Η Λημνιώνα Wild Fermented του Οινοποιείου Λιάππη αποτελεί μια εξαιρετική έκφραση της αναβίωσης της αρχαίας ποικιλίας Λημνιώνα, η οποία προέρχεται από την Θεσσαλία. Αυτή η σχεδόν εξαφανισμένη ποικιλία έχει επανέλθει δυναμικά στον ελληνικό οινικό χάρτη, προσφέροντας κρασιά με μοναδικό χαρακτήρα και πολυπλοκότητα.
Γευσιγνωστικά Χαρακτηριστικά
Βαθύ ρουμπινί χρώμα και κομψά αρώματα βιολέτας, κόκκινων φρούτων όπως σμέουρο και βύσσινο, καθώς και πικάντικες νότες μπαχαρικών. Στο στόμα παρουσιάζει στρογγυλεμένες τανίνες, τραγανή οξύτητα και παρατεταμένη επίγευση.
Ποικιλιακή Σύνθεση
Λημνιώνα 100%
Αμπελώνας
Το οινοποιείο Λιάππη βρίσκεται στους πρόποδες του Ναρθάκιου Όρους, στην περιοχή της αρχαίας Φθίας. Οι αμπελώνες του βρίσκονται σε υψόμετρο 380 μέτρων, καλλιεργούνται βιολογικά, χωρίς άρδευση και λίπανση και με απόδοση περίπου 600 κιλά ανά στρέμμα. Η συγκεκριμένη Λημνιώνα προέρχεται από το αμπελοτεμάχιο "Μεριάς", με προσανατολισμό Ανατολή-Δύση και κλίση 6%.
Οινοποίηση - Ωρίμανση
Χειρωνακτικός τρύγος σε μικρά τελάρα, με προσεκτική διαλογή των σταφυλιών σε δύο στάδια. Η οινοποιήση ακολουθεί παραδοσιακές μεθόδους. Αυθόρμητη ζύμωση σε ανοιχτά βαρέλια, χωρίς χρήση οινολογικών πρόσθετων, με χειρωνακτική βύθιση του καπέλου (pigeage). Παραμονή σε παλιά δρύινα βαρέλια των 500 λίτρων για 12 μήνες. Το κρασί εμφιαλώνεται αφιλτράριστο και ασταθεροποίητο, συνεχίζοντας να βελτιώνεται για τουλάχιστον 10 χρόνια από τον τρύγο. Τυχόν ίζημα στη φιάλη είναι φυσιολογικό.
Γευστικοί Συνδυασμοί
Συνδυάζεται ιδανικά με κόκκινα κρέατα, κυνήγι, ζυμαρικά με κιμά ή κόκκινες σάλτσες και ποικιλίες αλλαντικών.
Σερβίρεται
Στους 14 - 16°C