Ο Καναδάς συμμετέχει ενεργά στην παραγωγή ουίσκι και εδώ υπάρχουν κάποιες από τις πιο γνωστές ετικέτες.
Καναδέζικο είναι το ουίσκι που φτιάχνεται εντός της καναδικής επικράτειας από οποιαδήποτε είδη δημητριακών, έχει τουλάχιστον 40% αλκοολικό τίτλο και παλαιώνεται για τουλάχιστον 3 χρόνια σε βαρέλια ανώτερης χωρητικότητας 700 λίτρων. Διαφέρει από τα ουίσκι του υπόλοιπου κόσμου στο γεγονός ότι επιτρέπεται να εμπλουτίζεται, μέχρι το ποσοστό του 9,09%, με άλλα οινοπνευματώδη, όπως μπέρμπον, ρούμι ή κρασί! Πρόκειται για το πιο «ανοιχτόμυαλο» και ταυτόχρονα υποτιμημένο ουίσκι του κόσμου, αφού η δυνατότητα αυτής της προσθήκης εκτοξεύει τον πλουραλισμό του σε δυσθεώρητα, για τα υπόλοιπα ουίσκι, επίπεδα.
Είναι απαλότερα στον ουρανίσκο, σε σχέση με πολλά άλλα ουίσκι, με γεύσεις και αρώματα σφενδάμου, βανίλιας, δρυός και καραμέλας. Στοιχεία μπαχαρικών είναι επίσης παρόντα, άλλοτε γλυκύτερων, όπως κανέλας και άλλοτε πικάντικων, όπως πιπεριού.
Δημητριακά (καλαμπόκι, σίκαλη, σιτάρι, κριθάρι) σε οποιαδήποτε αναλογία, βυνοποιούνται, ζυμώνονται και αποστάζονται. Το απόσταγμα φυλάσσεται εντός βαρελιού για τουλάχιστον 3 χρόνια και στη συνέχεια εμφιαλώνεται. Η προσθήκη χρωστικής ή άλλων οινοπνευματωδών είναι προαιρετική.
Το αμερικανικό ουίσκι φτιάχνεται κατά τουλάχιστον 51% από καλαμπόκι και παλαιώνεται σε καινούρια, εσωτερικά καψαλισμένα βαρέλια. Δεν υπάρχει τέτοια προϋπόθεση στο καναδέζικο. Το αμερικανικό ουίσκι δεν επιτρέπεται να χρωματιστεί τεχνητά, ούτε να αρωματιστεί με οποιονδήποτε τρόπο. Δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός στο καναδέζικο, αρκεί οι προσθήκες να μην ξεπερνούν το 9,09% του τελικού όγκου του.
Οι πλέον γνωστοί οίκοι είναι οι Canadian Club Distillery και Crown Royal Distilling Co.
Ιδανικό ξεκίνημα αποτελεί η απλή μορφή (3 ετών παλαίωσης) του Canadian Club, που μάλλον αποτελεί το πιο διάσημο καναδέζικο ουίσκι παγκοσμίως.
Η παλαίωση μετατρέπει το ουίσκι σε πιο πολύπλοκη εμπειρία. Σε γενικές γραμμές, προσδίδει νότες αμυγδάλου, καραμέλας, καπνού και ξύλου. Φυσικά, το είδος του βαρελιού παλαίωσης έχει τεράστια σημασία (καινούριο ή μεταχειρισμένο, καψαλισμένο ή όχι).
Όλα είναι κατάλληλα. Όπως και με τα ουίσκι άλλων χωρών, η συμμετοχή ενός βαθιά παλαιωμένου θα προσφέρει στο κοκτέιλ μεγαλύτερη πολυπλοκότητα.
Prairies: Βρίσκονται στο δυτικό ήμισυ του Καναδά (Alberta, Saskatchewan, Manitoba) και παράγουν ουίσκι που θυμίζει μπέρμπον. Maritimes: Βρίσκονται στις ακτές του Ατλαντικού και παράγουν ελαφρύτερα ουίσκι, με έντονο το στοιχείο της βανίλιας. Quebec: Βρίσκεται ενδιάμεσα των δύο προηγούμενων περιοχών και παράγει ουίσκι πλούσιου σώματος, εξαιτίας της παλαίωσης σε μεταχειρισμένα βαρέλια κρασιού ή brandy.
Η παλαίωση και το «ψαγμένο» blend αποτελούν τα κυριότερα κριτήρια.