Τσικουδιά

Η Tσικουδιά είναι ένα αυθεντικό προϊόν συνδεδεμένο άρρηκτα με τον τρόπο ζωής, φιλοξενίας και διασκέδασης της Κρήτης. Βρείτε αυτό που ψάχνετε ανάμεσα από αμέτρητες επιλογές.

Φίλτρα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Ταξινόμηση
Εμφάνιση ανά σελίδα

Τσικουδιά 35Ν Syrah 500ml

17,61 €

Τσικουδιά 35Ν Μοσχάτο Σπίνας 500ml

18,60 €

Τσικουδιά Πνευματικάκη 200ml

4,82 €

Συχνές Ερωτήσεις

01Τι είναι η τσικουδιά και πώς παρασκευάζεται;

 

Η τσικουδιά είναι απόσταγμα. Τα υπολείμματα σύνθλιψης του σταφυλιού (που επίσημα ονομάζονται στέμφυλα, αλλά στην Κρήτη τα αποκαλούν τσίκουδα) αφήνονται να υποστούν αλκοολική ζύμωση και στη συνέχεια αποστάζονται σε άμβυκα, μαζί με νερόΤο τσίπουρο είναι απόσταγμα. Τα υπολείμματα σύνθλιψης του σταφυλιού (κατά την οινοποίηση) αφήνονται να υποστούν αλκοολική ζύμωση και στη συνέχεια αποστάζονται σε άμβυκα, μαζί με νερό.

02Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην τσικουδιά και το τσίπουρο;

 

Ενώ παρασκευάζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, υπάρχουν λίγες διαφορές μεταξύ των δύο αυτών αποσταγμάτων. Μία απ’ αυτές είναι απλώς θεσμική. Σύμφωνα με το νόμο, το απόσταγμα στεμφύλων της Κρήτης ονομάζεται τσικουδιά, ενώ το απόσταγμα στεμφύλων της υπόλοιπης Ελλάδας ονομάζεται τσίπουρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο ποτό στην Τουρκία ονομάζεται ρακή. Η άλλη διαφορά είναι γευστική, εξαιτίας των διαφορετικών ποικιλιών σταφυλιού που χρησιμοποιούνται στην Κρήτη. Το Κοτσιφάλι, η Μανδηλαριά, η Βηλάνα, το Λιάτικο, το Μοσχάτο Σπίνας, το Πλυτό και το Δαφνί απαντώνται σχεδόν αποκλειστικά στο συγκεκριμένο νησί, οπότε ευθύνονται για τον μοναδικό χαρακτήρα της τσικουδιάς. Παράλληλα, οι Κρητικοί αποσταγματοποιοί σπάνια χρησιμοποιούν μυρωδικά.

03Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς περιοχές παραγωγής τσικουδιάς στην Ελλάδα;

 

Τσικουδιά παράγει μονάχα η Κρήτη! Από το νομό Χανίων μέχρι το νομό Λασιθίου.

04Ποια είναι τα πιο δημοφιλή brands τσικουδιάς στην Κάβα Κωνσταντακόπουλος;

 

Η τσικουδιά 35Ν είναι σίγουρα η πιο δημοφιλής.

05Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία σερβιρίσματος της τσικουδιάς;

 

Πολλοί απολαμβάνουν την τσικουδιά σε θερμοκρασία δωματίου. Στον αντίποδα, πολλοί την αποθηκεύουν στην κατάψυξη, πριν την απολαύσουν. Δεν είναι σπάνια και η μέση οδός, όπου απλώς προστίθεται πάγος στο απόσταγμα. Είναι, λοιπόν, καθαρά θέμα γούστου και εποχής του έτους.

06Ποια συνοδευτικά ταιριάζουν καλύτερα με την τσικουδιά;

 

Τα συνοδευτικά της τσικουδιάς είναι πρακτικά τα ίδια με αυτά του τσίπουρου. Θαλασσινά, φρουτοσαλάτες, ξηροί καρποί, τυρί, ντάκος και παστό ή ψητό κρέας αποτελούν την καλύτερη παρέα για το Κρητικό απόσταγμα.

07Ποια είναι η διαδικασία παλαίωσης της τσικουδιάς και πώς επηρεάζει τη γεύση;

 

Το μυστικό είναι απλό: παραμονή σε δρύινα βαρέλια για χρονικό διάστημα από λίγους μήνες μέχρι λίγα χρόνια. Με τον τρόπο αυτό, η τσικουδιά αποκτά γεύσεις καφέ, βανίλιας, ξηρών καρπών, αποξηραμένων φρούτων και, φυσικά, ξύλου.

08Ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος αποθήκευσης της τσικουδιάς μετά το άνοιγμα;

 

Ο τρόπος απόλαυσης της τσικουδιάς καθορίζει και τον τρόπο αποθήκευσης. Πάντα σε όρθια γυάλινη φιάλη, η τσικουδιά φυλάσσεται εκτός ψυγείου, εντός ψυγείου ή εντός κατάψυξης.

09Πώς μπορώ να επιλέξω την κατάλληλη τσικουδιά για δώρο;

 

Μία μονοποικιλιακή τσικουδιά αποτελεί την καταλληλότερη λύση δώρου. Σε λάτρεις λευκών κρασιών προτιμήστε απόσταγμα λευκής ποικιλίας και σε λάτρεις ερυθρών κρασιών προτιμήστε απόσταγμα ερυθρής ποικιλίας.

10Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας premium τσικουδιάς;

 

Κάθε μονοποικιλιακή τσικουδιά που αναδεικνύει την ποικιλία από την οποία προέρχεται θεωρείται premium περίπτωση. Το ίδιο ισχύει για κάθε τσικουδιά που έχει δεχθεί άγγιγμα βαρελιού για τουλάχιστον μισό χρόνο.

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι σας.