TEQUILA, JALISCO, MEXICO

Μία από τις διασημότερες πολιτείες του Μεξικού, έβδομη μεγαλύτερη σε έκταση στη χώρα, είναι αυτή του Jalisco. Η διασημότητα της εν λόγω πολιτείας οφείλεται σε τρεις κυρίως λόγους: στα ναρκωτικά, στο ποδόσφαιρο και στην τεκίλα.

Ναρκωτικά: η αρνητική όψη

Μερικές από τις πιο ακραίες συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών έχουν την έδρα τους στην πολιτεία του Jalisco. Οι «εξαφανίσεις» ανθρώπων στη συγκεκριμένη πολιτεία είναι καθημερινό φαινόμενο. Σχετίζονται είτε με ξεκαθαρίσματα λογαριασμών ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες, είτε με απαγωγές ντόπιων και ξένων πολιτών, για εξασφάλιση λύτρων. Η ανεξέλεγκτη αυτή κατάσταση έχει οδηγήσει σε πόλεμο ανάμεσα σε κράτος και οργανωμένο έγκλημα, με αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρών…

Ποδόσφαιρο: η θετική όψη

Ένα από τα πλέον αξέχαστα παγκόσμια πρωταθλήματα, αυτό του 1986, έλαβε χώρα στο Μεξικό. Η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας Jalisco είναι η ξακουστή Guadalajara. Στο τεράστιο γήπεδό της διεξήχθη ο ημιτελικός αγώνας ανάμεσα στη Δυτική (τότε) Γερμανία και τη Γαλλία. Παρά το γεγονός ότι η Γαλλία είχε καταφέρει να αποκλείσει το μεγαθήριο της Βραζιλίας τέσσερις μέρες νωρίτερα, οι Γερμανοί σκόραραν δύο φορές (σε αντίθεση με τους Γάλλους, που δε σκόραραν καν), κατακτώντας μια θέση στον τελικό της διοργάνωσης. Αναμετρήθηκαν με την Αργεντινή σε άλλο γήπεδο, μα δεν κατάφεραν να πάρουν τον τίτλο. Αλησμόνητο μένει εκείνο το θρυλικό παιχνίδι, που έληξε 3 – 2 υπέρ της χώρας της Νότιας Αμερικής. Ήταν η εποχή που ο Μαραντόνα είχε τα κέφια του…

Τεκίλα: η ακόμα θετικότερη όψη

Αυτό το θεϊκό ποτό που λέγεται τεκίλα, έχει ως πατρίδα του την πολιτεία του Jalisco. Hτεκίλα ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία ποτών, που ονομάζονται μεζκάλ. Τα μεζκάλ είναι όλα εκείνα τα ποτά που παρασκευάζονται με πρώτη ύλη την αγαύη. Όταν, όμως, το ποτό παρασκευάζεται κατά τουλάχιστον 51% από μπλε αγαύη, δηλαδή από το συγκεκριμένο είδος Agave tequilana, τότε αποκαλείται τεκίλα. Ο χυμός της αγαύης ζυμώνεται και το αλκοολούχο αποτέλεσμα αποστάζεται. Αν το απόσταγμα δεν παλαιώσει, τότε παραμένει άχρωμο και χαρακτηρίζεται ως blanco. Αν «αναπαυθεί» σε βαρέλι για λίγους μήνες (τουλάχιστον δύο) χαρακτηρίζεται ως reposado. Αν παλαιώσει σε βαρέλι για τουλάχιστο ένα χρόνο, τότε χαρακτηρίζεται ως anejo. Είναι αυτονόητο πως όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό μπλε αγαύης στη σύσταση, τόσο καλύτερης ποιότητας είναι το προϊόν. Στην ιδανική περίπτωση του 100%, μιλάμε για premium τεκίλα. Η ονειρεμένη γεύση της κολάζει ακόμα και αγγέλους…

 

Ό,τι κι αν προτιμάτε, blanco, reposado ή anejo, η λίστα μας θα σας καλύψει!

 

 

Φαίδωνας Κυτρίδης

Βιολόγος, PhD / Τελειόφοιτος Οινολόγος