Η νομοθεσία AOC στο Cognac, η οποία επιτρέπει το ομώνυμο απόσταγμα να δημιουργείται μόνο μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου, είχε ως αποτέλεσμα τόσο οι άμβυκες, όσο και οι αποσταγματοποιοί να μένουν πρακτικά χωρίς δουλειά σχεδόν έξι μήνες το χρόνο. Ο Alexander Gabriel, ωστόσο, ιδιοκτήτης της εταιρείας Cognac Ferrand, αιτήθηκε στο συμβούλιο του Cognac να του επιτραπεί η χρήση των ίδιων αποστακτήρων για τη δημιουργία ενός gin, τους μήνες που δεν μπορούσε να τους χρησιμοποιήσει για να φτιάξει το παραδοσιακό ποτό. Όταν το αίτημά του έγινε δεκτό, άρχισε να ψάχνει σε βάθος την ιστορία των γαλλικών gin και ανακάλυψε πως το 1771 υπήρχαν δύο παραγωγοί, ο Carpeau και ο Stival, οι οποίοι έφτιαχναν gin με άρκευθο και εξωτικά μπαχαρικά Ανατολής, με σκοπό να το πουλήσουν στην Αγγλία, συσκευασμένο μέσα σε βάζα. Ευτυχώς για τον ίδιο, το αποστακτήριό τους υπήρχε ακόμα και βρισκόταν μέσα στο οχυρό Citadelle της περιοχής Dunkirk. Κάπως έτσι, λοιπόν, προέκυψε και το όνομα του gin.
Γευσιγνωστικά Χαρακτηριστικά
Όψη διάφανη, διαυγής. Στη μύτη άρκευθος, κόλιανδρος, αγίοκλιμα, πιπέρι, πορτοκάλι και μάνγκο. Στόμα φρέσκο, ξηρό, με έντονα την άρκευθο, το πιπέρι και την παλέτα εσπεριδοειδών. Επίγευση ανάλογη.
Παραγωγή
Το Citadelle είναι ένα gin το οποίο φτιάχνεται με απευθείας ανάφλεξη του χάλκινου άμβυκα Charentais, ο οποίος χρησιμοποιείται από το ίδιο αποστακτήριο για τη δημιουργία cognac. Σε αυτόν προστίθεται καθαρό απόσταγμα γαλλικών δημητριακών και 19 βότανα και αρωματικά: άρκευθος, ρίζα ίριδας, ρίζα βιολέτας, κόλιανδρος, αμύγδαλα, φλοιός λεμονιού και πορτοκαλιού, αγγελική, κάρδαμο, μοσχοκάρυδο, κασσία, κανέλα, μάραθος, πιπέρι Γουινέας, πιπέρι Ιάβας, γλυκόριζα, κύμινο, άνισος και λίγο αλάτι.
Σερβίρεται
Πίνεται σκέτο ή με πάγο, ενώ συνδυάζεται υπέροχα στα πιο δημιουργικά cocktails.