Για κάποιους, το Κονιάκ και το Μπράντυ αποτελούν σύμβολα πολυτέλειας. Βρείτε τα στην κάβα μας.
Παρά το γεγονός ότι αποτελούν παλαιωμένα αποστάγματα, όπως άλλωστε πολλά άλλα ποτά, η παρασκευή τους ξεκινάει από κρασί. Πρόκειται για σπουδαιότατο παράγοντα διαφοροποίησης.
Τα Courvoisier V.S. και Pierre Ferrand 1840 αποτελούν τις καλύτερες επιλογές για ξεκίνημα.
Είναι προφανές ότι το σταφύλι, η βάση παρασκευής του κονιάκ, είναι εμφανές στο τελικό ποτό. Αυτό ισχύει τόσο στο στόμα, όσο και στη μύτη. Από ‘κει κι έπειτα, στο κονιάκ υπάρχουν γεύσεις σοκολάτας, εσπεριδοειδών, καφέ και ροδάκινου. Τα αρώματα περιλαμβάνουν βανίλια, καραμέλα, αποξηραμένο δαμάσκηνο, βερίκοκο και φλοιό πορτοκαλιού.
Η περιοχή παραγωγής καθορίζει την ποικιλία ή τις ποικιλίες σταφυλιού, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του κρασιού βάσης. Πρόκειται για το κρασί που θα υποστεί απόσταξη, προκειμένου να προκύψει το απόσταγμα που προορίζεται για παλαίωση. Οι διαφορετικότητα των ποικιλιών αντικατοπτρίζεται στη διαφορετικότητα του τελικού προϊόντος. Εδώ, για παράδειγμα, αξίζει να αναφερθεί ότι το κονιάκ είναι ένας συγκεκριμένος τύπος μπράντυ, που παράγεται αποκλειστικά στην υπονομαρχία Cognac της δυτικής Γαλλίας, χρησιμοποιώντας σχεδόν αποκλειστικά τις ποικιλίες σταφυλιού Colombard, Folle Blanche και Ugni Blanc. Αντίθετα, το δικό μας Metaxa έχει το Μοσχάτο Σάμου σε πρωταγωνιστικό ρόλο.
Κατά κανόνα, το μπράντυ είναι χειμωνιάτικο ποτό. Η ζεστασιά του και το βάθος του ταιριάζουν περισσότερο με την κρύα περίοδο του έτους. Ένα βράδυ στο σπίτι, με παρέα ή χωρίς, αποκτάει νέα διάσταση μέσα από ένα ποτήρι μπράντυ. Πολύ καλή ιδέα, όμως, είναι και η απόλαυση ενός ποιοτικού μπράντυ σε ένα αγαπημένο μπαρ.
Πάντα εκτός ψυγείου, το μπράντυ επιζητεί δροσερό και σκιερό περιβάλλον. Τα πλούσια αρώματά του θα διαφυλαχθούν μόνο αν η φιάλη είναι σωστά πωματισμένη.
Είναι θέμα προτίμησης. Κάποιοι το προτιμούν σκέτο, σε θερμοκρασία δωματίου. Κάποιοι το δροσίζουν ελαφρώς με ένα παγάκι. Άλλοι προσθέτουν λίγο μεταλλικό νερό και άλλοι λίγες σταγόνες bitters.
Όταν μιλάμε για Old Fashioned, ο νους μας πηγαίνει στο ουίσκι. Παραλλαγή του, όμως, φτιάχνεται με μπράντυ. Το συνδυάζει με club soda, Angostura bitters, λεπτές φέτες πορτοκαλιού, κεράσια Maraschino και ένα κύβο ζάχαρης. Ωραιότατο είναι και το Sidecar, στο οποίο το μπράντυ (κατά προτίμηση κονιάκ) παντρεύεται με Cointreau και χυμό λεμονιού.
Υπάρχουν ειδικά ποτήρια. Έχουν κοντό πόδι, ευρύ μπολ και στενό στόμιο. Το κοντό πόδι διευκολύνει την επαφή της παλάμης μας με τη βάση του μπολ. Έτσι, η θερμότητα του χεριού μας ενισχύει την εξάτμιση αρωματικών στοιχείων του ποτού. Αυτά θα «στριμωχτούν» στο στενό στόμιο, προσφέροντας στη μύτη μας μια μοναδική οσφρητική εμπειρία.