Gin. Έτσι απλά. Vol… 2%

Πλανάται μια απορία, που αφορά στην έννοια του flavoured gin”. Ας το γράψουμε στα ελληνικά: «αρωματισμένο τζιν». Το ερώτημα είναι γιατί κάποια gin αποκαλούνται αρωματισμένα, ενώ κάποια όχι, αφού η ίδια η διαδικασία παρασκευής gin περιλαμβάνει εξ ορισμού τον αρωματισμό. Γιατί υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός;

Ας θυμηθούμε εν τάχει πώς φτιάχνεται το αγαπημένο ποτό.

Αλκοόλη γεωργικής προέλευσης τοποθετείται σε άμβυκα. Φυτικά αρωματικά, στα οποία επιβάλλεται δια νόμου να περιλαμβάνεται η άρκευθος, προστίθενται στην αλκοόλη, λίγο πριν ή αρκετές μέρες πριν την έναρξη της απόσταξής της. Η ολοκλήρωση της τελευταίας δίνει ένα αρωματισμένο οινοπνευματώδες, που (κατόπιν κατάλληλων αραιώσεων) αποκαλείται gin. Εκτός από τη στάνταρ πνοή αρκεύθου, πλήθος άλλων αρωμάτων δίνουν το παρόν στα διάφορα gin. Αρκετά συνηθισμένα είναι αυτά του δεντρολίβανου, του ευκάλυπτου, του γιασεμιού, της αγγελικής, του θυμαριού, μα και πολλών εσπεριδοειδών. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως η τελική οργανοληπτική προσωπικότητα ενός gin καθορίζεται από τα φυτά που επιλέγει ο κάθε παραγωγός. Οι συνταγές είναι μυστικές και χαρακτηρίζουν το κάθε brand. Από ‘κει κι έπειτα, η επιλογή αγοράς είναι ζήτημα γούστου.

Προς το παρόν, η απορία παραμένει.

Γιατί, για παράδειγμα, δίπλα στο «κλασικό» Bombay Sapphire Gin βλέπουμε το Bombay Sapphire Murcian Lemon Gin; Γιατί το δεύτερο διευκρινίζει την ύπαρξη λεμονιού στο αρωματικό του προφίλ;

Η απάντηση κρύβεται στο τρόπο παραγωγής. Τα αρωματικά που αναφέρονται στις ετικέτες των φιαλών προστίθενται κατόπιν της απόσταξης. Δηλαδή, δεν τοποθετούνται στην αλκοόλη γεωργικής προέλευσης που πρόκειται να αποσταχθεί, αλλά στο ίδιο το απόσταγμα. Η όψιμη προσθήκη εξηγεί τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο σε μύτη και στόμα. Είναι πιο «χτυπητά» σε οσμή και γεύση, συγκριτικά με τα πιο «κρυφά» στοιχεία, που συμμετείχαν στη μαγική παρέα του άμβυκα.

Στο σημείο αυτό, προκύπτει άλλο ένα ερώτημα.

Γιατί να προμηθευτώ ένα αρωματισμένο gin, πχ.το Tanqueray Sevilla Gin και να μην προσθέσω εγώ η ίδια ή ο ίδιος σταγόνες πορτοκαλιού στο τυπικό Tanqueray London Dry, που ποτέ δε λείπει από το σπίτι μου; Γιατί να μην εκμεταλλευτώ καταλλήλως τα ωραιότατα πορτοκάλια που αγόρασα από τη λαϊκή αγορά;

Ναι, μπορείς. Και είναι αλήθεια πως αν επιλέξεις αυτή την οδό, το αποτέλεσμα θα διαθέτει σπιρτάδα και φρεσκάδα (υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι τα πορτοκάλια σου είναι πράγματι ωραιότατα, όπως ισχυρίζεσαι). Από την άλλη, αν επιλέξεις την έτοιμη οδό, θα διαπιστώσεις ότι η εσάνς του πορτοκαλιού είναι πιο στρωτά ενσωματωμένη στο ποτό και μάλιστα σε ιδανική αναλογία με τα υπόλοιπα αρωματικά. Θα χρειαζόσουν πολλές δοκιμές για να την επιτύχεις στο σπίτι (αν τελικά το καταφέρεις…). Εν ολίγοις, trust the pros!

 

Μη σταθείτε μονάχα στα δύο παραπάνω παραδείγματα. Δείτε εδώ όλη τη γκάμα flavoured gin που διαθέτουμε και είναι σίγουρο πως κάποια απ’ αυτά θα σας κεντρίσουν το ενδιαφέρον.

Αν, πάλι, επιμένετε στα τυπικά gin, κλικάρετε εδώ.

 

Χρήσιμη σημείωση: το pink gin αμφιταλαντεύεται μεταξύ flavoured gin και cocktail. H flavoured πλευρά του στηρίζεται σε φρούτα, όπως σμέουρα και φράουλες. Η cocktail πλευρά του στηρίζεται στην περιεκτικότητά του σε bitters. Ας μην ξεχνάμε πως ο όρος Pink Ginαναφερόταν σε ένα πάλαι ποτέ διάσημο cocktail, αποτελούμενο από gin, Angostura bitters και (ενίοτε) σιρόπι ζάχαρης, πχ. Monin.

Δείτε τα pink gin μας εδώ.

 

 

Φαίδωνας Κυτρίδης

Βιολόγος, PhD / Οινολόγος