Γευσιγνωστικά Χαρακτηριστικά
Ελκυστικό χρώμα, αχυροπράσινο, σε ασημένιο χρωματικό φόντο. Οπτικά διακρίνουμε ένα “κορδόνι” από παιχνιδιάρες και αστραφτερές μικρές φυσαλίδες, οι οποίες καταλήγουν σε κρεμώδη αφρό. Αρωματικά είναι πολύπλοκο. Δημιουργεί αρωματικές εντυπώσεις που θυμίζουν μήλο, αχλάδι και τσουρέκι από τη “μαγιά” της ζύμωσης, σε φόντο μελιού, κεριού και βερύκοκου. Η γεύση είναι πολύ δροσιστική και ζωηρή, με επίγευση καλής διάρκειας.
Ποικιλιακή Σύνθεση
Βιδιανό 100%.
Αμπελώνας
Το αμπελοτόπι βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή των Δαφνών του Ηρακλείου Κρήτης και σε υψόμετρο 550 μέτρων. Το έδαφός του είναι πηλώδες, με ψιλό χαλίκι και υψηλή περιεκτικότητα ασβεστίου.
Οινοποίηση - Ωρίμανση
Αρχικά, έγινε κλασική λευκή οινοποίηση, για να παραχθεί ένα κρασί βάσης, κατάλληλο ως αφρώδες, με τη Methode Champenoise. Δηλαδή, κρασί με υψηλή οξύτητα και χαμηλό pH, ώστε να αντέξει την παλαίωση, «ουδέτερο» αρωματικά και με μεγάλο όγκο. Ακολούθησε η δεύτερη ζύμωση στη φιάλη και η παραμονή στις οινολάσπες (sur lies fines) για 24 μήνες. Η εκπωμάτιση (degorgement), γίνεται τον Ιανουάριο, επιλέγοντας το liqueur d'expedition, ώστε να έχουμε ένα κρασί brut.
Γευστικοί Συνδυασμοί
Μπορεί να λειτουργήσει ως δροσιστικό aperitif, αλλά οι δυνατότητές του φαίνονται όταν συνδυάζεται με φαγητό. Είναι ιδανικός συνδυασμός για τα θαλασσινά, όπως στρείδια, μύδια, χτένια, κυδώνια, γυαλιστερές, χάβαρα, γαρίδες και αστακοί σε οποιοδήποτε στυλ, ψητοί, βραστοί ή στον ατμό, με λίγο λάδι και λεμόνι. Μανιτάρια, είτε σερβιρισμένα ως ξεχωριστό πιάτο, είτε ως υλικό ανάμεσα σε άλλα πιάτα, είναι εξαιρετικός συνδυασμός. Αν δε σας αρέσουν τα θαλασσινά, τότε μπορείτε να συνδυάσετε το αφρώδες με ελαφριά πιάτα κοτόπουλου.
Σερβίρεται
Προτείνουμε να μένει η φιάλη στον πάγο για μισή ώρα. Σερβίρουμε σε ποτήρι ανοιχτής τουλίπας σε θερμοκρασία 9-10°C.