Γευσιγνωστικά Χαρακτηριστικά
Τόσο η όψη, όσο και η οσμή του είναι ιδιαίτερα ελκυστική, με ανοιχτόχρωμο χρυσαφί χρώμα. Στη μύτη κυριαρχούν αρώματα μαρμελάδας βερίκοκου, ώριμου πεπονιού εκφράζοντας με εξαιρετικά φρέσκο τρόπο το χαρακτήρα του μοσχάτου σταφυλιού, διατηρώντας τα πρωτογενή του αρώματα. Η πρώτη επαφή με το στόμα είναι εκρηκτική καθώς στην ιδιαίτερα φρουτώδη γεύση του «ακούγονται» νότες από λευκόσαρκα καλοκαιρινά φρούτα ενώ υπάρχουν νύξεις από καραμέλα βουτύρου και μικρές πινελιές ανθέων.
Ποικιλιακή Σύνθεση
'Aσπρο Μοσχάτο Σάμου 100%
Αμπελώνας
Προέρχεται από ημιορεινές και ορεινές αναβαθμίδες.
Οινοποίηση - Ωρίμανση
Στο γλεύκος, πριν ή κατά τη ζύμωση, προστίθεται οινόπνευμα 96%, οινικής προέλευσης. Έτσι, τα φυσικά σάκχαρα που περιέχει το σταφύλι παραμένουν αζύμωτα και δημιουργείται ένα κρασί με χρυσαφένιο χρώμα και φυσικά αρώματα.
Γευστικοί Συνδυασμοί
Τα γλυκά που συνοδεύει καλύτερα είναι τα ελαφρά και ανοιχτόχρωμα όπως μηλόπιτα, λεμονόπιτα, τάρτες φρούτων αλλά και τα έντονα κρεμώδη. Σερβίρεται όμως και πριν το φαγητό ως απεριτίφ ή και σε ήσυχες απογευματινές ανάπαυλες με φρούτα, τυριά, ξηρούς καρπούς. Είναι ο απόλυτος συνοδός του ώριμου πεπονιού, ενώ επιδόρπια, τυριά, φρέσκα φρούτα ή αποξηραμένα λατρεύουν το Samos Vin Doux. Χρησιμοποιείται επίσης στη ζαχαροπλαστική, για να δημιουργήσει άκρως γευστικά σιρόπια που δίνουν μια διαφορετική νότα στις γλυκές δημιουργίες. Στη μαγειρική συμπληρώνει αρωματικά και «δένει» γλυκόξινες σάλτσες ή αφήνει τη διακριτική του γλυκύτητα σε πουλερικά, συνταγές ασιατικής ή και ιταλικής κουζίνας και άλλα εμπνευσμένα πιάτα. Αποτελεί το ιδανικό «κλείσιμο» για ένα γεύμα ή δείπνο ενώ το πλούσιο σώμα του μπορεί να αποτελέσει μία καταπληκτική βάση για παρασκευή ξεχωριστών Cocktails σε συνδυασμούς απεριόριστους.
Σερβίρεται
Στους 8-10°C