Craft Beers: Μια γνωριμία με ελληνικές μικροζυθοποιίες

Η μπύρα! Τι να πρωτοπεί κανείς γι’ αυτή... Ένα ποτό που μας έχει κρατήσει συντροφιά, έχει υπάρξει μέλος της παρέας μας και έχει στιγματίσει τα ελληνικά καλοκαίρια.

Είναι γεγονός, πως τα τελευταία χρόνια συναντάμε όλο και περισσότερες ετικέτες από μικρά ζυθοποιεία και ζυθοποιούς, με όρεξη για δημιουργία και πρωτοπορία. Ένα όμορφο γεγονός, που οι καταναλωτές αξίζει να στηρίξουμε, καθώς σε μια Ελλάδα που έχει συνηθίσει σε μονότονες lager, αποτελεί μια συναρπαστική αλλαγή.

Καθώς, λοιπόν, πλησιάζει το φετινό Beer Festival (28, 29, 30 Μαρτίου) είναι η τέλεια στιγμή να αναφερθούμε σε μερικές ελληνικές καινοτόμες craft ζυθοποιίες που θα συναντήσουμε στο φεστιβάλ και που κάνουν καθημερινά τον κόσμο της μπύρας ακόμα πιο μαγικό.

 

Ικαριώτισσα

Ικαρία, ένα πολυαγαπημένο νησί του Αιγαίου, φημισμένο για την ομορφιά του, τα πανηγύρια του και πλέον και τη μπύρα του! Ο συνδυασμός του νερού της Ικαρίας με την αγάπη και το μεράκι της ομάδας πίσω από την Ικαριώτισσα γέννησε μια μπύρα που αποτυπώνει άψογα την ομορφιά και τη ζωηράδα του νησιού. Αν φέτος το καλοκαίρι δυστυχώς σε βρει στην πόλη, αγκαλιά με τον ανεμιστήρα σου, μη στεναχωριέσαι. Μπορείς πάντα να πιείς μια παγωμένη Ικαριώτισσα και να προσποιηθείς πως αράζεις στις καταγάλανες θάλασσες του Αιγαίου. Το ζυθοποιείο, εξάλλου, έχει να προφέρει διαφόρων στυλ ποιοτικές μπύρες, όπως I.P.A., Ale, Porter και non-Alcohol.

Ικαριώτισσα Ale: Η βραβευμένη αυτή ale χαρακτηρίζεται για την δροσιστική με νότες γρασιδιού και εσπεριδοειδών γεύση της καθώς και για το ελαφρύ σώμα της. Θα σε πείσει πως όντως, το μυστικό στην μακροζωία είναι η μπύρα.

 

Noctua

Το κέντρο της Αθήνας είναι ένα ιστορικό μέρος, γεμάτο ζωή και κουλτούρα, αλλά κάτι του έλλειπε: Η δική του craft μπύρα! Έτσι, λοιπόν, το φθινόπωρο του 2016 κάτι άρχισε να ‘’βράζει’’ στην πόλη. Τέσσερις φίλοι, με όνειρο τη δημιουργία γευστικής μπύρας και με σύμβολο τη νυκτόβια κουκουβάγια ξεκίνησαν τη Noctua και έβαλαν μπρος για να αλλάξουν τον κόσμο της αθηναϊκής και κατ’ επέκταση της ελληνικής craft μπύρας. Αξίζει να σημειώσουμε πως ένα από τα πιο συνήθη είδη κουκουβάγιας είναι η Athenenoctua, της οποίας το επιστημονικό όνομα συνδυάζει την Αθήνα και τη νύχτα. Η φαντασία και η αγάπη για τις craft μπύρες, σε συνδυασμό με την ζωή στην Αθήνα και τους ανθρώπους της, αποτελεί κινητήρια δύναμη για την ομάδα της Noctua, ώστε να μας προσφέρει κάποιες από τις πιο ποιοτικές ετικέτες της αγοράς.

Endangered Hazy: Μια αγαπημένη από το κοινό I.P.A. με άρωμα και γεύση εξωτικών φρούτων. Μπύρα με juicy χαρακτηριστικά, που καταναλώνεται φρέσκια.

Insomnia: Το γεμάτο σώμα και η μέτρια πικρότητα συνδυάζονται άψογα με τα αρώματα κίτρου, ροδάκινου και πεύκου, σε αυτή την I.P.A.

Head Twister: Γευστική, αρωματική, με ελαφρύ σώμα και μέτρια πικρότητα. Μια PaleAle που πρέπει να δοκιμάσετε!

 

LoLa

H πρώτη Λαρισαϊκή μπύρα είναι γεγονός!

Μεγάλα πράγματα συμβαίνουν στην περιοχή της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Ζυθοποιείου Πηνειού. Το ταξίδι του ζυθοποιείου ξεκίνησε με τη βραβευμένη κόκκινη Pils LoLa και συνεχίζει δυναμικά με διάφορα στυλ μπύρας, όπως I.P.A και Porter και με επιλογές για τους vegan φίλους μας. Επίσης, το ζυθοποιείο ενθαρρύνει την ενασχόληση με την ζυθοποίηση, καθώς παρέχει εξοπλισμό σε ενδιαφερόμενους για να παραγάγουν τη δική τους, προσωπική ετικέτα. Αυτό είναι εφικτό, εννοείται, ύστερα από συνεννόηση με τον επικεφαλής ζυθοποιό και με την βοήθεια όλης της ομάδας.

LoLa Pilsner: Μια γευστική ξανθιά και σχεδόν διαυγής μπύρα. Με βυνώδη και ελαφρώς πικρή γεύση, βοτανικά και πικάντικα αρώματα.

LoLa Fresh I.P.A: Το χάλκινο χρώμα της με τον πλούσιο λευκό αφρό και τα αρώματα εσπεριδοειδών θα σας εντυπωσιάσουν.

Και για την περίπτωση που αναρωτιέστε ‘'μα καλά, γιατί γράφεται έτσι το LoLa;’’, το LoLa προκύπτει από τις λέξεις Longitude και Latitude, που σημαίνουν γεωγραφικό πλάτος και γεωγραφικό μήκος, αντίστοιχα.

 

Strange Brew

Ζυθοποιοί επαναστάτες, Ζυθοποιοί νομάδες.

Η Strange Brew ξεκίνησε με όνειρο να αλλάξει τα ελληνικά δεδομένα γύρω από την μπύρα, και την αγορά να μη μονοπωλούν απλά μπύρες πολυεθνικών.                                                                      Strange Brew δεν έχει ένα ζυθοποιείο ως βάση, αλλά συνεργάζεται με παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα, για να φτάσει πιο κοντά στο όνειρο της. Μέχρι τώρα, φαίνεται να τα καταφέρνει περίφημα, δημιουργώντας χαρακτηριστικές ετικέτες, που μπορούμε να βρούμε σε πολλά μπαρ και εστιατόρια της χώρας.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθούμε και στο πολύ cool Strange Brew Τaproom, στο οποίο μπορεί κανείς να δοκιμάσει μια γκάμα από ελληνικές craft μπύρες. Ένα διαμαντάκι στο Κουκάκι.

Jasmine I.P.A.: Η πρώτη και η πιο γνωστή Strange Brew μπύρα, με έντονα αρώματα και γεύση τροπικών φρούτων και κίτρου.

Mandy Black: Ο μύθος της Εγγλέζας πειρατίνας Mandy Black αποτέλεσε έμπνευση για την μαύρη αυτή Stout μπύρα. Πρόκειται για μια γεμάτη και απολαυστική μπύρα, από τον συνδυασμό Dry Stout και Imperial Stout, που θα πείσει ακόμα και αυτούς που δεν πίνουν μαύρες μπύρες.

Dr Haze I.P.A.: Όχι μια όποια κι όποια, αλλά η υψηλότερα βαθμολογημένη ελληνική I.P.A! Κλασσική και πολύπλοκη, με γεμάτο σώμα, ισορροπημένα γλυκόπικρη και υπερβολικά αρωματική. Μια εντυπωσιακή ετικέτα!

 

Siris Brewery

Όταν ως πυξίδα σου έχεις την αγάπη για την τέχνη του ζύθου και την κληρονομιά του τόπου σου, μόνο όμορφα πράγματα μπορούν να προκύψουν. Αυτό μας αποδεικνύει και η ομάδα της SirisBrewery στη Βόρεια Ελλάδα, συγκεκριμένα στις Σέρρες, όπου δημιούργησε την Voreia. Με οδηγό το τρίπτυχο ‘’Καινοτομία – Δημιουργία – Ποιότητα’’,  η SirisBrewery εξακολουθεί να μας συναρπάζει με διάφορες ετικέτες, όπως τη Voreia low alcohol και τη gluten free Voreia Pilsner.

Voreia Wit: Βασισμένη στην παραδοσιακή βέλγικη συνταγή, η μπύρα αυτή συνδυάζει ευφάνταστα τον κορίανδρο και το πορτοκάλι με το ελληνικό σιτάρι, δημιουργώντας μια πρωτόγνωρη αρμονία γεύσεων και αρωμάτων.

Voreia Pilsner: Κλασσική και σύγχρονη. Πλούσια και διακριτική. Μια glutenfree μπύρα, με αρώματα λουλουδιών και εσπεριδοειδών, που συνδυάζεται ιδανικά με ελαφρύ κρέας, ψάρι και πράσινες σαλάτες.

Voreia I.P.A.: Δυναμική, με έντονα αρώματα εσπεριδοειδών και κωνοφόρων και επίγευση μεγάλης διάρκειας, είναι σίγουρο πως δε θα σας απογοητεύσει.

 

Δήμητρα Άννα Γκουντούνα

Φοιτήτρια οινολογίας