Γευσιγνωστικά Χαρακτηριστικά
Έχει βαθύ ρουμπινί χρώμα με βιολετί ανταύγειες. Η μύτη είναι έντονη και πολύπλοκη, με αρώματα κόκκινων φρούτων όπως φράουλα, βύσσινο, κόκκινο φραγκοστάφυλο. Κάποιες νύξεις τομάτας, λεβάντας, βανίλιας, μαντζουράνας, μοσχοκάρυδου, πράσινου πιπεριού, τριαντάφυλλου και τσαγιού συμπληρώνουν το ιδιαίτερο σύνολο. Στο στόμα έχει γεμάτο σώμα, έντονες αλλά ώριμες τανίνες και τραγανή οξύτητα. Ζουμερό κεράσι, κράνο, φράουλα, βύσσινο, βανίλια, κανέλα, πιπέρι, κακάο, τσάι, λεβάντα, αποξηραμένο δεντρολίβανο, φύλλα ελιάς, πάστα τομάτας και βιολέτα γεμίζουν το στόμα σε κάθε γουλιά.
Ποικιλιακή Σύνθεση
Ξινόμαυρο 100%
Αμπελώνας
Ο “Καϊάφας” είναι ένα αμπελοτόπι φυτεμένο πριν από 44 χρόνια δίπλα από το χωριό του Τριλόφου. Σε υψόμετρο 180 μέτρα και ασβεστολιθικά εδάφη. Το θερμό κλίμα της περιοχής μετριάζεται από θαλάσσια ρεύματα αέρα που φτάνουν ανεμπόδιστα στην περιοχή αλλά και τα ψυχρά ρεύματα που κατεβαίνουν από το όρος Βέρμιο σε διαφορετικά στάδια της ημέρας. Το μεγάλο θερμομετρικό εύρος αλλά και η μέση θαερμοκρασία παραμενει σε χαμηλά για το υψόμετρο επίπεδα.
Οινοποίηση - Ωρίμανση
Τα σταφύλια είναι κατά 20% «whole cluster » και η ζύμωση πραγματοπιείται με γηγενείς ζύμες. Η εκχύλιση διαρκεί για 40 μέρες. Η ωρίμανση πραγματοποιήθηκε σε γαλλικά βαρέλια 500 λίτρων, δεύτερης χρήσης, για 24 μήνες.
Γευστικοί Συνδυασμοί
Μπορεί να ταιριάξει με μοσχαράκι Bourguignon, τας κεμπάπ, μαγειρευτά κρέατα, καλοψημένα και πιπεράτα φιλέτα.
Σερβίρεται
Στους 17 – 18°C