Βερμούτ (Vermouth) / Απεριτίφ

Προτιμάτε Ιταλικό Βερμούτ-ΑπεριτίφΓαλλικό Βερμούτ-Απεριτίφ ή Ελληνικό Βερμούτ-Απεριτίφ; Ό,τι και έαν αναζητείτε, θα το βρείτε σε μας! Διαλέξτε ανάμεσα στις ξεχωριστές ετικέτες που διαθέτουμε.

Φίλτρα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Ταξινόμηση
Εμφάνιση ανά σελίδα

Punt E Mes 750ml

14,35 €

Rosso Antico 750ml

18,93 €
Sold Out

Select Aperitivo 1920 1Lt

26,02 €

Vermouth Veroni Rosso 750ml

19,69 €

VRMH N°1 Vermouth Non – Alcoholic 700ml

27,53 €

Καλλικούνη Amaro Bitter Aperitivo 1Lt

18,97 €

Καλλικούνη Vermouth Pikron 1Lt

15,72 €

Συχνές Ερωτήσεις

01 Τι είναι το βερμούτ και πώς παρασκευάζεται;

 

Το βερμούτ (vermouth) είναι ένας τύπος ενισχυμένου κρασιού. Παγκοσμίως, υπάρχουν πολλοί ακόμα τύποι ενισχυμένου κρασιού. Το βερμούτ ανήκει στους τρεις πλέον διάσημους και μάλλον είναι ο κάτοχος του χρυσού. Το αργυρό και το χάλκινο ανήκουν στο port και το sherry. Παρασκευάζεται όταν σε κάποιο ουδέτερο λευκό κρασί (το λεγόμενο κρασί βάσης) προστίθεται αλκοόλη γεωργικής προέλευσης ή ουδέτερο brandy υψηλού αλκοολικού τίτλου. Το σίγουρο είναι πως το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι αρωματισμένο με φυτικής προέλευσης μέρη και να περιέχει αλκοόλ κοντά στο 15% ή 20%. Ο τρόπος που λαμβάνει χώρα η απόκτηση αρωμάτων εξαρτάται από τη χώρα προέλευσης, την τεχνική του παρασκευαστή ή τη διαθεσιμότητα υλών. Σίγουρα παίζει βασικό ρόλο στο τι τελικά θα προκύψει.

02 Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ ξηρού, γλυκού και λευκού βερμούτ;

 

"Μα η ξηρότητα και η γλυκύτητα αποτελούν παραμέτρους άλλου κριτηρίου, συγκριτικά με το χρώμα" θα ισχυριστεί εύλογα κάποιος. Μη βιάζεστε. Τα πράγματα είναι πιο απλά απ' ό,τι φαίνονται. Καταρχάς, κάθε ξηρό βερμούτ είναι λευκό, αλλά κάθε λευκό βερμούτ δεν είναι απαραίτητα ξηρό. Από την πρόταση αυτή γίνεται σαφές πως κόκκινο (ή ροζέ) ξηρό βερμούτ δεν υπάρχει. Άρα, το κόκκινο (ή το ροζέ) βερμούτ είναι στάνταρ γλυκό, επειδή εμπλουτίζεται κατά κανόνα με προϊόντα καραμελοποίησης και με κανέλα. Το λευκό παίζει σε δύο ταμπλώ. Το γλυκό διαθέτει επίπεδα γλυκύτητας παρόμοια με του κόκκινου, λόγω ύπαρξης σακχάρων, που προέρχονται από το σταφύλι, δηλαδή την "αρχική" πρώτη ύλη. Το ξηρό έχει ελάχιστα σάκχαρα, άρα δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό. Τελικά, λέγοντας ξηρό εννοούμε σίγουρα λευκό. Λέγοντας γλυκό, τις περισσότερες φορές εννοούμε το κόκκινο. Και λέγοντας λευκό, τι περισσότερες φορές εννοούμε το γλυκό λευκό. Θα μπορούσαμε να εμβαθύνουμε περισσότερο, αλλά ας μην το κάνουμε διατριβή...

03 Ποια είναι τα πιο δημοφιλή κοκτέιλ που χρησιμοποιούν βερμούτ;

 

To Negroni, με τζιν, campari και γλυκό βερμούτ (άρα κόκκινο, όπως αναφέραμε σε προηγούμενη faq), σε αναλογία 1:1:1. Το Martini, με τζιν και ξηρό βερμούτ, σε αναλογία 3:1. Το Bronx, με δύο μέρη τζιν, ένα μέρος χυμό λεμονιού και από μισό μέρος γλυκό βερμούτ και ξηρό βερμούτ. Το Manhattan, με ουίσκι και γλυκό βερμούτ, σε αναλογία 2:1, αλλά και προσθήκη 20 περίπου σταγόνων bitters. To Americano, με campari και γλυκό βερμούτ, σε αναλογία 1:1, αλλά και προσθήκη σόδας.

04 Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ιταλικού και γαλλικού βερμούτ;

 

Τα ιταλικά βερμούτ είναι σχεδόν πάντα γλυκά. Συγκρίνοντάς τα με τα αντίστοιχα γαλλικά (που είναι είτε γλυκά είτε ξηρά), οι διαφορές είναι αρκετές. Θα εστιάσουμε στις δύο πιο σημαντικές: Τα ιταλικά βερμούτ είναι πιο σκουρόχρωμα από τα γαλλικά. Αιτία της διαφοράς χρώματος είναι τα συστατικά με τα οποία επιτυγχάνεται ο αρωματισμός. Παράλληλα, τα ιταλικά βερμούτ οφείλουν τη γλυκύτητά τους στην προσθήκη ζάχαρης, ενώ τα γαλλικά την οφείλουν στα υπολειμματικά σάκχαρα (δηλαδή στα σάκχαρα που δε ζυμώθηκαν) του κρασιού βάσης.

05 Ποια είναι η καλύτερη θερμοκρασία για να σερβίρω το βερμούτ ως απεριτίφ;

 

Ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος του βερμούτ θεωρούνται οι 12 βαθμοί Κελσίου. Δηλαδή, δε διαφέρει από την ιδανική μέση θερμοκρασία σερβιρίσματος του λευκού κρασιού. Σε γενικές γραμμές, ρίξτε λίγο βερμούτ στο ποτήρι και προσθέστε λίγα παγάκια.

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι σας.