Tα κρασιά της Σαρακοστής
Η περίοδος από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι και την Κυριακή των Βαΐων σηματοδοτεί την Σαρακοστή, την αρχαιότερη από τις περιόδους νηστείας της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Είναι μία περίοδος που απαιτεί νηστεία, πολλές φορές πολύ αυστηρή που περιλαμβάνει ως επί το πλείστων φυτικές τροφές ακόμα και χωρίς λάδι.
Θαλασσινά, ζυμαρικά που συνοδεύονται από μαλάκια και θαλασσινά, όσπρια και λαχανικά περιλαμβάνονται στο μενού έως το Πάσχα – και το κρασί δεν μπορεί να λείπει. Γιατί ως γνωστόν: Η Κυρά Σαρακοστή αγαπάει το κρασί!
Η κλασσική προσέγγιση “παντρέματος” κρασιού και φαγητού βασίζεται στην αρχή ότι συνδυάζουμε ένα κρασί με ένα συγκεκριμένο φαγητό. Έτσι, συνήθως αρχίζουμε με το ορεκτικό και ένα λευκό κρασί, ακολουθεί το κυρίως πιάτο που αν είναι κρέας το ταιριάζουμε τις πιο πολλές φορές με ένα ερυθρό κρασί και στο τέλος, με το επιδόρπιο, επιλέγουμε ένα γλυκό κρασί. Στο τραπέζι της Σαρακοστής, όμως, παίρνουν θέση πολλά και διαφορετικά εδέσματα πράγμα που κάνει δύσκολη την επιλογή οινικού συντρόφου.
Αν είσαι αμετανόητος φίλος του κρασιού, σημείωσε ότι το κρασί κλειδί για όλους τους μεζέδες είναι η ρετσίνα! Στη συνέχεια ακολουθούν κάποια μικρά μυστικά για ακαταμάχητα οινικά ταιριάσματα.
Τα οστρακοειδή, οι γαρίδες, οι καραβίδες και τα ψητά ψάρια ταιριάζουν με κρασιά με σχετικά γεμάτο σώμα και ευχάριστη οξύτητα, όπως είναι αυτά της Σαντορίνης από την ποικιλία Ασύρτικο ή ένα Chardonnay. Εναλλακτικά υπάρχει και η επιλογή του ροζέ. Ιδανικά, στα ποτήρια μας βάζουμε ξηρά ροζέ κρασιά από Αγιωργίτικο, Αυγουστιάτη, Ξινόμαυρο αλλά και Λιμνιώνα.
Τα λαδερά, με τις κόκκινες σάλτσες, τη γλυκιά γεύση και τα ανοιξιάτικα αρώματα, απολαμβάνουν τα αρωματικά λευκά κρασιά από Μοσχοφίλερο, Βιδιανό και Μαλαγουζιά.
Τέλος για τα πιο πλούσια πιάτα όπως χταποδάκι στιφάδο, καλαμαράκια κοκκινιστά και άλλα μπορούμε να ανοίξουμε και κάποιο μαλακό ερυθρό κρασί από Αγιωργίτικο, Merlot ή Cabernet Sauvignon.
Και για τον παραδοσιακό χαλβά; Θα τον συνοδέψουμε με ένα παλαιωμένο γλυκό κρασί Βινσάντο ή ένα υπέροχο Μοσχάτο.
Πέντε σίγουρες επιλογές κρασιών για την περίοδο της Σαρακοστής…
Η ρετσίνα είναι ένα προϊόν ταυτόχρονα βαθιά παραδοσιακό και απόλυτα σύγχρονο που πάντα θα έχει την θέση του στο τραπέζι της Σαρακοστής.
Περιοχή: Μακεδονία
Ποικιλία: Ροδίτης
Τιμή: ~ € 7,05
Γευσιγνωστικά Χαρακτηριστικά: Ελαφρώς θολό στην όψη, καθώς εμφιαλώνεται αφιλτράριστο, με διακριτικές φυσαλίδες που ανεβαίνουν ζωηρά στην επιφάνεια του ποτηριού, ο Αφρός μας προσφέρει όλη τη φρεσκάδα της ρετσίνας που ζυμώνει.
Η φιλοσοφία του Κτήματος Μουσών είναι να δημιουργούν κρασιά απόλυτα αρμονικά με το οικοσύστημα.
Περιοχή: Κοιλάδα των Μουσών
Ποικιλίες: Sauvignon Blanc, Mούχταρο
Τιμή: ~ € 11,91
Γευσιγνωστικά Χαρακτηριστικά: Μια πραγματική ευχαρίστηση για τα μάτια με όμορφο χρώμα σολομού! Η μύτη είναι ελαφριά, φρουτώδης, λεία, ζωντανή και κομψή.
3. Agape Ροζέ, Οινοποιία Τζουνάρα
Με γνώμονα την “Αγάπη” που κλείνει μέσα της την πίστη, τη δέσμευση και την ελεύθερη βούληση, που στόχο της έχει την ευτυχία του άλλου και είναι η απάντηση σε όλα τα ερωτήματα, δημιούργησαν οι άνθρωποι της Οινοποιίας Τζουνάρα την οικογένεια των κρασιών agape, για να μας συντροφεύει και να γίνει μάρτυρας των μικρών και των μεγάλων μας στιγμών.
Περιοχή: Κεντρική Ελλάδα
Ποικιλίες: Αγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο
Τιμή: ~ € 8,40
Γευσιγνωστικά Χαρακτηριστικά: Το χρώμα του είναι απαλό τριανταφυλλί. Κόκκινα φρούτα, δροσερά λουλούδια και γλυκιά αίσθηση στη μύτη. Στο στόμα εμφανίζονται γλυκά και ώριμα φρούτα και δροσερή οξύτητα.
Περιοχή: Αρκαδία
Ποικιλία: Chardonnay
Tιμή: ~ € 14,76
Γευσιγνωστικά Χαρακτηριστικά: Κρασί ιδιαίτερα πλούσιο με μεγάλη αρωματική και γευστική σύνθεση, όπου τα καβουρδισμένα αρώματα της δρυός αντιπαραβάλλονται με τα ποικιλιακά αρώματα που θυμίζουν βερίκοκο, νεκταρίνι και ανανά.
Περιοχή Σαντορίνη
Ποικιλίες: Ασύρτικο, Αηδάνι
Tιμή: ~ € 25,24
Γευσιγνωστικά Χαρακτηριστικά: Αυτό το κλασικό επιδόρπιο κρασί έχει ένα χαρακτηριστικό βαθύ πορτοκαλί-κόκκινο χρώμα με καραμελένιες ανταύγειες. Η μύτη είναι πολύπλοκη συνδυάζοντας γλυκά μπαχαρικά όπως κανέλα και γαρίφαλο, με αποξηραμένα φρούτα όπως βερίκοκο, δαμάσκηνο και σταφίδες.
Καλή Σαρακοστή!!!!
Ειρήνη Φλέσσουρα
Οινολόγος - Γεωπόνος