Ο Νικόλας Σαμαράς, ήδη από τα μέσα του 19ου αιώνα, έφτιαχνε ούζο στην Προύσα της Μικράς Ασίας. Οι κοντινοί του φίλοι και συνεργάτες είχαν την τύχη να δοκιμάσουν δείγμα από το «μυστικό βαρέλι της Προύσας», που περιείχε ούζο μιας ιδιαίτερης συνταγής. Ο Στρατής, γιος του Νικόλα, μετέφερε τα συνταγή του βαρελιού αυτού στη Λέσβο, όπου παντρεύτηκε κι εγκατέστησε την επιχείρησή του. Σήμερα, την Ποτοποιία Σαμαρά έχει πλέον αναλάβει η τέταρτη γενιά. Μπορεί τα μέσα παραγωγής να έχουν αλλάξει, μα η αγάπη για το ούζο έχει παραμείνει αναλλοίωτη.