GREAT GREEK GIN

Εδώ, στη νοτιότερη μεριά των Βαλκανίων, η παράδοση στην παρασκευή αλκοολούχων ποτών είναι ισχυρή. Κάθε γωνιά της χώρας έχει τη δική της, ντόπια ποικιλία αμπελιού, από την οποία προέρχονται σπουδαία κρασιά και brandy. Αλλά και η καλλιέργεια ξενικών ποικιλιών δεν πάει πίσω, δίνοντας επίσης σπουδαία κρασιά και brandy. Από την άλλη, το απόσταγμα που αλλού λέγεται τσίπουρο κι αλλού τσικουδιά, έχει κι αυτό την τεράστια ιστορία του. Στέμφυλα κάθε τύπου στριμώχνονται σε καζάνια, για να δώσουν το άχρωμο ποτό, που αμέτρητοι άνθρωποι αγάπησαν και αγαπούν. Το ούζο, με τη σειρά του, αναπόσπαστο στοιχείο της εθνικής μας γαστρονομικής ταυτότητας, συνεχίζει με επιτυχία να κρατάει συντροφιά σε στιγμές που για πάντα θα αναπολούμε. Τα αρώματά του και η ιδιαίτερη γεύση του καταφέρνουν να σημαδεύουν τις ζωές μας, ήδη από τότε που βρίσκονταν στα παιδικά χρόνια…

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με περίπλοκο ανάγλυφο. Η ποικιλία συνθηκών είναι ατελείωτη και η ταχύτητα εναλλαγής τους είναι μέγιστη. Μέσα σε λίγα μόλις τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι εφικτή η μετάβαση από ορεινό σε πεδινό τοπίο, από υγρό σε ξηρό έδαφος, από δασώδες σε ποώδες οικοσύστημα και από ζεστή σε δροσερή ατμόσφαιρα. Τα ανεξάντλητα μικροκλίματα της επικράτειας δημιουργούν χώρο για να ευδοκιμήσει κάθε ξεχωριστό φυτικό είδος. Ο πλούτος των πολύτιμων καρπών τους, άγριων ή «εξημερωμένων», είναι πραγματικά εντυπωσιακός. Έτσι, δεν είναι δύσκολο να εξηγηθούν οι δεκάδες γεύσεις υπέροχων λικέρ, που φτιάχνονται στον ποικιλόμορφο αυτό τόπο.

Αυτή ακριβώς η ποικιλομορφία ευθύνεται και για ένα πλήθος βοτάνων, που απαντώνται από την κορφή ως τα νύχια αυτής της χώρας. Τελικά, οι πρώτες ύλες της Ελλάδας είναι τόσες πολλές και διαφορετικές, που δεν είναι καθόλου παράξενη η επέκταση της εγχώριας ποτοποιίας σε «ξένα χωράφια». Αναπόφευκτα, το επόμενο τυχερό θα ήταν το gin. Το ποτό που γεννήθηκε στην Ολλανδία, αλλά καταξιώθηκε στην Αγγλία, βρήκε πρόσφορο έδαφος στην Ελλάδα, εξαιτίας του βοτανικού της πλουραλισμού. Πλέον, αρχίζουμε να στεκόμαστε περήφανα δίπλα σε άλλες μεσογειακές χώρες, παρόμοιων εδαφικών και κλιματολογικών χαρακτηριστικών, που χρόνια τώρα δείχνουν τις κορυφαίες ικανότητές τους στην παραγωγή gin. Αν και με λιγότερη εμπειρία, αρχίζουμε να παίζουμε στα ίσα τους βορειότερους κατασκευαστές, που (όσο να ‘ναι) κατέχουν περισσότερο το γοητευτικό άθλημα του gin. Τα αξιοθαύμαστα αποστάγματά μας, εμπλουτισμένα σε άρωμα και γεύση με τα μυστικά της φύσης μας, βρίσκουν καταφύγιο σε καλλίγραμμες φιάλες, που ανυπομονούν να μεταγγίσουν το περιεχόμενό τους στο ποτήρι μας.

Σκέτα, με tonic ή σε κοκτέιλ, αλλά πάντα δροσισμένα με πάγο, τα ελληνικά gin δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα ξένα. Υπόσχονται ένα καινούριο attitude στο χώρο του gin και αδημονούν να τα δοκιμάσετε.

Old Sport

Stray Dog

Votanikon

Grace

Mataroa

 

 

Φαίδωνας Κυτρίδης

Βιολόγος, PhD / Τελειόφοιτος Οινολόγος