BLOG

ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ
Η Μαυροδάφνη είναι ένα μαυριδερό, σχεδόν αδιαφανές κρασί με ένα σκούρο καφέ καθρεπτίζον και ένα μοβ-καφέ ιριδίζον χρώμα. Τα αρώματα και οι γεύσεις του περικλίονται από καραμέλα, σοκολάτα, καφέ, σταφίδες και δαμάσκηνα.
ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ…
Ο Ιταλικός αμπελώνας πιστεύεται ότι εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά από τους Έλληνες περίπου το 800 π.Χ. Ο Ιταλικός αμπελώνας μαζί με τον αμπελώνα της Γαλλίας είναι οι δύο «γίγαντες» της παγκόσμιας αγοράς του κρασιού και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση των τάσεων της αγοράς.
ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ…
Οι εκθέσεις κρασιού είναι μία μεγάλη ευκαιρία να δοκιμάσεις κρασιά από όλη την Ελλάδα και να γνωρίσεις τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από την δημιουργία τους. Τον τελευταίο μήνα έγιναν 3 από τις μεγαλύτερες εκθέσεις κρασιών στην Ελλάδα, το Peloponnese Wine Festival, τα ΒορΟινά και η έκθεση ΣΜΟΕ. Τις επισκεφθήκαμε και ξεχωρίσαμε 3 οινοποιεία.
Λημνιώνα
Η Λημνιώνα έχει αποδείξει ότι είναι μια ποικιλία ελβετικός σουγιάς. Η πρώτη επαφή του οινόφιλου ήταν με τα κόκκινα κρασιά της ποικιλίας που ξεχωρίζουν για τον φρουτώδη και βοτανικά αρωματικό χαρακτήρα τους αλλά και τη φινέτσα που διαθέτουν. Τα οποία σήμερα οι λίγοι τυχεροί, ή προνοητικοί, έχουν την ευκαιρία να τα δοκιμάζουν παλαιωμένα, εξερευνώντας τα όρια παλαίωσης τους.
Μαστίχα | Ένα δάκρυ με τα αρώματα της Ελλάδας
Η μαστίχα αποτελεί το προϊόν – έμβλημα της Χίου. Με το άκουσμα της λέξης μαστίχας στο μυαλό των περισσότερων κατευθείαν έρχεται η Χίος... και όχι άδικα! Η μαστίχα περιλαμβάνει ευρεία γκάμα χρήσεων. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια αποτελεί το απόλυτο εργαλείο στα χέρια των bartenders.
Think Pink…
Εάν είστε λάτρεις των ροζέ κρασιών σας έχουμε όλα όσα θέλετε να μάθετε για τις μεθόδους παραγωγής τους, για τους λόγους της δημοφιλίας τους αλλά και πέντε value for money επιλογές.
Tα κρασιά της Σαρακοστής
Αν είσαι αμετανόητος φίλος του κρασιού, σου έχουμε πέντε σίγουρες επιλογές κρασιών για την περίοδο της Σαρακοστής.
Bιδιανό
Επειδή μέχρι και το 1970 το Βιδιανό ήταν μια ξεχασμένη ποικιλία υπάρχουν φόβοι ότι ακόμα και σήμερα μπορεί να υπάρχουν αμπελουργοί που να το μπερδεύουν με τις επίσης κρητικές ποικιλίες Θραψαθήρι και Βηλάνα. Παρόλα αυτά το Βιδιανό είναι μια ζωηρή ποικιλία και αρκετά παραγωγική, με μεγάλα σταφύλια. Χάρη στον παχύ φλοιό του είναι ανθεκτικό απέναντι στις ασθένειες και τα έντομα που επιβουλεύονται τους χυμούς του. Η ποικιλία είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες και σε αντίθεση με τις γαλλικές ποικιλίες, διατηρεί το άρωμα του ακόμα και τις πιο ζεστές χρονιές. Ειδικά αν καλλιεργείται σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές.
Κυδωνίτσα
Η Κυδωνίτσα αποτελεί μια ποικιλία που «ανακαλύφθηκε» τα τελευταία 15 χρόνια, στο νοτιοανατολικό άκρο της Λακωνίας και από εκεί έχει ξεκινήσει την εξάπλωση της σε όλη την Ελλάδα. Σχετικά με την καταγωγή της δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες και οι περισσότερες εικασίες γίνονται βάσει του ονόματος της. Έτσι κάποιοι ερευνητές θεωρούν ότι το όνομα της ποικιλίας είναι αυτό που δείχνει την καταγωγή της, με πιθανές την περιοχή Κυδωνιών στα Χανιά ή την πόλη Κυδωνιές στη Μικρά Ασία.
Μαλαγουζιά
Η Μαλαγουζιά αποτελεί μια ακόμα περίπτωση ποικιλίας αμπέλου που η καταγωγή της καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου. Κάποιες πηγές θέλουν να έλκει την καταγωγή της από την μακρινή πόλη Malaga της Ισπανίας με το όνομα της να προκύπτει από την παράφραση του τόπου καταγωγής της. Ενώ άλλες τοποθετούν την καταγωγή της λίγο πιο βόρεια στην περιοχή της Καταλονίας, συνδέοντας την με την ντόπια ποικιλία της Malagueña.