλιλή, ενώ επίσης ανάλαφρο και ταυτόχρον «ψαγμένο» είναι το Ηπειρώτικο του Αποσταγματοποιείου Zoinos.
Όλα είναι ζήτημα ποικιλίας σταφυλιού. Τα παλαιωμένα αποστάγματα της Κρήτης, του νησιού όπου βασιλεύουν το Βιδιανό, η Βηλάνα και το Μοσχάτο Σπίνας, έχουν διαφορά από τα παλαιωμένα αποστάγματα της ηπειρωτικής Ελλάδας. Στη Θεσσαλία, για παράδειγμα, κυριαρχεί το Μοσχάτο Αμβούργου, ενώ στην Ήπειρο σκήπτρα κατέχουν η Ντεμπίνα κι η Ιζαμπέλα.
Ένα πλούσιο γεύμα, ειδικά αν περιλαμβάνει κυνήγι ή καπνιστό ψάρι, αξίζει να συνοδεύεται ή να ακολουθείται από παλαιωμένο τσίπουρο ή παλαιωμένη τσικουδιά. Από την άλλη, τι καλύτερο από την απόλαυση ενός τέτοιου αποστάγματος στο μπαρ με παρέα ή στο σπίτι με καλό βιβλίο;
Αν το δείπνο είναι σχεδιασμένο για… σαρκοφάγους, τότε ένα απόσταγμα βαθιάς παλαίωσης, όπως το Μανιφέστο Grego του Αποστολάκη ή το Dark Cave του Τσιλιλή, είναι ιδανικές επιλογές. Γαστρονομικώς ελαφρύτερα δείπνα ταιριάζουν με ανάλογης παλαίωσης αποστάγματα, όπως του Νταραίου και της Οικογένειας Σπυρόπουλου.
Φυλάξτε τα εκτός ψυγείο, σχολαστικά πωματισμένα και μακριά από το ηλιακό φως και τις πηγές θερμότητας.
Η προτεινόμενη θερμοκρασία σερβιρίσματος των παλαιωμένων αποσταγμάτων είναι οι 15°C, ωστόσο μη διστάσετε να τα απολαύσετε και σε ελαφρώς χαμηλότερη θερμοκρασία, πχ. με τη βοήθεια πάγου. Επίσης, μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε ένα παλαιωμένο απόσταγμα ως συστατικό κοκτέιλ, πχ. ενός Old Fashioned.
Μεγάλη! Ο αρωματικός πλουραλισμός του παλαιωμένου αποστάγματος είναι η μισή απόλαυσή του. Προτιμήστε ποτήρι με πόδι, του οποίου η διάμετρος χείλους να είναι μικρότερη από τη μέγιστη διάμετρό του. Γεμίστε το μπολ του ποτηριού μέχρι τη μέση, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια σχετικά μεγάλη επιφάνεια υγρού. Δώστε στα αρώματα τη δυνατότητα να αναδυθούν, αλλά και τη δυνατότητα να συμπυκνωθούν στη στενότερη κορυφή του ποτηριού, εκεί δηλαδή που θα βρεθεί η μύτη σας.