Eδώ θα βρείτε Σκωτσέζικα Ουίσκι, Αμερικανικά Ουίσκι, Ιρλανδέζικα Ουίσκι, Ιαπωνικά Ουίσκι και Καναδέζικα Ουίσκι. Προτιμάτε Καπνιστό Ουίσκι, Bourbon ή Single Malt; Διαλέξτε ανάμεσα σε αμέτρητες ετικέτες που διαθέτουμε.
Η μοναδικότητα του ουίσκι έγκειται στην πρώτη ύλη του. Είναι το μοναδικό απόσταγμα που παρασκευάζεται από δημητριακά, τα οποία αρχικά βυνοποιούνται, ύστερα ζυμώνονται και τελικά αποστάζονται.
Στο πλαίσιο του αμερικανικού ουίσκι, το Bulleit Straight είναι ό,τι πρέπει. Ένα ιρλανδέζικο ουίσκι, που θα μπορούσε να αποτελέσει ξεκίνημα είναι το Bushmills Original, ενώ στο χώρο των σκωτσέζικων ουίσκι, πολύ καλή πρόταση είναι το Auchentoshan 12 Y.O.
Γευστικά, το ουίσκι διαθέτει στοιχεία δημητριακών, καραμέλας, μελιού, βανίλιας και μπαχαρικών. Αρωματικά, τα στοιχεία εσπεριδοειδών ξεχωρίζουν, ενώ αρκετά έντονες είναι οι νότες ξύλου και καπνού. Η ζεστασιά του αλκοόλ είναι επίσης ένα από τα χαρακτηριστικά του ποτού αυτού.
Στην Ιρλανδία εφαρμόζεται τριπλή απόσταξη. Στη Σκωτία κυριαρχεί το κριθάρι ως πρώτη ύλη, ενώ στις ΗΠΑ το καλαμπόκι. Στην Ιαπωνία χρησιμοποιείται η τοπική βελανιδιά ως υλικό κατασκευής των βαρελιών παλαίωσης, Στον Καναδά επιτρέπεται ο αρωματισμός του ουίσκι. Όλα αυτά συντελούν στη μοναδικότητα του χαρακτήρα κάθε ουίσκι, με βάση την προέλευση.
Το ουίσκι είναι περισσότερο συνδυασμένο με το χειμώνα. Απολαμβάνεται είτε μοναχικά είτε με παρέα. Σίγουρα ταιριάζει με μπαρ και κουβέντα, σίγουρα «τραβιέται» το βράδυ με ταινία και αναμφίβολα είναι ιδανικό για γιορτές κάθε είδους.
Αν το ουίσκι είναι το «διαβατήριό» σας για ένα πάρτι, τότε φροντίστε να αποτελεί καλή βάση για κοκτέιλ. Αν ένα δείπνο περιλαμβάνει καπνιστό ψάρι, είδη τυριού με έντονη γεύση (όπως το blue cheese), μανιτάρια ή αλλαντικά με chutney άγριων φρούτων, τότε ένα ουίσκι ταιριάζει περίφημα. Εξάλλου, τα αποστάγματα αποκτούν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στη συνοδεία φαγητού.
Ένα απαλό ουίσκι, όπως το Monkey Shoulder Original, ταιριάζει με φρουτοσαλάτες και είδη λευκού τυριού. Σαλάτες με πράσινα λαχανικά, ξηρούς καρπούς και βαλσάμικο ξίδι απαιτούν κάτι πιο «ισχυρό», όπως ένα Knockando. Καπνιστά ψάρια και οστρακοειδή απαιτούν ουίσκι με τυρφώδη και αλμυρό χαρακτήρα, όπως τα Benriach Smoky Ten και Caol Ila, αντίστοιχα. Η πικάντικη και χορτώδης διάσταση του sushi εξισορροπείται υπέροχα με ένα Sexton, ενώ πιάτα με έντονη την παρουσία πιπεριού απαιτούν ένα Woodford Reserve ή ένα Tamdhu 12 Y.O.
Φυλάξτε τη φιάλη όρθια, σε σκιερό και δροσερό μέρος και φροντίστε το πώμα να έχει κλείσει σχολαστικά, εφόσον η φιάλη έχει ανοιχθεί.
Γεμίστε το κατάλληλο για ουίσκι ποτήρι κατά το ⅓ περίπου. Φροντίστε η θερμοκρασία του να βρίσκεται στους 15°C ή ελάχιστα παραπάνω. Δεν είναι λίγοι αυτοί που το επιθυμούν σε θερμοκρασία δωματίου, οπότε πράξτε ανάλογα. Πολλές φορές, ένα παγάκι συμβάλλει στη μείωση της θερμοκρασίας, αλλά και στην ανάδειξη αρωμάτων.
Ένα από τα πιο διάσημα κοκτέιλ παγκοσμίως, το Old Fashioned, έχει ως βάση το ουίσκι. Αναμιγνύει τον βασιλιά των αποσταγμάτων με bitters, σιρόπι ζάχαρης και μπόλικο πάγο. Το επίσης διάσημο Highball αποτελείται από ουίσκι, ginger beer, σόδα και παγάκια. Το πρώτο σερβίρεται σε χαμηλό, φαρδύ ποτήρι, ενώ το δεύτερο σε ψηλό, όπως μαρτυράει το όνομά του.