Γευσιγνωστικά Χρακτηριστικά
Λαμπερό, απαλό κίτρινο με χρυσές ανταύγειες. Στη μύτη άχυρο, λευκόσαρκο ροδάκινο, ανανάς, λεμόνι, βανίλια και φρυγανισμένο ψωμί. Στο στόμα φρέσκο, καθαρό, λιπαρό με φρουτώδη επίγευση.
Ποικιλιακή Σύνθεση
Chardonnay 100%
Αμπελώνας
Οι αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας των “Κικόνων” βρίσκονται στην Μαρώνεια της Θράκης κι εκτείνονται συνολικά σε έκταση 100 στρεμμάτων. Πρόκειται για μια περιοχή με ιδιαίτερο μικροκλίμα που επηρεάζεται από την αύρα του Θρακικού πελάγους και την παρουσία του όρους Ίσμαρος. Με εδάφη τα οποία είναι ερυθρά αργιλοπηλώδη και με μεγάλο ποσοστό από πετρώματα πυριτίου. Ο συνδυασμός αυτός μικροκλίματος και εδάφους καθιστά την περιοχή της Μαρώνειας ως ένα από τα καταλληλότερα αμπελοτόπια της γης. Άλλωστε, η Μαρώνεια κατά την αρχαιότητα ήταν ένας από τους πιο διάσημους αμπελώνες της Μεσογείου.
Οινοποίηση - Ωρίμανση
Το «Chardonnay Κίκονες» με την ομώνυμη ετικέτα, ζυμώνει κατά το 1/3 του όγκου σε δρύινα γαλλικά βαρέλια και κατά τα 2/3 του όγκου του στη δεξαμενή. Η οινολογική αυτή επιλογή έγινε έτσι ώστε τα χαρακτηριστικά του βαρελιού να είναι διακριτικά σε σχέση με αυτά των φρούτων. Διάρκεια ζωής στη φιάλη 10-11 χρόνια. Μετά από την διαλογή, τα λευκά τσαμπιά ολόκληρα, πιέζονται στο πνευματικό πιεστήριο. Χρησιμοποιούνται ανοξείδωτες δεξαμενές, ενώ η ζύμωση είναι θερμοκρασιακά ελεγχόμενη ώστε να αναδειχθούν στο μέγιστο τα αρωματικά χαρακτηριστικά. Μετά το τέλος της ζύμωσης, πραγματοποιούνται οι διαδικασίες πρωτεϊνικής και τρυγικής σταθεροποίησης αφήνοντας όμως χρόνο στο κρασί να επανέλθει μετά από κάθε διαδικασία. Γι αυτό το λόγο ακόμη και το «Μάρων Κίκονες Λευκός» εμφιαλώνεται στο τέλος της Άνοιξης. Το Chardonnay Κίκονες αργεί πολύ περισσότερο, ίσως κι ένα χρόνο από την μέρα συγκομιδής του σταφυλιού. Μπορεί να παλαιώσει για 10 - 11 χρόνια.
Γευστικοί Συνδυασμοί
Συνοδεύει θαλασσινά, όστρακα, ψάρια, λευκά κρέατα.
Σερβίρεται
Στους 9 - 11°C