Τα Αφρώδη Κρασιά είναι κατάλληλα ως απεριτίφ και ως συνοδεία γλυκών με κρέμα και φρούτα. Στην κάβα μας θα βρείτε Λευκά Αφρώδη, Ροζέ Αφρώδη καθώς και Ερυθρά Αφρώδη κρασιά.
Μα τι άλλο; Τις φυσαλίδες! Ως προς το χρώμα, διακρίνονται κι αυτά σε λευκά, ροζέ και ερυθρά. Ως προς την περιεκτικότητα σε σάκχαρα, διακρίνονται κι αυτά σε ξηρά, ημίξηρα, ημίγλυκα και γλυκά.
Ένα ξηρό λευκό prosecco είναι πολύ καλή επιλογή αρχής. Η ισορροπία ανάμεσα στην οξύτητα, στα αρώματα εσπεριδοειδών και μήλου και στις φυσαλίδες που «ενοχλούν» τον ουρανίσκο δίνει μια ωραιότατη εικόνα σχετικά με τον κόσμο των αφρωδών κρασιών. Αλλά και ένα ροζέ ξηρό ή ημίξηρο αφρώδες μπορεί να αποτελέσει αφετηρία. Οι νότες φράουλας και κερασιού, παρέα με την πικάντικη υφή των φυσαλίδων, θα ενθουσιάσουν τον πρόθυμο αρχάριο.
Τα λευκά αφρώδη διαθέτουν αρώματα και γεύσεις βοτάνων, λευκόσαρκων φρούτων, εσπεριδοειδών, ξηρών καρπών και δημητριακών. Τα ροζέ αφρώδη κλίνουν προς την πλευρά των κόκκινων φρούτων, ως προς το άρωμα και τη γεύση. Και αυτά, όμως, διαθέτουν τα στοιχεία δημητριακών και βανίλιας, που απαντώνται στα λευκά.
Όσα κρασιά με φυσαλίδες παράγονται στην περιοχή της Γαλλικής Καμπανίας από συγκεκριμένα κτήματα, με συγκεκριμένη μέθοδο και από συγκεκριμένες ποικιλίες σταφυλιού, έχουν το «δικαίωμα» να ονομάζονται σαμπάνιες. Όλα τα υπόλοιπα κρασιά με φυσαλίδες είναι απλώς αφρώδη κρασιά. Γίνεται κατανοητό ότι κάθε σαμπάνια είναι αφρώδης οίνος, αλλά κάθε αφρώδης οίνος δεν είναι σαμπάνια.
Γιορτές, επέτειοι και γάμοι είναι, παραδοσιακά, οι περιστάσεις που συνοδεύονται από αφρώδη κρασιά. Κανείς, όμως, δεν απαγορεύει την απόλαυση ενός τέτοιου κρασιού σε οποιαδήποτε άλλη περίσταση. Για παράδειγμα, όλο και περισσότερο χρησιμοποιείται το αφρώδες κρασί ως welcome drink ή ως συνοδευτικό φαγητού. Επίσης, γιατί να στερηθούμε τη χαρά των φυσαλίδων ένα ανοιξιάτικο βράδυ στην πόλη ή ένα καλοκαιρινό απόγευμα στην παραλία;
Είναι σίγουρο πως ένα οποιοδήποτε αφρώδες κρασί ταιριάζει με το κλίμα ενός πάρτι. Ένα δείπνο με πικάντικα πιάτα ταιριάζει επίσης με αφρώδες κρασί. Ακόμα, όμως κι αν επιλέξετε μια φιάλη που δεν ταιριάζει απόλυτα με τα πιάτα, μην ανησυχήσετε. Οι φυσαλίδες δημιουργούν ανάλαφρη ατμόσφαιρα πριν το γεύμα, ανοίγοντας την όρεξη για ωραίο φαγητό.
Δοκιμάστε να κάνετε ένα “blitzkrieg” γαρίδας με την παρέα σας, ανοίγοντας και μια φιάλη ξηρού ροζέ αφρώδους οίνου. Μάλλον θα ανοίξετε και δεύτερη… Αν παραγγείλατε πίτσα με blue cheese, τότε ένα λευκό prosecco θα προσθέσει μια ενδιαφέρουσα διάσταση. Τα ξηρά λευκά αφρώδη ταιριάζουν και με σαλάτες, τόσο καλοκαιρινές, όσο και χειμωνιάτικες. Τέλος, το αυγό, που πάντα δυσκολεύει στο συνδυασμό του με κρασί, μάλλον βρήκε το δάσκαλό του στο «πρόσωπο» του αφρώδους.
Η αποθήκευση αφρωδών κρασιών τηρεί τον κανόνα των υπόλοιπων κρασιών: δροσερό και σκιερό μέρος. Παρακούει, όμως, έναν άλλο βασικό κανόνα: την πλάγια θέση. Οι σχετικά ελαστικοί φελλοί φιαλών αφρώδους οίνου, συνίσταται να μην έρχονται σε επαφή με το κρασί, διότι είναι πιθανό να επηρεάσουν το άρωμά του. Υπάρχει και μια ακόμα ιδιαιτερότητα: όχι ψυγείο, εκτός αν σκοπεύετε να καταναλώσετε το περιεχόμενο εντός λίγων ημερών. Όσο για τις ανοιγμένες φιάλες, καλό είναι αυτές να… αποτελειώνονται και όχι να αποθηκεύονται.
Χρησιμοποιήστε ψιλόλιγνο ποτήρι με πόδι και σερβίρετε στους 7°C, κατά μέσο όρο.
Η διάσημη Mimosa αποτελείται από χυμό πορτοκαλιού και ξηρό αφρώδες κρασί. Μια λεπτή φέτα πορτοκαλιού είναι απαραίτητη στο χείλος του ποτηριού. Το Bellini, στο οποίο το prosecco αναμιγνύεται με πουρέ ροδάκινου, είναι επίσης δημοφιλές. Το χείλος του ποτηριού διακοσμείται με μια λεπτή φέτα ροδάκινου.