Με Λευκό Ρούμι μπορείτε να φτιάξετε τα καλύτερα κοκτέιλ! Χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, το Παλαιωμένο και το Agricole.
Το λευκό ρούμι είναι άχρωμο, είτε επειδή είναι μη παλαιωμένο είτε επειδή, κατόπιν της ήπιας παλαίωσής του, υπέστη διήθηση. Η γεύση του χαρακτηρίζεται από λεπτότητα και τα αρώματά του παραπέμπουν σε τροπικές περιοχές.
Τα Bacardi, Diplomatico, Plantation (πλέον Planteray) και Pampero είναι τα πιο δημοφιλή.
Το λευκό ρούμι μπορεί ευχάριστα να καταναλωθεί σκέτο, ειδικά αν είναι ελαφρώς παλαιωμένο. Το γεγονός, όμως, ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον κόσμο των κοκτέιλ αποδεικνύει την τεράστια δυνατότητά του να συμμετέχει σε αυτά.
Στην περίπτωση που το λευκό ρούμι προέρχεται από μελάσα, στοιχεία τροπικών φρούτων και βανίλιας κατέχουν τα γευστικά ηνία. Αν, όμως, το λευκό ρούμι προέρχεται από χυμό ζαχαροκάλαμου (δηλαδή αν πρόκειται για Agricole ρούμι), τότε στοιχεία γρασιδιού και νοτισμένου χώματος επικρατούν στη γεύση. Το αρωματικό προφίλ του λευκού ρουμιού περιλαμβάνει νότες πράσινου μήλου, καρύδας και λευκού πιπεριού.
Η καθαρότητα και ο βοτανικός χαρακτήρας του λευκού ρουμιού τύπου Agricole είναι ιδανικά γνωρίσματα για επιτυχημένες αναμίξεις. Από την άλλη, η γλυκύτητα και η πολυπλοκότητα του τυπικού λευκού ρουμιού προσδίδει ανάλογη προσωπικότητα στα κοκτέιλ όπου συμμετέχει.
Τα τροπικά γνωρίσματα του ρουμιού εμπλουτίζονται από στοιχεία μπαχαρικών, ξύλου, καπνού και βανίλιας. Ορισμένες φορές, η φρουτώδης διάσταση του ποτού γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκη.
Οι 10°C θεωρούνται ιδανικοί για μη παλαιωμένο ρούμι. Η παλαιωμένη εκδοχή του σερβίρεται συνήθως σε ελαφρώς ανώτερη θερμοκρασία, που δεν ξεπερνάει τους 15°C.
Όλα ξεκινούν από το ζαχαροκάλαμο. Τα φυτά συγκομίζονται, και ο πλούσιος σε σάκχαρα χυμός τους χρησιμοποιείται για την παραγωγή κρυσταλλικής ζάχαρης. Παραπροϊόν αυτής της διαδικασίας είναι η μελάσα, υλικό επίσης πλούσιο σε σάκχαρα. Η μελάσα ζυμώνεται και το προϊόν της ζύμωσης αποστάζεται σε ρούμι. Εναλλακτικά, χυμός ζαχαροκάλαμου ζυμώνεται απευθείας σε αλκοολούχο προϊόν, το οποίο ύστερα αποστάζεται σε ρούμι. Σε αυτή την περίπτωση, το απόσταγμα καλείται Agricole ρούμι.
Ένα ράφι ή ένα ντουλάπι μακριά από φως και θερμότητα είναι κατάλληλο.