Η Tσικουδιά είναι ένα αυθεντικό προϊόν, συνδεδεμένο άρρηκτα με τον τρόπο ζωής, φιλοξενίας και διασκέδασης της Κρήτης. Βρείτε αυτή που ψάχνετε.
Η τσικουδιά είναι απόσταγμα. Τα υπολείμματα σύνθλιψης του σταφυλιού (που επίσημα ονομάζονται στέμφυλα, αλλά στην Κρήτη τα αποκαλούν τσίκουδα) αφήνονται να υποστούν αλκοολική ζύμωση και στη συνέχεια αποστάζονται σε άμβυκα, μαζί με νερόΤο τσίπουρο είναι απόσταγμα. Τα υπολείμματα σύνθλιψης του σταφυλιού (κατά την οινοποίηση) αφήνονται να υποστούν αλκοολική ζύμωση και στη συνέχεια αποστάζονται σε άμβυκα, μαζί με νερό.
Ενώ παρασκευάζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, υπάρχουν λίγες διαφορές μεταξύ των δύο αυτών αποσταγμάτων. Μία απ’ αυτές είναι απλώς θεσμική. Σύμφωνα με το νόμο, το απόσταγμα στεμφύλων της Κρήτης ονομάζεται τσικουδιά, ενώ το απόσταγμα στεμφύλων της υπόλοιπης Ελλάδας ονομάζεται τσίπουρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο ποτό στην Τουρκία ονομάζεται ρακή. Η άλλη διαφορά είναι γευστική, εξαιτίας των διαφορετικών ποικιλιών σταφυλιού που χρησιμοποιούνται στην Κρήτη. Το Κοτσιφάλι, η Μανδηλαριά, η Βηλάνα, το Λιάτικο, το Μοσχάτο Σπίνας, το Πλυτό και το Δαφνί απαντώνται σχεδόν αποκλειστικά στο συγκεκριμένο νησί, οπότε ευθύνονται για τον μοναδικό χαρακτήρα της τσικουδιάς. Παράλληλα, οι Κρητικοί αποσταγματοποιοί σπάνια χρησιμοποιούν μυρωδικά.
Τσικουδιά παράγει μονάχα η Κρήτη! Από το νομό Χανίων μέχρι το νομό Λασιθίου.
Η τσικουδιά 35Ν είναι σίγουρα η πιο δημοφιλής.
Πολλοί απολαμβάνουν την τσικουδιά σε θερμοκρασία δωματίου. Στον αντίποδα, πολλοί την αποθηκεύουν στην κατάψυξη, πριν την απολαύσουν. Δεν είναι σπάνια και η μέση οδός, όπου απλώς προστίθεται πάγος στο απόσταγμα. Είναι, λοιπόν, καθαρά θέμα γούστου και εποχής του έτους.
Τα συνοδευτικά της τσικουδιάς είναι πρακτικά τα ίδια με αυτά του τσίπουρου. Θαλασσινά, φρουτοσαλάτες, ξηροί καρποί, τυρί, ντάκος και παστό ή ψητό κρέας αποτελούν την καλύτερη παρέα για το Κρητικό απόσταγμα.
Το μυστικό είναι απλό: παραμονή σε δρύινα βαρέλια για χρονικό διάστημα από λίγους μήνες μέχρι λίγα χρόνια. Με τον τρόπο αυτό, η τσικουδιά αποκτά γεύσεις καφέ, βανίλιας, ξηρών καρπών, αποξηραμένων φρούτων και, φυσικά, ξύλου.
Ο τρόπος απόλαυσης της τσικουδιάς καθορίζει και τον τρόπο αποθήκευσης. Πάντα σε όρθια γυάλινη φιάλη, η τσικουδιά φυλάσσεται εκτός ψυγείου, εντός ψυγείου ή εντός κατάψυξης.
Μία μονοποικιλιακή τσικουδιά αποτελεί την καταλληλότερη λύση δώρου. Σε λάτρεις λευκών κρασιών προτιμήστε απόσταγμα λευκής ποικιλίας και σε λάτρεις ερυθρών κρασιών προτιμήστε απόσταγμα ερυθρής ποικιλίας.
Κάθε μονοποικιλιακή τσικουδιά που αναδεικνύει την ποικιλία από την οποία προέρχεται θεωρείται premium περίπτωση. Το ίδιο ισχύει για κάθε τσικουδιά που έχει δεχθεί άγγιγμα βαρελιού για τουλάχιστον μισό χρόνο.