Τα Αμερικανικά Ουίσκι χωρίζονται σε κατηγορίες, με βάση το είδος σιτηρών ή τον τόπο παραγωγής. Εδώ θα βρείτε Bourbon, Kentucky, Rye και Corn ουίσκι.
Είναι ουίσκι που παρασκευάζεται αποκλειστικά στις ΗΠΑ. Σε αντίθεση με τα ουίσκι του υπόλοιπου κόσμου (που φτιάχνονται κυρίως από κριθάρι), το κύριο υλικό του αμερικανικού ουίσκι είναι το καλαμπόκι. Το ποσοστό συμμετοχής του στη σύσταση πρέπει να ‘ναι τουλάχιστον 51%. Ωριμάζει σε αμεταχείριστα, δρύινα βαρέλια, που προηγουμένως έχουν καψαλιστεί εσωτερικά. Αντίθετα, τα ουίσκι του υπόλοιπου κόσμου ωριμάζουν σε μεταχειρισμένα βαρέλια, που προηγουμένως έχουν φιλοξενήσει ενισχυμένο οίνο ή… αμερικανικό ουίσκι.
Ξεκινάμε με το Elijah Craig, συνεχίζουμε με τα Jim Beam και τα Jack Daniel’s και καταλήγουμε στα Michter’s.
Σίγουρα όχι μόνο ένα. Καλό ξεκίνημα αποτελούν τα Wild Turkey 101, Woodford Reserve, Four Roses Single Barrel, Buffalo Trace, Bulleit Straight και Knob Creek.
Λόγω της σημαντικής συμμετοχής καλαμποκιού στην παρασκευή τους, τα αμερικανικά ουίσκι έχουν γλυκύτερη γεύση από τα υπόλοιπα ουίσκι. Επίσης, εξαιτίας του καψαλίσματος του βαρελιού, τα συγκεκριμένα ουίσκι έχουν έντονο το στοιχείο της βανίλιας, του δέρματος, του καφέ, της σοκολάτας, των μπαχαρικών και, φυσικά, του καπνισμένου ξύλου.
Τη μέγιστη σημασία κατέχει ο βαθμός καψαλίσματος του βαρελιού παλαίωσης. Υπάρχουν τέσσερα επίπεδα πραγματοποίησης της διαδικασίας: 15, 30, 35 και 55 δευτερόλεπτα έκθεσης σε φλόγα. Όσο εντείνεται το καψάλισμα, τόσο μεταβαίνουμε από τις νότες της βανίλιας, της κανέλας και του ξύλου στις νότες του καφέ, της πικρής σοκολάτας και του πιπεριού.
Δεν είναι μόνο ένα. Απαραίτητα σε κάθε μπαρ είναι τα Maker’s Mark, Wild Turkey 101 και Evan Williams Bottled-in-Bond. Πιο εξεζητημένα είναι τα Jim Beam Single Barrel, Michter’s Small Batch και Jack Daniel’s Single Barrel.
Μερικοί από τους πιο γνωστούς οίκους είναι: James B. Beam Distilling Co., Wild Turkey Distillery, Four Roses Distillery, Jack Daniel Distillery και Woodford Distillery.