Ψάχνετε ξεχωριστές, αλλά ταυτόχρονα και γευστικές Μαύρες Μπύρες; Τότε βρίσκεστε στη σωστή κατηγορία. Bρείτε επώνυμες μαύρες μπύρες σε μπουκάλι ή σε κουτάκι.
Πέρα από το χρώμα τους, οι Μαύρες Μπύρες έχουν πιο στιβαρό σώμα και αφρίζουν λιγότερο, σε σχέση με τις συνηθισμένες μπύρες. Επίσης, είναι πιο κρεμώδεις, πιο πικρές και βαρύτερες σε άρωμα.
Μια ελληνικής προέλευσης Μαύρη Μπύρα αποτελεί ιδανικό ξεκίνημα, είτε αυτή είναι η Mandy Black, είτε η Chios Smoked Robust Porter, είτε η Νήσος 7 Μποφόρ. Ο γεμάτος και ταυτόχρονα διακριτικός τους χαρακτήρας τις καθιστά κατάλληλες να εισάγουν τον αμύητο στο μαγικό κόσμο της Μαύρης Μπύρας.
Συνήθως όχι, αλλά ο ανοιχτόμυαλος καταναλωτής θα την εκτιμήσει, έστω κι αν απολαμβάνει μπύρα περιστασιακά.
Τα κυριότερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της Μαύρης Μπύρας σχετίζονται με καπνό, σοκολάτα και καφέ. Ο θεμέλιος λίθος των δημητριακών συνδυάζεται άριστα με τα προαναφερθέντα, ενώ και η βοτανική διάσταση του λυκίσκου έρχεται να συμπληρώσει πανέμορφα την εικόνα.
Οι βορειότερες Μαύρες Μπύρες είναι συνήθως βαρύτερες από τις νοτιότερες. Διαθέτουν πιο έντονη την καπνιστή διάσταση και οι τανίνες τους είναι πιο αισθητές.
Το σκοτεινό τους χρώμα μάλλον ταιριάζει με τη νύχτα. Θα έλεγε, επίσης, κάποιος πως οι Μαύρες Μπύρες είναι οι πιο χειμωνιάτικες όλων.
Λουκάνικα στη σχάρα με σαλάτα λάχανου και καρότου ταιριάζουν απίστευτα με μια δυνατή Aecht Schlenkerla ή μια Guiness. Η Νήσος 7 Μποφόρ και η Chios Smoked Robust Porter συνοδεύουν άριστα πιάτα με μανιτάρια και καραμελωμένα κρεμμύδια ή ψητά λαχανικά με χοιρινό, μαριναρισμένο σε βαλσάμικο ξίδι.
Στο ψυγείο, δηλαδή μακριά από το ηλιακό φως και σε θερμοκρασία κατάλληλη για κατανάλωση. Μη διστάσετε να τις αφήσετε για μερικά λεπτά στην κατάψυξη, πριν τις απολαύσετε.
Τα ογκώδη, τυπικά ποτήρια μπύρας θεωρούνται τα καταλληλότερα. Ιδανικά, η θερμοκρασία πρέπει να είναι λίγο χαμηλότερη των 5°C. Όσοι αρέσκονται σε αναμίξεις, μπορούν να συνδυάσουν λευκό ρούμι και μαύρη μπύρα, σε αναλογία 1:3, προσθέτοντας και λίγη cola, στη συνέχεια.