Ο Δημήτρης Γιαννατσής, ρακιτζής από τη Μικρά Ασία, έφτασε στο Πλωμάρι όταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία παράκμαζε. Μαζί του έφερε πολύτιμες συνταγές της Ανατολής. Τις εφάρμοσε, χρησιμοποιώντας τα άριστης ποιότητας υλικά που βρήκε στη Λέσβο: γλυκάνισο από το Λισβόρι, νερό από το χείμαρρο Σεδούντα και μάραθο από τα βουνά του νησιού. Συνεργάστηκε με τους εργατικούς ντόπιους ανθρώπους και προέκυψε το αγνό απόσταγμά του, που παρασκευάζεται με την ίδια φροντίδα, μέχρι και σήμερα.