Γευσιγνωστικά Χαρακτηριστικά
Έχει κόκκινο ρουμπινί χρώμα. Στη μύτη κυριαρχούν έντονα φρουτώδη αρώματα κόκκινων φρούτων, με έμφαση στο βατόμουρο και σε μαύρα μούρα, τα οποία συνυπάρχουν αρμονικά με νότες βανίλιας και κέδρου, που προέρχονται από την παραμονή του σε δρύινα βαρέλια. Στο στόμα είναι έντονα αρωματικό, με καλή δομή, ισορροπημένη οξύτητα και ευχάριστη παρουσία ταννινών, που του δίνουν μακρά αρωματική επίγευση και μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.
Ποικιλιακή Σύνθεση
Ξινόμαυρο 80%, Νεγκόσκα 20%
Αμπελώνας
Ένα οινοποιείο που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Πάικου, περιτριγυρισμένο από αιωνόβιες βελανιδιές, ενώ οι 45 στρεμμάτων αμπελώνες του βρίσκονται πλάι στον ποταμό Σείριο. Παράλληλα, αποκτήθηκαν ακόμα 90 στρέμματα στην περιοχή Γερακώνα, μία από τις καλύτερες περιοχές της ΠΟΠ ζώνης της Γουμένισσας.
Οινοποίηση - Ωρίμανση
Η οινοποίηση των δύο ποικιλιών γίνεται με προζυμωτική κρυοεκχύλιση για 6 ημέρες. Ακολουθείται κλασική ερυθρή οινοποίηση και εκχύλιση που συνεχίζεται μέχρι το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης, με ήπιες αναδεύσεις. Μετά το τέλος της μηλογαλακτικής ζύμωσης, παλαιώνει για ένα χρόνο σε δρύινα γαλλικά βαρέλια, κυρίως μεγάλου όγκου.
Γευστικοί Συνδυασμοί
Ταιριάζει κυρίως με κρεατικά με πικάντικες και πλούσιες σάλτσες, κυνήγια, λαδερά, αλλαντικά και κίτρινα τυριά.
Σερβίρεται
Στους 16 - 18°C