Τα Μαλτ Ουίσκι παρασκευάζονται από 100% βυνοποιημένο κριθάρι σε ένα μόνο αποστακτήριο. Απολαύστε την πλούσια γκάμα μας από Μαλτ Ουίσκι, επιλεγμένα για την αυθεντικότητα και την ποιότητά τους. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα από Ιαπωνικά Μαλτ, Ιρλανδικά Μαλτ και Σκωτσέζικα Μαλτ.
Malt ουίσκι ονομάζεται το ουίσκι που παράγεται αποκλειστικά από βύνη κριθαριού. Αν ως πρώτη ύλη χρησιμοποιηθεί μίγμα δημητριακών, τότε ονομάζεται blended ουίσκι. Οφείλουμε, όμως, να σημειώσουμε πως blended μπορεί να ονομαστεί και ένα ουίσκι βύνης, που προκύπτει από ανάμιξη δύο ή περισσότερων malt ουίσκι, από ένα ή περισσότερα αποστακτήρια. Τέτοια ουίσκι ονομάζονται blended malts.
Έχει τεράστια σημασία ο τόπος παραγωγής και ο χρόνος παλαίωσης. Σε γενικές γραμμές, ένα single malt ουίσκι (δηλαδή σε ένα ουίσκι βύνης, που παράγεται αποκλειστικά σε ένα αποστακτήριο) διαθέτει στοιχεία ξύλου, βανίλιας, εσπεριδοειδών και μπαχαρικών.
Κύριοι παράγοντες που καθορίζουν την επίδραση της παλαίωσης είναι ο χρόνος παραμονής στο βαρέλι και ο τύπος του βαρελιού (καινούριο ή μεταχειρισμένο). Όσο παρατείνεται ο χρόνος παλαίωσης, τόσο το ουίσκι αποκτάει αρώματα και γεύσεις ξύλου, βανίλιας, δέρματος και καπνού. Αν το βαρέλι είναι καινούριο, στοιχεία βανίλιας και γλυκών μπαχαρικών θα επικρατήσουν. Αν είναι μεταχειρισμένο, πχ. αν προηγουμένως έχει φιλοξενήσει κρασί, τότε στοιχεία δέρματος και κόκκινων φρούτων θα «περάσουν» στο ουίσκι.
Το Auchentoshan 12 Y.O. έχει ιδανική ισορροπία ανθικού χαρακτήρα και πλούσιου σώματος. Το Caol Ila 12 Y.O. συνδυάζει άριστα τον καπνιστό και χορτώδη χαρακτήρα με την αλατότητα. Το Aberlour 12 Y.O. αποτελεί εξαιρετική περίπτωση αποστάγματος, όπου τα στοιχεία κόκκινων φρούτων «παντρεύονται» με τα στοιχεία καραμέλας και σοκολάτας. Το Glenmorangie 10 Y.O. τα έχει όλα: νότες ανθέων, ίχνη μπαχαρικών και πλούτο φρούτων. Τέλος, το Dalwhinnie 15 Y.O. είναι ένα ευγενέστατο απόσταγμα με αρώματα εσπεριδοειδών και γεύσεις μελιού, ξηρών καρπών και δημητριακών.
Κάνοντας μια γενική προσέγγιση, η τριπλή απόσταξη των ιρλανδέζικων ουίσκι ευθύνεται για την απαλότητα της γεύσης τους. Η συχνή χρήση τύρφης στην παραγωγή βύνης των σκοτσέζικων ουίσκι είναι η αιτία για τον καπνιστό τους χαρακτήρα. Η παλαίωση των ιαπωνικών ουίσκι στον ιδιαίτερο τύπο δρυός του μακρινού νησιού εξηγεί τα στοιχεία ροδάκινου, καρύδας και λευκού σταφυλιού, που συνήθως απουσιάζουν από τα ουίσκι του υπόλοιπου κόσμου.
Πιάτα sushi ή «κλασικών» ψαριών συνδυάζονται άριστα με ιαπωνικά ή ελαφριά σκοτσέζικα ουίσκι. Αντίθετα, πιάτα με καλοψημένο κρέας ή λιπαρό ψάρι ταιριάζουν με ουίσκι πλουσιότερου σώματος. Σε κάθε περίπτωση φροντίζουμε να μην καλύπτεται το φαγητό από το χαρακτήρα του αποστάγματος.
Εξαιτίας της χρήσης τύρφης κατά την προετοιμασία της βύνης, τα peated ουίσκι έχουν καπνιστά χαρακτηριστικά. Αντίθετα, στα non-peated κυριαρχούν ανθικά, φρουτώδη ή και χορτώδη στοιχεία.
Ιδανική θεωρείται η θερμοκρασία των 15°C ή και λίγο περισσότερο.
Σημασία έχει το ξύλο κατασκευής. Αν το βαρέλι είναι φτιαγμένο από αμερικανική δρυ, τότε το ουίσκι θα αποκτήσει νότες βανίλιας και καραμέλας. Αν είναι φτιαγμένο από ευρωπαϊκή δρυ, τότε το απόσταγμα θα εμπλουτιστεί με στοιχεία μπαχαρικών. Από την άλλη, η ιαπωνική δρυς προσφέρει χαρακτήρα τροπικών φρούτων, μαζί με πικάντικα ίχνη. Τέλος, τα βαρέλια κερασιάς ευθύνονται για μια πολύ ενδιαφέρουσα διάσταση τσαγιού και γλυκόριζας. Σημασία, όμως, έχει και η προηγούμενη χρήση, αν αυτή υπήρξε. Κατά κανόνα, βαρέλια που φιλοξένησαν ερυθρό κρασί προσδίδουν τόνους σταφίδας και φρούτων του δάσους, ενώ όσα φιλοξένησαν λευκό κρασί προσδίδουν τόνους ανθέων και λευκόσαρκων ή τροπικών φρούτων. Τέλος, όσα φιλοξένησαν μπέρμπον ή ρούμι θα χαρίσουν μια κρεμώδη υφή σιροπιού στο malt ουίσκι.
Δύο από τα πλέον προτεινόμενα είναι το Bushmills 10 Y.O. από την Ιρλανδία και το The Glenlivet 12 Y.O. από τη Σκωτία. Οι νότες τροπικών φρούτων και η κρεμώδης υφή τους τα καθιστούν ιδανική βάση για άριστα κοκτέιλ. Πιο εξεζητημένο είναι το σκωτσέζικο Arran Quarter Cask, που με τον πικάντικο χαρακτήρα του δημιουργεί ιδιαιτέρως έντονα κοκτέιλ. Η απογείωση έρχεται με το επίσης σκοτσέζικο Macallan 12 Y.O., που μεταγγίζει μαγευτικά στοιχεία αμερικανικής και ευρωπαϊκής δρυός, σε οποιοδήποτε κοκτέιλ συμμετέχει.