Αποκωδικοποιώντας μια ετικέτα κρασιού σε απλά βήματα!

Πόσες φορές έχει βρεθεί στα χέρια σας μια φιάλη κρασιού; Από αυτές πόσες φορές αφιερώσατε χρόνο για να διαβάσατε την ετικέτα της; Η ετικέτα είναι αυτή που κάνει ένα κρασί να ξεχωρίζει σε σχέση με τα υπόλοιπα, τόσο εμπορικά όσο και αισθητικά. Εάν εστιάσετε τη προσοχή σας, θα βρείτε εκεί αρκετές πληροφορίες (ποικιλία, οξύτητα, προέλευση κρασιού), άλλες χρήσιμες και άλλες όχι, κάποιες κατανοητές και κάποιες που απαιτούν ειδικότερες γνώσεις.

 

Υπάρχουν πέντε βασικά σημεία στην ετικέτα ενός κρασιού:

 

Ο παραγωγός

Το όνομα του παραγωγού συχνά είναι εμφανές με ευδιάκριτα γράμματα στην κορυφή ή το κάτω μέρος της ετικέτας. Αυτό συμβαίνει συνήθως στην περίπτωση των γαλλικών κρασιών. Αντιθέτως, στις ΗΠΑ σε πολλές ετικέτες αναφέρεται μόνο το όνομα του κρασιού, που σημαίνει ότι αυτό παράγεται από μεγαλύτερες εταιρείες.

 

Η περιοχή

Η περιοχή αναφέρεται στον τόπο όπου καλλιεργήθηκαν τα σταφύλια. Η αναφορά στην περιοχή μπορεί να είναι γενική (Μακεδονία, Πελοπόννησος, Κρήτη κ.τ.λ.) ή πιο ειδική, ονοματίζοντας συγκεκριμένα αγροκτήματα ή οινοποιεία. Κατά κανόνα, όσο πιο συγκεκριμένη είναι η περιοχή που αναγράφεται στην ετικέτα ενός κρασιού, τόσο αυξάνεται η ποιότητα αλλά και η τιμή του.

 

Η ποικιλία

Φυσικά, όλα τα είδη κρασιού δεν παράγονται από την ίδια ποικιλία σταφυλιών. Η ποικιλία μπορεί να είναι ελληνική (Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Ξινόμαυρο κ.α.) ή διεθνής (Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah κ.α.) και αναγράφεται σχεδόν πάντα στις ετικέτες των κρασιών. Η ένδειξη προέλευσης θα σας δώσει στοιχεία για τις ποικιλίες που περιέχονται στο κρασί, με βάση τους κανονισμούς που ισχύουν στην εκάστοτε περιοχή καλλιέργειας.

 

Αλκοολικοί βαθμοί

Συνήθως τα λευκά έχει ως «ποιοτικό ταβάνι» τους 11 με 12 βαθμούς και αν είναι παραπάνω από αυτούς να είσαι σίγουρος ότι κάθε γουλιά θα την πληρώσεις ακριβά και θα πιείς και λιγότερο. Αντίστοιχα τα Αφρώδη τύπου D’ Asti έχουν ως ιδανικούς αλκοολικούς βαθμούς τους 6 με 7,5% και τα κόκκινα κρασιά έχουν ως ποιοτικό ταβάνι τους 13,5 με 15,5 βαθμούς.

 

Vintage

Η ένδειξη Vintage αναφέρεται στο έτος συγκομιδής των σταφυλιών και για εκείνους που διαθέτουν ειδικότερες γνώσεις περί οίνου μπορεί να σημαίνει πολλά για τη γεύση και την ωρίμανσή του. Ο γενικός κανόνας λέει πως τα κρασιά που παράγονται από σταφύλια διαφορετικών ετών (multi - vitnage) είναι χαμηλότερης ποιότητας, καθώς έτσι οι οινοπαραγωγοί ελέγχουν ευκολότερα τη γεύση τους.

 

 

Ειρήνη Φλέσσουρα

Γεωπόνος – Οινολόγος