Filter by:
Clear AllΛευκά Κρασιά από Ελληνικό και Διεθνή Αμπελώνα. Γνωρίστε μοναδικές ποικιλίες λευκών κρασιών, με ξεχωριστά αρώματα και γεύσεις. Επιλέξτε ανάμεσα σε Λευκά Ξηρά, Λευκά Ημίξηρα και Λευκά Ημίγλυκα, καθώς διαθέτουμε κρασί για κάθε περίσταση.
Το λευκό κρασί μάλλον είναι το πιο ευγενές αλκοολούχο. Η λεπτότητά του ενσωματώνει αρώματα ανθέων και γεύσεις τροπικών και λευκόσαρκων φρούτων. Όλα αυτά έχουν ως φόντο μια δροσιστική οξύτητα και μια χαρακτηριστική επίγευση, που λίγα ποτά καταφέρνουν να προσφέρουν.
Το κοσμοπολίτικο Chardonnay αποτελεί εξαιρετικό ξεκίνημα. Οι τροπικές του νότες και τα ίχνη βανίλιας είναι πιθανότατο να ενθουσιάσουν τον αρχάριο ουρανίσκο. Εναλλακτικά, το ντόπιο Μοσχοφίλερο, με τα στοιχεία τριαντάφυλλου, εσπεριδοειδών και απιοειδών, είναι σπουδαία ποικιλία για να αρχίσει κανείς την περιοδεία στον κόσμο του λευκού κρασιού.
Οι περισσότερες ποικιλίες λευκού κρασιού διαθέτουν αρώματα εσπεριδοειδών. Το γιασεμί και το νυχτολούλουδο αποτελούν συχνά την ανθική αρωματική διάσταση του λευκού οίνου, ενώ δε λείπουν και βοτανικά ή χορτώδη αρώματα, όπως αυτά του δεντρολίβανου και του γρασιδιού.
Καταρχάς, υπάρχουν περιοχές που «ειδικεύονται» σε ποικιλίες. Έτσι, η νότια Πελοπόννησος είναι ξακουστή για την Κυδωνίτσα, ενώ η Σαντορίνη για το Ασύρτικο. Ακόμα, όμως και ποικιλίες που καλλιεργούνται πιο γενικευμένα δίνουν κρασιά με διαφορές, από περιοχή σε περιοχή. Δοκιμάστε μια Μαλαγουζιά από τη Χαλκιδική και μια από την Αττική. Η πρώτη βρίθει τροπικών γεύσεων, με αρώματα ανθέων και βοτάνων που αλληλοσυμπληρώνονται. Η δεύτερη έχει εντονότερα στοιχεία εσπεριδοειδών, συνδυασμένα με καλοκαιρινά φρούτα και λουλούδια.
Καλοκαιρινό τραπέζι με θαλασσινά. Ανοιξιάτικη συνεύρεση με φίλους για χαλαρή κουβέντα. Καναπές και ταινία Κυριακή μεσημέρι, ό,τι καιρό κι αν έχει έξω. Απόγευμα στην παραλία με βιβλίο. Μόνη ή μόνος στο σπίτι, γιατί έτσι γουστάρεις!
Τα αφρώδη λευκά κρασιά είναι πάντα ευπρόσδεκτα στα πάρτι. Τα γλυκά λευκά κρασιά αποτελούν το καλύτερο επιδόρπιο μετά από γεύματα με θαλασσινά ή πουλερικά με λεμονάτες σάλτσες. Τα ξηρά λευκά κρασιά συνοδεύουν άριστα τα προαναφερθέντα γεύματα, όπως και τις μακαρονάδες με λευκές σάλτσες.
Λιπαρά ψάρια, όπως ο τόνος, ο ξιφίας, ο βακαλάος, η σαρδέλα, ο σολομός και το σκουμπρί ισορροπούν όμορφα με λευκά κρασιά υψηλής οξύτητας, όπως το Riesling. Πιο τυπικά ψάρια, ειδικά αν είναι μαγειρεμένα στο φούρνο με λαχανικά, απαιτούν ηπιότερα λευκά κρασιά, όπως ένα Σαββατιανό, ένα Pinot Grizio ή μια Ντεμπίνα. Το shusi έχει διττό χαρακτήρα, αφού η βοτανική διάσταση του Sauvignon Blanc και η αρωματική «επίθεση» του Μοσχάτου Αλεξανδρειας αρμόζουν ομοίως. Τέλος, μη διστάσετε να ανοίξετε μια φιάλη Ασύρτικου, απολαμβάνοντας μια πληθωρική χωριάτικη σαλάτα.
Σίγουρα στο ψυγείο, αλλά όχι για περισσότερο από τρεις μέρες. Φυσικά, η φιάλη θα πρέπει να είναι πωματισμένη.
Το λευκό κρασί σερβίρεται δροσερό, στους 12°C, κατά μέσο όρο. Πάντα χρησιμοποιείται ποτήρι με πόδι, το οποίο γεμίζεται περίπου στο ⅓ της χωρητικότητάς του.
H Mimosa αποτελείται από λευκό αφρώδες κρασί και δροσερό χυμό πορτοκαλιού. Στο Palermo αναμιγνύονται ρούμι με άρωμα βανίλιας, χυμός ανανά, Sauvignon Blanc και σιρόπι ζάχαρης, σε αναλογία 6:5:4:1. Τέλος, η Bicicletta περιέχει λευκό ξηρό κρασί και Campari, σε αναλογία 3:2, μαζί με club soda.