Το Ιρλανδέζικο Ουίσκι είναι ευκολόπιοτο, επειδή είναι προϊόν τριπλής απόσταξης και συνήθως δε χρησιμοποιείται τύρφη κατά την παρασκευή του. Επιλέξτε ανάμεσα στην απαλότητα του Grain, την ανάλαφρη σπιρτάδα του Pot Still και την φρουτώδη αίσθηση του Μalt.
Ξεκινάμε από την πρώτη ύλη. Τις περισσότερες φορές, οι Ιρλανδοί χρησιμοποιούν μίγμα βυνοποιημένου και ωμού κριθαριού. Το βυνοποιημένο κριθάρι (δηλαδή η βύνη) προέρχεται από ωμό κριθάρι που αφέθηκε να βλαστήσει, αλλά σύντομα αποξηράνθηκε. Κι ενώ οι Σκοτσέζοι αποξηραίνουν το κριθάρι τους με καπνό καιόμενης τύρφης, οι Ιρλανδοί δεν ακολουθούν (κατά κανόνα) αυτή την τακτική. Έτσι, το ιρλανδέζικο ουίσκι είναι πιο απαλό στη γεύση, σε σχέση με το πιο καπνιστό σκοτσέζικο ξαδερφάκι του. Μάλιστα, η χρήση ωμού κθαριού προσδίδει μια "δημητριακή" αίσθηση στο ιρλανδέζικο, όχι ιδιαίτερα έντονη στο σκοτσέζικο. 'Οσο για το αμερικανικό (bourbon) ουίσκι, αυτό φτιάχνεται σε σημαντικότατο ποσοστό από καλαμπόκι, γεγονός που ευθύνεται για τη γλυκύτητά του. Προχωράμε στην απόσταξη. Τρεις αποστάξεις υφίσταται το ιρλανδέζικο, δύο τα υπόλοιπα. Πρόκειται για σημαντική διαφορά, που αντικατοπτρίζεται στην απαλότητα της αίσθησης. Εξαιρέσεις υπάρχουν, αλλά δεν είναι συνηθισμένες. Τελειώνουμε με την παλαίωση. Το σκοτσέζικο ουίσκι παλαιώνει αποκλειστικά σε δρύινα βαρέλια, ενώ το ιρλανδικό επιτρέπεται να ξεκουραστεί ακόμα και σε βαρέλια άλλου ξύλου. Τούτο αυξάνει την πολυπλοκότητα γεύσεων και αρωμάτων του ιρλανδέζικου.
Καταρχάς, όλα είναι... μπακούρια. Αυτό σημαίνει πως το απόσταγμα προέρχεται από ένα μονάχα αποστακτήριο, δηλαδή δεν αποτελεί μίγμα προϊόντων διαφορετικών αποστακτηρίων. Ωστόσο, μας απασχολούν περισσότερο οι διαφορές. Το single malt είναι φτιαγμένο αποκλειστικά από βυνοποιημένο κριθάρι. Το single pot still είναι φτιαγμένο από βυνοποιημένο και μη βυνοποιημένο κριθάρι. Το single grain είναι φτιαγμένο από κριθάρι (βυνοποιημένο ή όχι) μαζί με άλλα δημητριακά, όπως σιτάρι, σίκαλη και καλαμπόκι.
Στο αλκοόλ οφείλεται η αίσθηση θερμότητας του ουίσκι, αλλά και το σώμα του, δηλαδή ο όγκος που νιώθει κανείς στο στόμα, όταν απολαμβάνει μια γουλιά του συγκεκριμένου ποτού. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει πως θα προτιμήσουμε ένα ουίσκι με 70% αλκοόλ, διότι (έστω κι αν υπήρχε) θα μας ισοπέδωνε γλώσσα, ουρανίσκο, μύτη και λαιμό.
Περήφανα προσφέρουμε το Redbreast 12 Y.O. Single Pot Still, που εκπροσωπεί ιδανικά τη χώρα προέλευσής του. Κορυφαία είναι και μια από τις ναυαρχίδες του αποστακτηρίου στην οδό Bow του Δουβλίνου, δηλαδή το Jameson 18 Y.O. Οποιαδήποτε ετικέτα γράφει Connemara αποτελεί εγγύηση απόλαυσης, ενώ και το Fercullen 8 Y.O. αξίζει μέγιστης προσοχής. Τα Bushmills 10 Y.O και 16 Y.O. είναι επίσης εξαιρετικά, αλλά και το Green Spot δεν υστερεί σε τίποτα. Τέλος, η λιγότερο διάσημη σειρά ετικετών του The Busker είναι ένας ιδανικός τρόπος να γνωρίσει κανείς τους τύπους ιρλανδέζικου ουίσκι: single malt, single grain, single pot still και blended.
Η αλήθεια είναι πως την επηρεάζει αμελητέα. Στην Ιρλανδία δεν ισχύει το "καθεστώς" της Σκωτίας. Κατά κανόνα, τα ουίσκι της νότιας Σκωτίας είναι πιο ελαφριά και ανθικά από τα βαρύτερα, καπνισμένα ουίσκι της βόρειας Σκωτίας και των νησιών της. Στην Ιρλανδία, η γεύση ακολουθεί το αποστακτήριο, που συχνά προσφέρει επιλογές για κάθε γούστο.