Σε εμάς θα βρείτε εκλεκτά Επιδόρπια - Γλυκά Κρασιά τα οποία μπορείτε να σερβίρετε ως επιδόρπιο στο τέλος ενός γεύματος και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας. Βρείτε επιλεγμένες ετικέτες από Γλυκά Λευκά καθώς και Γλυκά Ερυθρά κρασιά.
Κύρια αιτία που ξεχωρίζουν είναι η γλυκιά τους γεύση. Επίσης, συνήθως απολαμβάνονται σε διαφορετικές περιστάσεις, σε σχέση με τα ξηρά κρασιά.
Σε επίπεδο κόκκινου κρασιού, μια Μαυροδάφνη από την Αχαΐα αποτελεί σωστή εισαγωγή. Σε επίπεδο λευκού κρασιού, ένα Vin Doux από τη Σάμο είναι ό,τι καλύτερο.
Τα ερυθρά γλυκά κρασιά έχουν σαφή αρώματα κανέλας, κερασιού και τριαντάφυλλου. Στη γεύση επικρατούν στοιχεία καραμέλας, σύκου, δαμάσκηνου και καφέ. Τα λευκά γλυκά κρασιά θυμίζουν τη γεύση της μαρμελάδα βερίκοκου και ροδάκινου, ενώ το άρωμά τους κατακλύζεται από νότες μελιού, κεριού και βουτύρου.
Οι διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιού και οι διαφορετικές τεχνικές οινοποίησης ευθύνονται για τις έντονες διαφορές ανάμεσα στα γλυκά κρασιά, από περιοχή σε περιοχή.
Τις περισσότερες φορές, ένα γλυκό κρασί παίζει το ρόλο επιδόρπιου, μετά από ένα καλό γεύμα. Ωστόσο, δεν είναι σπάνιο ένα γεύμα να συνοδεύεται από γλυκό κρασί. Εναλλακτικά, απολαύστε το τα κρύα βράδια του χειμώνα στο σπίτι σας, αντί για ρόφημα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που το απολαμβάνουν με την παρέα τους, αντί για brandy ή ουίσκι.
Ένα οποιοδήποτε γλυκό κρασί θα εκτιμηθεί δεόντως από αρκετούς καλεσμένους ενός πάρτι. Από την άλλη, τα φαγητά του δείπνου καθορίζουν τι είδους γλυκό κρασί θα τα συνοδεύσει ή θα τα ακολουθήσει.
Η άποψη που αποκλείει τα γλυκά κρασιά από το φαγητό είναι λανθασμένη. Aπολαύστε ένα γλυκό κρασί με ανάλογης γεύσης πιάτα. Kλασικές περιπτώσεις είναι η πάπια με δαμάσκηνα, το χοιρινό με καραμελωμένα κρεμμύδια ή ακόμα και η ινδική κουζίνα, ιδιαίτερα αν περιλαμβάνει καυτερά πιάτα. Το γλυκό κρασί έχει την ικανότητα να «λειαίνει» τις έντονες γεύσεις του φαγητού. Τολμήστε, όμως, να συνοδεύσετε ακόμα και αλμυρά σνακ με γλυκό κρασί. Η αντίθεση γεύσεων ίσως λειτουργήσει «εκρηκτικά» στον ουρανίσκο σας.
Πάντα σε δροσερό και σκιερό μέρος. Μετά το άνοιγμα της φιάλης, τα γλυκά κρασιά αντέχουν περισσότερο από τα ξηρά, σε λογικά πλαίσια. Τοποθετήστε τις κλειστές φιάλες σε πλάγια θέση, ώστε να έρχεται ο φελλός σε επαφή με το κρασί. Τούτο ενισχύει το σφράγισμα του μπουκαλιού, άρα προστατεύει τα αρώματα του περιεχομένου.
Κατά μέσο όρο, το ερυθρό γλυκό κρασί σερβίρεται στους 12°C και το λευκό γλυκό κρασί στους 10°C. Χρησιμοποιήστε ποτήρι με πόδι, μικρότερου μεγέθους από αυτό του ξηρού κρασιού.
To Pink Delight φτιάχνεται με βότκα, λευκό γλυκό κρασί, χυμό lime και pink grapefruit soda. Σερβίρεται σε ποτήρι απεριτίφ, με λεπτές φέτες ή φλούδες grapefruit στο χείλος. Όσοι αγαπούν το Vinsanto, θα ενθουσιαστούν αν σε φαρδύ ποτήρι τοποθετήσουν φύλλα δυόσμου, κομματάκια lime, σιρόπι ζάχαρης και, αφού πιέσουν επαρκώς με μικρό γουδοχέρι, προσθέσουν το παγκοσμίως γνωστό γλυκό κρασί της Σαντορίνης, μαζί με σόδα και πάγο.