ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΛΙΑΠΠΑ

Μιλήσαμε πρόσφατα με τη φίλη μας και υπεύθυνη των Αμπελώνων Λιάππα, Ζωή Βαΐτση. Μας μετέφερε πληροφορίες, σχετικά με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των αμπελώνων, αλλά και του οινοποιείου και αποσταγματοποιείου, που επίσης διαχειρίζεται.

Η Ζωή Βαΐτση είναι βιολόγος. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Πάτρας και ειδικεύτηκε στη βιοτεχνολογία. Ασχολήθηκε επαγγελματικά με την επιστήμη της βιολογίας, αποκτώντας χρήσιμη εμπειρία, αλλά και ένα εντυπωσιακό βιογραφικό. Τελικά, όμως, όπως όλο και συχνότερα συμβαίνει στις μέρες μας, την τράβηξε… η αγάπη.

Η οικογένεια Λιάππα

Η αγάπη της για το κρασί, αλλά και για το σύντροφό της, Γιώργο Λιάππα, ήταν η αιτία για μια «στροφή» στη ζωή της Ζωής. Οι πρόγονοι του Γιώργου Λιάππα είχαν ιδιόκτητες εκτάσεις στο Μουζάκι της Καρδίτσας, τις οποίες εκμεταλλεύονταν για την παραγωγή τσίπουρου. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η πρώτη τους επίσημη εμφιάλωση πραγματοποιήθηκε πριν από 111 χρόνια, δηλαδή το 1912! Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, την εμπειρία της οικογένειας στην παραγωγή του υπέροχου αυτού αποστάγματος. Φυσικά, το κρασί δε θα μπορούσε να λείπει από τον ορίζοντα. Αναντάμ παπαντάμ, η γνώση της παραγωγής του έφτασε στην εποχή μας. Στις μέρες μας, οι συνδυασμένες δυνάμεις της Ζωής και του Γιώργου έχουν αναβαθμίσει το κρασί και το τσίπουρο, σε κάθε πιθανό επίπεδο.

Οι ποικιλίες

Εντός των 35 διαθέσιμων στρεμμάτων, καλλιεργούνται Μοσχάτο Αμβούργου (ή Τυρνάβου, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται εκεί), Μπατίκι, Λημνιώνα, Ροδίτης, Ασύρτικο, Syrah και Merlot. Οι τρεις πρώτες ποικιλίες είναι χαρακτηριστικές της Θεσσαλίας. Ο Ροδίτης, διάσημος σε όλη την Ελλάδα, δε θα μπορούσε να λείπει. Το Ασύρτικο, αν και outsider στα μέρη, αποδείχθηκε ευέλικτο στην προσαρμογή, εκδηλώνοντας αρκετές από τις ιδιαίτερες αρετές του. Όσο για τις δύο τελευταίες, γαλλικές ποικιλίες, δε χρειάζονται συστάσεις και περιγραφές.

Το τσίπουρο

Τα σταφύλια του Μοσχάτου προορίζονται αποκλειστικά για την παραγωγή τσίπουρου. Το ζεύγος, ωστόσο, δε θα περιοριστεί στην κλασική και «ασφαλή» αυτή επιλογή ποικιλίας. Σχεδιάζει καινούριες ιδέες αποσταγμάτων, που θα έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε στο μέλλον. Προφανώς, ανυπομονούμε.

Ο αμπελώνας και το οινοποιείο

Τα σταφύλια των υπόλοιπων ποικιλιών σχετίζονται με την οινοποίηση. Κατόπιν συνεννόησης με τη Ζωή ή το Γιώργο, ο αμπελώνας είναι επισκέψιμος. Η περιήγηση σε αυτόν συνοδεύεται από γευσιγνωσία και ενδιαφέρουσα πληροφόρηση. Δυστυχώς, το οινοποιείο δεν είναι επισκέψιμο, αλλά αυτό θα πάψει να ισχύει, διότι η διαδικασία ανανέωσής του είναι ήδη στα σκαριά. Σύντομα θα ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό, το οποίο θα μπορέσει να έρθει σε επαφή, όχι μόνο με τον τόπο παραγωγής του σταφυλιού, αλλά και με τον τόπο παραγωγής του κρασιού και του τσίπουρου.

Οι ετικέτες

Η ιστοσελίδα των Αμπελώνων Λιάππα παρέχει αρκετές πληροφορίες, αλλά η κουβέντα μας με τη Ζωή δε θα μπορούσε να αρκεστεί μονάχα σε αυτές. Με ονομασίες εμπνευσμένες από αγαπημένα τοπωνύμια της περιοχής, τα κρασιά του οινοποιείου είναι βιολογικά. Άκρως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ένα ακόμα ανερχόμενο οινοποιείο ασπάζεται λογικές και πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον. Προτείνουμε ανεπιφύλακτα να συγκρίνετε μεταξύ τους τις δύο ερυθρές ετικέτες, αφού η μία αποτελεί την ωριμότερη εκδοχή της άλλης. Το ερυθρό Λιθάρι έχει ένα ανεπαίσθητο πέρασμα από βαρέλι, ενώ η ερυθρή Ρόγγια παρέμεινε σε ξύλινο περιβάλλον για τουλάχιστον ένα έτος. Οι λευκές ετικέτες διαφέρουν ως blend, αλλά ως κοινό έχουν την παραμονή στις οινολάσπες. Αυτές κι αν αξίζουν! Στο λευκό Λιθάρι, το Ασύρτικο κάνει αισθητή την παρουσία του, προσφέροντας σθένος στον αρωματικό Ροδίτη. Στη λευκή Ρόγγια, που είναι όλα τα λεφτά, συναντάμε το Ασύρτικο σε καινοτόμο πάντρεμα με το Μπατίκι! Να είστε σίγουροι ότι στο μέλλον η Ζωή και ο Γιώργος θα πρωτοστατήσουν στην ανάδειξη της σπάνιας αυτής ελληνικής ποικιλίας, όσο «ζόρικη» κι αν είναι στην οινοποίηση.

Παρελθόν vs μέλλον

Παλιότερα, σημαντικό μέρος της παραγωγής των Αμπελώνων Λιάππα απορροφούσε η εμπορία χύδην κρασιού και τσίπουρου. Έτσι, εξυπηρετούνταν, ως επί το πλείστον, τοπικοί αγοραστές. Η νέα πνοή που έφεραν η Ζωή και ο Γιώργος αλλάζει αυτό το δεδομένο. Πλέον, σχεδόν όλη η παραγωγή εμφιαλώνεται, γεγονός που θα αυξήσει την εμβέλειά του οινοποιείου. Χρονιά με τη χρονιά, ο αριθμός των φιαλών αυξάνεται, πράγμα που σημαίνει ότι τα προϊόντα του οινοποιείου θα γίνονται όλο και πιο προσβάσιμα στο κοινό, όλο και πιο αναγνωρίσιμα στον οινικό χώρο. Και μπορεί φέτος τα δυσμενή καιρικά δρώμενα να μη βοήθησαν, αλλά στο μέλλον οι καταστάσεις θα είναι μάλλον πιο ευνοϊκές.

Οι Αμπελώνες Λιάππα επεκτείνονται, τόσο κυριολεκτικά, όσο και μεταφορικά. Νέες εκτάσεις επιστρατεύονται και νέες ιδέες προσεγγίζονται. Η Ζωή Βαΐτση και ο Γιώργος Λιάππας φαίνεται να κέρδισαν το πρώτο μεγάλο στοίχημα, οπότε ετοιμάζονται να θέσουν στους εαυτούς τους το δεύτερο, ακόμα μεγαλύτερο. Μας αρέσει να στηρίζουμε τη θαρραλέα προσπάθειά τους και θα χαρούμε να τους αντικρύσουμε κι από κοντά, στο 3ο Wine & Art Festival, 21 και 22 Οκτωβρίου 2023, στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

 

Βρείτε εδώ προϊόντα των Αμπελώνων Λιάππα.

 

 

Φαίδωνας Κυτρίδης

Βιολόγος, PhD / Τελειόφοιτος Οινολόγος