Ψάχνετε κάποιο συγκεκριμένο παραγωγό Ούζου; Σε εμάς θα βρείτε αυτό που αναζητάτε καθώς διαθέτουμε την μεγαλήτερη γκάμα της αγοράς.
Το ούζο είναι ένα απόσταγμα. Αλκοόλη αγροτικής προέλευσης, φυτικά μυρωδικά (κυρίως γλυκάνισος) και νερό τοποθετούνται σε άμβυκα και υφίστανται απόσταξη. Το προϊόν της απόσταξης ενσωματώνει τα παραπάνω μυρωδικά, οπότε γίνεται ελκυστικό για κατανάλωση. Πριν εμφιαλωθεί, αραιώνεται, ώστε να αποκτήσει ανεκτό αλκοολικό βαθμό.
Το Ούζο Πλωμαρίου, το Ούζο Μπαμπατζίμ και το Ούζο Βαρβαγιάννη είναι τα πλέον δημοφιλή στην Κάβα Κωνσταντακόπουλος.
Δεν υπάρχει ούζο χωρίς γλυκάνισο! Η ίδια η νομοθεσία προϋποθέτει τη χρήση του στην παρασκευή ούζου. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέεται με το τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο.
Ιδανικά, το ούζο σερβίρεται κρύο. Τη ρύθμιση της κατάλληλης θερμοκρασίας αναλαμβάνουν τα παγάκια στο ποτήρι και όχι το ψυγείο.
Η έντονη προσωπικότητα του ούζου απαιτεί πιάτα ανάλογης έντασης. Φαγητά θαλασσινής προέλευσης είναι τα καταλληλότερα.
Ιδανικά, το ούζο σερβίρεται κρύο. Τη ρύθμιση της κατάλληλης θερμοκρασίας αναλαμβάνουν τα παγάκια στο ποτήρι και όχι το ψυγείο.
Η φιάλη πρέπει να τοποθετείται όρθια, ώστε να μην έρχεται το ούζο σε επαφή με το πώμα. Η αποθήκευση πρέπει να γίνεται εκτός ψυγείου, ώστε να αποφεύγεται η θόλωση του ποτού.
Γνωστότερο όλων είναι το ούζο Λέσβου. Το συγκεκριμένο νησί θεωρείται πατρίδα του ούζου. Ακολουθεί το ούζο Χίου, ενώ αρκετά ξακουστό είναι και το ούζο Καλαμάτας.
Οι λάτρεις του ούζου θα εκτιμήσουν οποιαδήποτε ετικέτα, αρκεί αυτή να αναγράφει το όνομα ενός καταξιωμένου ποτοποιού.
Κατά κύριο λόγο, η γεύση του ούζου καθορίζεται από τα μυρωδικά. Σίγουρα η γεύση θα κυριαρχείται από γλυκάνισο, αλλά σημαντική συμβολή έχουν και άλλα μυρωδικά, αν υπάρχουν. Τέτοια είναι ο μάραθος και η μαστίχα. Η ποιότητα καθορίζεται από το ποσοστό απόσταξης. Ένα προϊόν 100% απόσταξης είναι πιο ποιοτικό και πιο «φιλικό» προς τον ουρανίσκο, σε σύγκριση με ένα προϊόν που προκύπτει όταν αλκοόλη αρωματισμένη μέσω απόσταξης αναμιγνύεται με αλκοόλη αρωματισμένη μέσω διαβροχής.