Το Μπέρμπον, το μητρικό απόσταγμα της Βόρειας Αμερικής, είναι γνωστό για τη γλυκιά και στιβαρή γεύση του. Παρασκευάζεται κυρίως από καλαμπόκι (κατά τουλάχιστον 51%) και ωριμάζει σε αχρησιμοποίητα, καψαλισμένα δρύινα βαρέλια. Διαθέτει νότες καραμέλας, φλοιού πορτοκαλιού και βανίλιας, μα και μια πινελιά μπαχαρικών. Το Kentucky είναι η καρδιά της παραγωγής του.
Το μπέρμπον είναι σίγουρα ουίσκι. Το ουίσκι δεν είναι απαραίτητα μπέρμπον. Για να χαρακτηριστεί ένα ουίσκι ως μπέρμπον, πρέπει να φτιάχνεται τουλάχιστον κατά 51% από καλαμπόκι. Ο τόπος παρασκευής του πρέπει να είναι οι Η.Π.Α., αλλά όχι υποχρεωτικά η πολιτεία του Kentucky, που πολλοί θεωρούν πατρίδα του συγκεκριμένου ποτού. Άλλα είδη ουίσκι ενδέχεται να παρασκευάζονται αποκλειστικά από κριθάρι ή σίκαλη και άλλα να έχουν καλαμπόκι στη σύστασή τους, αλλά σε ποσοστό μικρότερο του 51%. Τέλος, η παλαίωση του μπέρμπον πρέπει να λαμβάνει χώρα σε καινούρια δρύινα βαρέλια, με καψαλισμένο εσωτερικό.
Το ποσοστό καλαμποκιού στη σύσταση του μπέρμπον είναι τουλάχιστον 51%. Τα υπόλοιπα συστατικά του περιλαμβάνουν τη βρώμη, τη σίκαλη, το κριθάρι και το σιτάρι, σε ποσοστά που επιλέγει ο κάθε παραγωγός.
Μαντέψτε πού παράγεται το Kentucky Straight Bourbon… Στην πολιτεία του Kentucky! Μπέρμπον που δε φέρει τον προσδιορισμό “straight” παράγεται σε οποιοδήποτε άλλο μέρος των Η.Π.Α., ακόμα και στην προαναφερθείσα πολιτεία. Επομένως, ακόμα και στο Kentucky παράγεται μπέρμπον που δεν είναι straight. Επίσης, straight μπέρμπον παράγεται και εκτός Kentucky. Ας μη μπερδευόμαστε: straight bourbon δε σημαίνει μπέρμπον προορισμένο να πίνεται σκέτο, ούτε μπέρμπον φτιαγμένο στο Kentucky. Σημαίνει μπέρμπον, το οποίο έχει παραμείνει για τουλάχιστον δύο χρόνια σε αμεταχείριστα καψαλισμένα δρύινα βαρέλια. Αν παλαίωσε για λιγότερο από δύο χρόνια ή αν τα βαρέλια ήταν μεταχειρισμένα ή αν μετά την όλη διαδικασία εφαρμόστηκε περαιτέρω τρόπος αρωματισμού, τότε το μπέρμπον δεν έχει δικαίωμα να αποκαλείται straight.
Μερικοί από τους διασημότερους είναι οι Wild Turkey Distilling Co., Four Roses Distillery και James Beam Distilling Co.
Όπως ισχύει για κάθε αμερικανικό ουίσκι, η παλαίωση προσδίδει στοιχεία ξύλου, βανίλιας, κανέλας, δέρματος, καφέ, σοκολάτας και πιπεριού. Ο βαθμός καψαλίσματος του βαρελιού καθορίζει ποια από τα προηγούμενα στοιχεία θα είναι εμφανέστερα.
Λόγω της πρωταγωνιστικής συμμετοχής καλαμποκιού στην παρασκευή του, το μπέρμπον είναι σχετικά γλυκό. Από ‘κει κι έπειτα, τα αρώματα και οι γεύσεις που κλείνονται στα μπέρμπον συνηθέστερα περιλαμβάνουν καπνό, αμύγδαλο, βανίλια, φουντούκι, κανέλα, πιπέρι, δέρμα, σοκολάτα, βούτυρο, δρυ, μέλι και πορτοκάλι.
Στους πιο επιφυλακτικούς, η πρόταση θα περιλάμβανε τα Wild Turkey, Jim Beam και Bulleit, ενώ στους πιο τολμηρούς η πρόταση θα επεκτεινόταν στα Elijah Craig Small Batch, Knob Creek Small Batch και Evan Williams Black.
Λέγοντας ποιότητα του μπέρμπον, εννοούμε τον πλούτο των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του. Όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος «ψησίματος» του βαρελιού που θα φιλοξενήσει το μπέρμπον, τόσο οι νότες της βανίλιας, της κανέλας και της δρυός δίνουν τη θέση του σε αυτές του πιπεριού, του καφέ και του δέρματος. Αν στην παλαίωση χρησιμοποιούνται και μεταχειρισμένα βαρέλια, τότε φρουτώδη στοιχεία, πχ. κερασιού, πορτοκαλιού και μήλου, θα είναι επίσης παρόντα.
Δεν είναι μονάχα ένα. Μερικά από τα πλέον ενδεικνυόμενα μπέρμπον για κοκτέιλ είναι τα Evan Williams Bottled-in-Bond, Wild Turkey 101, Maker’s Mark και Jim Beam Single Barrel.
Λέγεται πως το 95% της παραγωγής μπέρμπον συμβαίνει στην πολιτεία του Kentucky. Σε όλα σχεδόν τα μπέρμπον της περιοχής διακρίνονται νότες ασβεστόλιθου, χαρακτηριστικό που τα διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα. Οι γειτονικές πολιτείες της Virginia και της Indiana παράγουν επίσης ωραιότατα μπέρμπον, που συνήθως είναι πιο φρουτώδη από αυτά του Kentucky. Εξαιρετικά μπέρμπον παράγονται και στις πολιτείες του Oregon και του Colorado. Εκεί, τα πεντακάθαρα νερά των Βραχωδών Ορέων προσδίδουν κρυστάλλινη γεύση στα αποστάγματα. Αλλά και η πολιτεία του Texas δεν υστερεί. Στις ερήμους της περιοχής, η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ μέρας και νύχτας επιβάλλει το δικό της ρυθμό στην ωρίμανση του μπέρμπον. Συχνά είναι πιο σκουρόχρωμα και πιο «επιθετικά» στον ουρανίσκο.