Malbec
Αν αρχίσουμε να φέρνουμε στο νου μας ξένες ερυθρές ποικιλίες, πιθανότατο είναι να συναντήσουμε πρωταρχικά στους νευρώνες του εγκεφάλου μας το Cabernet Sauvignon, το Merlot και το Syrah. Σιγά μη σκεφτούμε πρώτα το Malbec! Στο μακρινό παρελθόν, όμως, μάλλον δε θα συνέβαινε αυτό…
Ίσως απίστευτο για μερικούς, αλλά κάποτε το Malbec κατείχε ηγετική θέση στο οινικό τοπίο της Ευρώπης. Πηγαίνοντας πολύ πίσω, στην εποχή της οινικής «μονοκρατορίας» της Γαλλίας, θα συναντήσουμε το Malbec σε περίοπτη θέση. Πατρίδα του είναι η πανέμορφη κωμόπολη Cahors, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Τουλούζης. Το ποικίλο γεωμορφολογικό ανάγλυφο της περιοχής επέτρεπε από τότε την εγκατάσταση πλήθους αμπελώνων, διαφορετικού χαρακτήρα. Ανατολικότερα, στην περιοχή του Bordeaux, η βαθυκόκκινη αυτή ποικιλία επίσης επικρατούσε. Εννοείται πως τα κρασιά που παράγονταν στις δύο αυτές περιοχές ήταν υπέροχα και ξακουστά.
Τα πράγματα, όμως, άλλαξαν γύρω στα μέσα του 19ου αιώνα. Συνέβησαν δύο γεγονότα, που μετασχημάτισαν ριζικά τον παγκόσμιο αμπελώνα.
Καταρχάς, η συνδυασμένη δράση παγετών και εντόμων έπληξε δραματικά το γαλλικό αμπελώνα. Σχεδόν τα μισά αμπέλια της χώρας καταστράφηκαν και, μαντέψτε: πολλά απ’ αυτά ήταν ποικιλίας Μalbec. Από τότε, η καλλιέργεια της ποικιλίας αυτής δεν ανέκτησε την παλιά της αίγλη. Ευτυχώς για εμάς τους φανατικούς φίλους, οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί στο Cahors εξακολουθούν μέχρι σήμερα να την τιμούν. Η πλευρά του Bordeaux, όμως, δεν έδωσε δεύτερη ευκαιρία. Προτίμησε να ρίξει βάρος στα Cabernet και στο Merlot. Οι δύο τελευταίες αποτελούν μέχρι σήμερα τις πρωταγωνιστικές ποικιλίες του οινικού χάρτη της περιοχής. Το παραγκωνισμένο Malbec απλώς συμπληρώνει ενίοτε τα διάφορα blends.
Ύστερα, η επιθυμία της άλλης πλευράς του Ατλαντικού να αποκτήσει οινικό υπόβαθρο, έδωσε νέες ευκαιρίες στις ποικιλίες σταφυλιού. Αμέτρητα εκτάρια της Νότιας Αμερικής περίμεναν να καλλιεργηθούν. Ένας Γάλλος αγρονόμος, ο Miguel Pouget, μετέφερε μοσχεύματα πολλών ποικιλιών Vitis vinifera στην Αργεντινή, κατόπιν πρόσκλησης των τοπικών αρχόντων. Γρήγορα αποδείχθηκε πως το Malbec προσαρμόζεται υπέροχα στην περιοχή. Έτσι, όλο και περισσότερες πλαγιές και πεδιάδες πρασίνισαν από τη συγκεκριμένη ποικιλία. Δεν άργησε να βγει και εκτός Αργεντινής, πχ στη Χιλή. Σήμερα, κατέχει την πρωτοκαθεδρία, δίνοντας κρασιά που δίκαια κατακτούν τον κόσμο.
Ευδοκίμησε, κατέρρευσε, μετανάστευσε, επικράτησε. Πλέον, ο μικρός θύλακας καλλιέργειας Μalbec στην Ευρώπη δε συγκρίνεται σε έκταση με το τεράστιο καλλιεργητικό βασίλειο της Λατινικής Αμερικής. Βέβαια, συγκρίνοντας ένα μονοποικιλιακό γαλλικό Μalbec με ένα αντίστοιχο αργεντίνικο, οι διαφορές δεν είναι λίγες. Πρόκειται για μια ακραιφνή έκφανση της έννοιας του terroir! Πιο ταννικά στη Γαλλία, πιο ζουμερά στην Αργεντινή. Πιο καπνιστά στη Γαλλία, πιο φρουτώδη στην Αργεντινή. Φυσικά, η επιλογή είναι θέμα γούστου. Πάντως, ένα φρέσκο Malbec, οποιασδήποτε προέλευσης, είναι τόσο εύκολο κι ευχάριστο στην κατανάλωση, που κονταροχτυπιέται εύκολα με ένα μεστό ροζέ. Επίσης, ένα παλαιωμένο Malbec νικάει άνετα κρασί πιο «πολυφορεμένης» ποικιλίας, αν συνδυαστεί με πρωτεϊνικό φαγητό.
Διαπιστώστε το, εξερευνώντας τη λίστα με τα malbec μας.
Φαίδωνας Κυτρίδης
Βιολόγος, PhD / Τελειόφοιτος Οινολόγος