Η γιορτή του Merlot

Όχι τυχαία, το Merlot ανήκει στην ομάδα των πιο διάσημων ποικιλιών του κόσμου. Καλλιεργείται ευρύτατα σε κάθε οινοποιητική γωνιά του πλανήτη και δίνει κρασιά που καλύπτουν τεράστιο φάσμα. Από τα φρέσκα, άκρως φρουτώδη κρασιά, μέχρι τα πολύπλευρα παλαιωμένα, το Merlot φανερώνει άνετα τις δυνατότητές του. Η ευχέρειά του να δίνει ακόμα και «εύκολα» κρασιά είναι μια από τις κύριες αιτίες που το καθιστούν κατάλληλο για αρχάριους στο χώρο του οίνου. Η ερυθρή αυτή ποικιλία χρησιμοποιείται ευρύτατα στην παρασκευή όχι μόνο εντυπωσιακών ερυθρών κρασιών, αλλά και εξαιρετικών ροζέ. Το Merlot, λοιπόν, είναι ικανό για τα πάντα. Θα ήταν αδύνατο να μην του αφιερωθεί μια ημέρα του έτους.

Αν αναζητήσει κανείς τις ρίζες του Merlot, θα τις εντοπίσει στη Γαλλία. Ανάλυση πυρηνικού και χλωροπλαστικού DNA αποκάλυψε πως προέκυψε από διασταύρωση της δημοφιλέστατης οινοποιητικής ποικιλίας Cabernet Franc με τη σαφώς λιγότερο δημοφιλή επιτραπέζια ποικιλία Magdeleine Noire des Charentes (Boursiquot et al. 2009). Αξίζει, στο σημείο αυτό, να αναφερθεί πως το Cabernet Franc είναι επίσης γονέας των Carménère και Cabernet Sauvignon, ενώ το Magdeleine Noire είναι επίσης γονέας του Malbec. Έτσι, τα Carménère, Cabernet Sauvignon, Malbec και Merlot είναι ετεροθαλή αδερφάκια.

Τα ερυθρά κρασιά από Merlot είναι συνήθως ξηρά, χωρίς να λείπουν οι εξαιρέσεις. Το βύσσινο, τα φρούτα του δάσους και το δαμάσκηνο είναι κύρια στοιχεία που εντοπίζονται στο οργανοληπτικό του προφίλ. Η παλαίωση προσδίδει περαιτέρω διαστάσεις, με στοιχεία βανίλιας, κανέλας και σοκολάτας. Τα ροζέ κρασιά από Merlot είναι ανάλαφρα, με ωραιότατη ισορροπία ανάμεσα σε φρουτώδη και ανθικά αρώματα. Όσο για την οξύτητα, που αποτελεί σπουδαίο χαρακτηριστικό των οίνων γενικότερα, αυτή είναι μέτρια, σε αντίθεση με το σώμα και το αλκοόλ, που συνήθως είναι ανεβασμένα.

Μονοποικιλιακά ξηρά ερυθρά:

Merlot, Αμπελώνες Αντωνόπουλου. Η προσεκτική οινοποίηση και το ήπιο πέρασμα από βαρέλι δημιουργούν ένα άκρως φιλικό και ολοκληρωμένο σύνολο.

Hydria, Κτήμα Καριπίδη. Ένα από τα αγαπημένα της αγοράς, με έντονο σώμα, μακρά επίγευση και προοπτική περαιτέρω παλαίωσης.

Château Julia, Costa Lazaridi. Πληθωρικό, πολυσχιδές και με τεράστια δυνατότητα παλαίωσης.

Κόκκινος Ελέφαντας, Οινοποιείο Σκίουρος. Η βελούδινη υφή του αντικατοπτρίζει πλήρως την τοποθεσία των αμπελώνων και την παραμονή σε δρύινα βαρέλια.

Χρυσόλιθος, Κτήμα Μουσών. Καλοφτιαγμένο και εντυπωσιακό, τόσο στη μύτη, όσο και στο στόμα.

Κοκκινόμυλος, Κτήμα Τσέλεπου. Οι ορεινοί αμπελώνες και η παρατεταμένη παραμονή σε βαρέλι δικαιολογούν την υψηλή του δυναμική.

Portes, Κτήμα Σκούρα. Ένα από τα δημοφιλέστατα του είδους. Τυπικό, αλλά σε καμία περίπτωση βαρετό, εκπροσωπεί περήφανα τη γη της βορειοανατολικής Πελοποννήσου.

Ξηρά ερυθρά blends από Merlot και Syrah:

Μαύρο Πρόβατο, Nico Lazaridi. Ιδανικός συνδυασμός φρουτώδους και πικάντικου χαρακτήρα.

Ελισφάσιον, Οινοποιείο Βερβαινιώτη. Μια κλασική πρόταση από ένα σύγχρονο οινοποιείο.

Δύο Ελιές, Κτήμα Κυρ-Γιάννη. Η φρεσκάδα του Merlot συμπληρώνει το βάθος του Syrah, σε έναν συνδυασμό που σπάει κόκκαλα.

Ξηρά ερυθρά blends από Merlot, Αγιωργίτικο και Cabernet Sauvignon:

Ερυθρός, Κατώγι Αβέρωφ. Τα λόγια περιττεύουν για μια σταθερή αξία στο χρόνο.

Ερυθρός, Βίβλια Χώρα. Ακλόνητη δομή και μεγάλη προοπτική παλαίωσης.

Αμέθυστος, Costa Lazaridi. Το γεγονός ότι σε μερικούς μήνες η συγκεκριμένη ετικέτα συμπληρώνει 35 έτη κυκλοφορίας, δεν είναι απλώς θέμα τύχης…

Ξηρά ερυθρά blends από Merlot και λιγότερο συνηθισμένες ποικιλίες:

M Barrique, Σαμαρτζή και 9, Κτήμα Μουσών, με παρουσία Μούχταρου.

Deux Collines, Κτήμα Τσέλεπου, με παρουσία Κολλινιάτικου.

Ερυθρά Château και Cavalieri, Nico Lazaridi, με παρουσία Sangiovese.

Ερυθρός, Κτήμα Γεροβασιλείου, με παρουσία Λημνιού.

Ρόγγια, Οινοποιείο Λιάππα, με παρουσία Λημνιώνας.

Ιδιωτική Συλλογή, Αμπελώνες Αντωνόπουλου, με παρουσία Mαυροδάφνης.

Σύνορο, Κτήμα ΣκούραChateau Porto Carras και όλα της οικογένειας Jean-Pierre Moueix, με παρουσία Cabernet Franc.

Γέφυρα, Κτήμα Λύκος, με παρουσία Βραδιανού.

Ημίγλυκα ερυθρά blends:

Esperinos, Οινοποιείο Τατάκης, με τη Mανδηλαριά να κρατάει συντροφιά στο Merlot.

Λεπτοί Λαιμοί Πουλιών, Οινοποιείο Σκίουρος, με το κλασικό τρίπτυχο Merlot, Syrah και Cabernet Sauvignon.

Κι ένα ημίξηρο ροζέ, που κάνει τη διαφορά:

Shades of Pink, Οινοποιία Αντώνης Δούρος. Η πολυπλοκότητα απογειώνεται όταν στον φρουτώδη κορμό του Merlot προστίθεται η αρωματική έκρηξη του Μοσχάτου.

 

 

Φαίδωνας Κυτρίδης

Βιολόγος, PhD / Οινολόγος