Ο Monsieur Nicolas, Φράγκος ευγενής, ερχόμενος σε ένα ελληνικό χωριό δυτικά της Καρδίτσας, το 1455, έφερε μαζί του τη γαλλική οινική κουλτούρα και την αγάπη του για την καλλιέργεια της αμπέλου. Αυτή τον οδήγησε στην ενασχόληση με μια τοπική ερυθρή ποικιλία, που υπήρχε από την αρχαιότητα στην περιοχή αυτή. Ο απλός κόσμος, στη συνέχεια, έδωσε το όνομα του Μεσιέ Νικόλα στην ποικιλία, ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς του στην παραγωγική ανάπτυξη και οινική ιστορία της περιοχής. Το ίδιο όνομα χρησιμοποίησε κι ο Γιάννης Καραμήτρος για το οινοποιείο του.