Διαθέτουμε επώνυμες ξανθιές μπύρες, από μικρές και μεγάλες ζυθοποιίες. Διαλέξτε ανάμεσα σε Ale, I.P.A., Lager και Pilsner.
Είναι μάλλον οι πιο δροσιστικές. Υπερισχύουν σε λεπτότητα γεύσης, αλλά συχνά υστερούν σε σώμα, έναντι των υπόλοιπων τύπων μπύρας. Αποτελούν τον πιο διάσημο τύπο μπύρας και συχνά η γεύση τους και το άρωμά τους αποτελούν σημείο αναφοράς στη ζυθοποιία.
Mythos, Magnus, Άλφα, Amstel, Μάμος, Fix, Βεργίνα, Heineken: όλες είναι ιδανικές για έναν αρχάριο καταναλωτή.
Η διακριτική πικρότητα στο στόμα είναι ίσως η πρώτη αίσθηση που μια ξανθιά μπύρα δημιουργεί. Τα αρώματα του λυκίσκου και του κριθαριού πρωταγωνιστούν στη μύτη, ενώ συχνές είναι οι νότες φουντουκιού, ξύλου και καραμέλας. Σε αρκετές ξανθιές μπύρες, υπάρχουν γεύσεις εσπεριδοειδών και λευκόσαρκων φρούτων. Στοιχεία μπαχαρικών είναι επίσης συχνά.
Τις περισσότερες φορές, η περιοχή παραγωγής μιας μπύρας αντικατοπτρίζει την περιοχή παραγωγής της πρώτης ύλης και τις διαφορετικές λεπτομέρειες της ζυθοποίησης. Η λέξη «terroir» περιγράφει ακριβώς αυτό και εξηγεί τις αρωματικές και γευστικές αποκλίσεις, ανάμεσα σε ξανθιές μπύρες βορρά και νότου, ανατολής και δύσης.
Η ξανθιά μπύρα ταιριάζει με το μεσημεριανό ή το βραδινό φαγητό. Ταιριάζει, όμως και με πλατό τυριών ή με ξηρούς καρπούς. Ταιριάζει με snacks και finger food. Μπορεί να σταθεί και μόνη της! Είναι σύμφωνη με κάθε περίσταση, είτε μοναχική είτε με παρέα. Είναι ένα από τα πιο «εύκολα» ποτά, που δικαίως κατέχει τεράστια φήμη και προσβασιμότητα.
Παρά το γεγονός ότι η ξανθιά μπύρα ταιριάζει σχεδόν με τα πάντα, υπάρχουν φαγητά που την επιζητούν διακαώς. Για παράδειγμα, οποιοδήποτε πιάτο έχει σχέση με θάλασσα ταιριάζει υπέροχα με ξανθιά μπύρα. Πικάντικα πιάτα οποιασδήποτε κουζίνας βρίσκουν την όμορφη αντίθεσή τους στο πρόσωπο μιας ξανθιάς μπύρας. Τέλος, μεσογειακές πίτες, πιάτα με βάση το ρύζι και, φυσικά, το μπέργκερ και η πίτσα έχουν μια ξανθιά μπύρα ως ιδανική φίλη.
Οι 5°C, κατά μέσο όρο, αποτελούν τη σωστότερη θερμοκρασία απόλαυσης μιας ξανθιάς μπύρας. Σερβίρεται σε τυπικό, ψηλό ποτήρι, αλλά δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις όπου συνίσταται η χρήση ποτηριού με πόδι, για καλύτερη αντίληψη των αρωμάτων. Τα ποτήρια αυτά είναι συνήθως πιο ογκώδη, σε σχέση με τα αντίστοιχα του κρασιού.