Τα Σκωτσέζικα Ουίσκι είναι από τα πιο φημισμένα στον κόσμο. Εδώ θα βρείτε σπάνια Σκωτσέζικα Ουίσκι υψηλής ποιότητας και ωρίμανσης. Μπορείτε να διαλέξετε Παλαιωμένα Ουίσκι, Καπνιστά Ουίσκι ή Islay Ουίσκι.
Για να χαρακτηριστεί ένα ουίσκι σκωτζέζικο, θα πρέπει η παλαίωση να έχει συμβεί στη Σκωτία, αποκλειστικά εντός δρύινων βαρελιών και για ένα ελάχιστο τριών ετών.
Το single malt προέρχεται αποκλειστικά από βύνη κριθαριού, ενός και μοναδικού αποστακτηρίου. Δεν έχει σημασία αν προκύπτει από ανάμιξη αποσταγμάτων διαφορετικών βαρελιών. Το περιεχόμενο μιας φιάλης εξακολουθεί να αποκαλείται single malt ουίσκι, ακόμα κι αν, για παράδειγμα, αποτελεί μίγμα ενός malt τριών ετών, οχτώ ετών και δώδεκα ετών. Πρακτικά, οτιδήποτε άλλο αποτελεί blend. Είναι blended ένα ουίσκι από βυνοποιημένο κριθάρι διαφορετικών αποστακτηρίων. Είναι blended ένα ουίσκι, στου οποίου την παραγωγή συμμετείχε οτιδήποτε άλλο εκτός από βυνοποιημένο κριθάρι (ακόμα και μη βυνοποιημένο κριθάρι).
Το βαρέλι δρα ως δότης επιθυμητών χημικών ουσιών. Οι γεύσεις βανίλιας, δέρματος, καφέ και σοκολάτας, που απαντώνται στο ουίσκι, οφείλονται στο ξύλο. Το βαρέλι δρα ως φίλτρο ανεπιθύμητων χημικών ουσιών. Ενώσεις, κατά κύριο λόγο θειούχες, που ευθύνονται για προβλήματα στη γεύση του ουίσκι, απορροφώνται από το ξύλο και απομακρύνονται από το απόσταγμα. Γενικότερα, η μετατροπή του αρχικού, γευστικά μονοδιάστατου αποστάγματος στο πληθωρικό τελικό προϊόν που απολαμβάνουμε, έχει ως αφετηρία την παλαίωση στο ξύλινο βαρέλι, είτε αυτό είναι καινούριο είτε έχει στο παρελθόν φιλοξενήσει άλλα ποτά.
Στην ανατολική πλευρά του Ατλαντικού, κύριο ρόλο στην παρασκευή ουίσκι έχει το κριθάρι. Το καλαμπόκι, η σίκαλη και η βρώμη απλώς συμπληρώνουν το «τοπίο». Έτσι, η συντριπτική πλειοψηφία των σκοτσέζικων ουίσκι φτιάχνονται από κριθάρι. Αφού οι σπόροι του βλαστήσουν, η περαιτέρω βλάστηση διακόπτεται μέσω ξήρανσης, οπότε παράγεται η βύνη. Αυτή αλέθεται, αναμιγνύεται με νερό και ζυμώνεται. Το αλκοολούχο προϊόν που προκύπτει αποστάζεται δύο φορές, εντός άμβυκα. Τέλος, το απόσταγμα παλαιώνεται εντός βαρελιού και μετατρέπεται σε ουίσκι.
Στην περιοχή των Lowlands συναντάμε απαλά, ανθικού χαρακτήρα ουίσκι, που συχνά θεωρούνται τα ελαφρύτερα της Σκωτίας. Στην περιοχή των Highlands, τα ανθικά στοιχεία δίνουν τη θέση τους σε φρουτώδη στοιχεία. Τα ουίσκι της περιοχής αυτής είναι συνήθως γλυκύτερα, με εντονότερο σώμα. Στην περιοχή του Speyside, τα ουίσκι μοιάζουν με αυτά των Highlands, αλλά υπερτερούν στην αίσθηση βανίλιας και μπαχαρικών. Στην περιοχή του Campbeltown, τα ουίσκι είναι διάσημα για τον αλμυρό τους χαρακτήρα, ενώ συχνά διαθέτουν ελαιώδεις νότες. Στην περιοχή των Islands, που εκτείνονται στα δυτικά της ηπειρωτικής Σκωτίας, από βορρά έως νότο, ο πλούτος γεύσεων στα ουίσκι είναι ατελείωτος και σχετίζεται με το κάθε αποστακτήριο. Στην περιοχή του Islay, που (αν και νησί) δεν ανήκει στα Islands, τα ουίσκι εκφράζουν έναν παγκοσμίως διάσημο καπνιστό χαρακτήρα.